ΤΟΠΙΚΑ

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία για τη δόμηση στο Πήλιο

η-περιβαλλοντική-πρωτοβουλία-για-τη-δ-176358

Με αφορμή την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ «Αυτό που δυστυχώς δεν μπορούν να κατανοήσουν οι φορείς εξουσίας στο Πήλιο, πιθανόν λόγω πελατειακών σχέσεων, καλείται να επιβάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού μάλιστα οι δήμοι του Πηλίου κωλυσιεργούν μέχρι σήμερα να προχωρήσουν τα απαραίτητα πολεοδομικά εργαλεία (ΣΧΟΟΑΠ, ΓΠΣ)».

Με αφορμή την αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας επισημαίνει ότι «το ζήτημα της δόμησης στο Πήλιο αφορά στο μέλλον της περιοχής μας και ενδιαφέρει τους κατοίκους όλης της Μαγνησίας και όχι μόνο τους κατοίκους του Πηλίου».

Οπως, σημειώνει, «πριν πολλά χρόνια, με παράνομες Νομαρχιακές αποφάσεις, επεκτάθηκαν, σε υπερβολικό βαθμό, τα όρια των οικισμών του Πηλίου, σε τρόπο που να καθίσταται ολόκληρο το Πήλιο, οιονεί, αστική περιοχή! Για παράδειγμα έχουν σχεδόν ενοποιηθεί οι οικισμοί της Μπούφας και των Καλών Νερών. Πιθανόν κάποιοι από τους κατοίκους του Πηλίου, ακόμα και οι ίδιοι οι δήμαρχοι, να βλέπουν κοντόφθαλμα και ωφελιμιστικά το ζήτημα, επιδιώκοντας τα κτήματα να γίνουν οικόπεδα. Αυτό όμως δεν λαμβάνει υπόψη το μέλλον της περιοχής. Γιατί οι παράνομες και υπερβολικές επεκτάσεις των οικισμών του Πηλίου θα το καταστήσουν μη ελκυστικό προορισμό για τον τουρισμό, ακόμα και για τόπο παραθερισμού. Το μοντέλο της εκτός σχεδίου δόμησης, αλλά και των «οριζόντιων πολυκατοικιών», κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια στο Πήλιο και κατέστρεψε, σε πολλές περιοχές, την εικόνα του αυθεντικού φυσικού περιβάλλοντος που χαρακτήριζε το Πήλιο. Αυτή η τάση ανακόπηκε μόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλιώς το αποτέλεσμα σήμερα θα ήταν τραγικό, εξαιτίας και της ύπαρξης ενός αναχρονιστικού και ξεπερασμένου Προεδρικού Διατάγματος για τη δόμηση στο Πήλιο».

Ωστόσο, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας τονίζει ότι «μια τοπική αυτοδιοίκηση με όραμα και με το βλέμμα στο μέλλον δε μπορεί παρά να κατανοήσει το πρόβλημα και να επιδιώξει τη λύση του. Αν αποδειχθούν κατώτεροι των περιστάσεων, τόσο το χειρότερο για το Πήλιο και τη Μαγνησία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου