ΤΟΠΙΚΑ

Στο τελικό στάδιο η αξιολόγηση για τους φακέλους των Νέων Αγροτών

στο-τελικό-στάδιο-η-αξιολόγηση-για-του-175744

Στο τελικό στάδιο μπαίνει η αξιολόγηση των 11.767 φακέλων Νέων Αγροτών, εκ των οποίων οι 217 είναι από το Ν. Μαγνησίας. Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα τόσο από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, όσο και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δεν απορρίφθηκε κανένας φάκελος ενδιαφερόμενου από τη Μαγνησία.

Όπως διευκρίνισε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας Νίκος Λιάνος, μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένονται τα τελικά πλέον αποτελέσματα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επίσης ο ίδιος επεσήμανε ότι σύμφωνα με την προκήρυξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για το Μέτρο 112 «Εγκατάστασης Νέων Γεωργών» τα ποσά του πριμ πρώτης εγκατάστασης προκύπτουν λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή πρώτης κατοικίας. Ειδικότερα για τις ορεινές το ποσό φτάνει τα 7.500 ευρώ, για μειονεκτικές τα 5.000 ευρώ και για λοιπές περιοχές τα 2.500 ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στόχος του μέτρου είναι η πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου με την εγκατάσταση νέων γεωργών μέσω της παροχής κινήτρων προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική τους εγκατάσταση και η διαρθρωτική αλλά παράλληλα και η μείωση της ανεργίας.

Υψος ενίσχυσης

Η οικονομική ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις. H α΄ δόση της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 70% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης ανά δικαιούχο.

Για τη λήψη της δεύτερης (15%) ή τρίτης (15%) δόσης πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις πληρωμής εντός των προθεσμιών που ορίζονται στην απόφαση έγκρισης πράξης και οι οποίες μπορεί να είναι μέχρι τρία (3) έτη για τη δεύτερη δόση και μέχρι πέντε (5) έτη για την τρίτη δόση από την ημερομηνία λήψης της απόφασης έγκρισης πράξης.

Το ανώτατο ύψος της παρεχόμενης ενίσχυσης διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου και ανέρχεται, κατά κατηγορία περιοχής, στα ακόλουθα ποσά: Ορεινές περιοχές μέχρι 20.000 ευρώ, μειονεκτικές περιοχές μέχρι 17.500 ευρώ και λοιπές περιοχές μέχρι 15.000 ευρώ.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου