ΤΟΠΙΚΑ

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΠΟΝ Δημήτρης Αγαπίου

απεβίωσε-ο-αγωνιστής-της-επον-δημήτρη-175549

Απεβίωσε χθες ο αγωνιστής της ΕΠΟΝ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, Δημήτρης Αγαπίου, ο οποίος διέμενε στην Αθήνα, όμως έζησε αρκετά χρόνια στον Βόλο την περίοδο της Κατοχής, και της απελευθέρωσης. Ηταν επίσης από τους πρώτους αγωνιστές που ανέβηκε στο Πήλιο, όπου εντάχθηκε στο Τάγμα Πηλίου του Δημοκρατικού Στρατού, το οποίο ανήκε στην 123 Ταξιαρχία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Μαγνησίας, επισημαίνεται ότι ο Δημήτρης Αγαπίου που γεννήθηκε στο Πειραιά το 1924, ήρθε στον Βόλο το 1937 και έμενε στη Νέα Ιωνία. Στη συνέχεια βρέθηκε στην Πάτρα και, ακολούθως, μέσα στην Κατοχή επιστρέφει στο σπίτι του στον Πειραιά, για να επανέλθει στον Βόλο μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας.

Συλλαμβάνεται τον Οκτώβριο του 1946 και φυλακίζεται σε ένα σχολείο στην περιοχή της συνοικίας της Μεταμόρφωσης, αλλά μαζί με άλλους συναγωνιστές του καταφέρνουν να αποδράσουν. Ανεβαίνει στο Πήλιο στις 13 του ίδιου μήνα μαζί με άλλους τρεις συντρόφους του και μετά από 10 μέρες περιπλάνηση στο βουνό συναντά άνδρες του Κώστα Καλαφάτη, υπεύθυνου των Καταδιωκομένων αγωνιστών που είχαν ανέβει στο Πήλιο και κατάγονταν από τη Νέα Ιωνία.

Εντάσσεται στην ομάδα με το ψευδώνυμο «Λαχτάρας», και παρέμεινε στις δυνάμεις του ΔΣΕ στο Πήλιο μέχρι το τέλος του εμφυλίου. Συλλαμβάνεται από τον αστικό στρατό στις 27 Μάρτη του 1950, κατά τη διάρκεια αποστολής. Δικάσθηκε και φυλακίσθηκε. Όταν αποφυλακίσθηκε επέστρεψε πάλι στον Βόλο και εργάστηκε ως οικοδόμος, ενώ συμμετείχε στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες του ταξικού σωματείου των Οικοδόμων, μαζί με συντρόφους του από την εποχή του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ μέχρις ότου επέστρεψε πάλι στον Πειραιά και στη Νίκαια όπου διέμενε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου