ΤΟΠΙΚΑ

Φροντιστές στις εξετάσεις αντί φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

φροντιστές-στις-εξετάσεις-αντί-φοιτη-175896

Περιστατικά εκτεταμένης αντιγραφής, ακόμη και συμμετοχής στην εξεταστική φροντιστών στη θέση φοιτητών(!), φαίνεται να έχουν σημειωθεί κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, που γίνονταν εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Τα περιστατικά λέγεται ότι αποτελούν «κοινό μυστικό» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ωστόσο «δεν μπορούν να αποδειχθούν».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το παραπάνω έγινε γνωστό, με αφορμή την έναρξη χθες της εξεταστικής, που διεξάγεται διά ζώσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Καθηγητές υποστηρίζουν ότι η διά ζώσης εξεταστική ήταν μονόδρομος, ακόμη και εν μέσω έξαρσης της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Ομικρον του κορονοϊού, επικαλούμενοι περιστατικά αντιγραφής, που έφθασαν, όπως λένε, «στο σημείο χυδαιότητας».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν της εκτεταμένης αντιγραφής, υπήρξαν και περιπτώσεις φοιτητών που έδωσαν τη θέση τους σε φροντιστές, προκειμένου να περάσουν μαθήματα. Στα αφτιά καθηγητών έχουν φθάσει ακόμη και οι οικονομικές συμφωνίες, που έγιναν και μιλούν για «ταρίφα» έως 500 ευρώ, που πλήρωσαν φοιτητές για να στείλουν επαγγελματίες και να εξεταστούν στη θέση τους, κατά τη διάρκεια των εξ αποστάσεως εξετάσεων.

Καθηγητές αναφέρουν ότι τέτοια περιστατικά αποτελούν «κοινό μυστικό», που όμως είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί. Δεν υπάρχουν πληροφορίες, αν διενεργείται κάποιου είδους έρευνα γύρω από συγκεκριμένα περιστατικά.

Εξετάσεις ακόμη και βράδυ

Χθες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άρχισε η διά ζώσης εξεταστική για τους φοιτητές, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 18 Φεβρουαρίου. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις τμημάτων, που επιμήκυναν τον χρόνο έως τέλος Φεβρουαρίου, ακόμη και στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, προκειμένου να διασφαλίζεται η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία τόσο των φοιτητών, όσο και των ίδιων των καθηγητών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ορισμένα τμήματα διενεργούν εξετάσεις ακόμη και βραδινές ώρες, 8 ή 9 το βράδυ, επιμηκύνουν δηλαδή το ωράριο για να διασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στα εξεταζόμενα μαθήματα πραγματοποιείται υποχρεωτικά με έλεγχο ταυτοπροσωπίας των φοιτητών μέσω της ακαδημαϊκής ταυτότητας και παράλληλη επίδειξη είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικού νόσησης, είτε βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου κατόπιν διενέργειας μοριακού τεστ έως 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών πριν την προβλεπόμενη ώρα έναρξης εξέτασης του μαθήματος.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης, ενώ δίνονται συστάσεις είτε για χρήση διπλής απλής μάσκας, είτε για χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας.

Καμία πρόνοια για covid free εξετάσεις

Τον προβληματισμό τους εκφράζουν καθηγητές για το γεγονός ότι δεν αναλήφθηκε μέριμνα, προκειμένου να διενεργούνται covid free εξετάσεις, υπό την έννοια ότι οι φοιτητές, που προσέρχονται στην εξεταστική ακόμη και οι εμβολιασμένοι, δεν υποβάλλονται σε self ή rapid test.

Φοιτητές που νοσούν με λοίμωξη δεν θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε απομόνωση, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο. Η απουσία τους λόγω νόσησης θα καταγράφεται στην πλατφόρμα edupass. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές θα εξεταστούν στα μαθήματα, στα οποία υποχρεωτικώς απουσίαζαν, σε άλλη ημερομηνία που θα οριστεί μετά τη λήξη της κανονικής εξεταστικής περιόδου. Το πρόγραμμα των συμπληρωματικών εξετάσεων θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής.

Καμία μέριμνα για ανοσοκατεσταλμένους καθηγητές

Προβληματισμός επικρατεί και για τους ανοσοκατεσταλμένους καθηγητές, που υποχρεούνται να διενεργούν εξετάσεις.

Το θέμα τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου την περασμένη Παρασκευή και αποφασίστηκε να απευθυνθεί αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ληφθεί ειδική μέριμνα για τη συγκεκριμένη κατηγορία διδασκόντων, που εν μέσω πανδημίας διατρέχουν κίνδυνο με τη συμμετοχή τους στην εξεταστική.

Το αίτημα υποβλήθηκε στο «παρά πέντε» της έναρξης της εξεταστικής, με αποτέλεσμα χθες πρώτη ημέρα οι καθηγητές, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας, να είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται στις αίθουσες με δεκάδες φοιτητές, που δίνουν εξετάσεις στα μαθήματά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου