ΤΟΠΙΚΑ

Συνάντηση για θέματα ελαιοπαραγωγών και φωτοβολταϊκών πάρκων

συνάντηση-για-θέματα-ελαιοπαραγωγών-175310

Σειρά θεμάτων έθεσαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, οι βουλευτές Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος και Αθανάσιος Λιούπης

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη πραγματοποίησαν οι βουλευτές Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος και Αθανάσιος Λιούπης, οι οποίοι έθεσαν θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο της Μαγνησίας.

Αρχικά, ο υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές ότι εντός των επόμενων ημερών θα συγκροτηθεί η επιτροπή εκτίμησης των ζημιών στη φετινή ελαιοπαραγωγή, προκειμένου να τεκμηριωθεί αίτημα αποζημίωσης προς την Ε.Ε. με αιτία την κλιματική αλλαγή.

Το αίτημα για τη συγκρότηση επιτροπής εξέτασης ζημιών το είχε θέσει ο Χρήστος Μπουκώρος με επιστολή του προς τον υπουργό και το οποίο υποστηρίχθηκε και από τον κ. Λιούπη. Να σημειωθεί ότι ήδη τον τελευταίο καιρό έχουν αποσταλεί δείγματα ελαιοκάρπου στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών από τους παραγωγούς της Μαγνησίας.

Το δεύτερο θέμα που έθεσαν οι βουλευτές στον υπουργό ήταν το ζήτημα της έκδοσης της απαραίτητης Κ.Υ.Α. (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μέσω ενεργειακών κοινοτήτων από αγρότες. Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά μεγάλη επένδυση των αγροτών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου.

Επίσης, οι βουλευτές Μαγνησίας έθεσαν προς τον κ. Βορίδη το ζήτημα πιλοτικής εφαρμογής νέων τεχνολογιών στο πρόγραμμα δακοκτονίας στην περιοχή της Μαγνησίας, με βάση την πρόταση «Drones on olives» που συντάχθηκε από το Εργαστήριο Εντομολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη χρήση καινοτόμων ηλεκτρονικών παγίδων και drones.

Ο Υπουργός πρότεινε το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά την εφαρμογή σε περίπου 20.000 ελαιόδεντρα στο Νομό Μαγνησίας, να ενταχθεί είτε στον τρίτο κύκλο του προγράμματος «Ερευνώ- Καινοτομώ», είτε στο Μέτρο 16 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Συνεργασία και Καινοτομία».

Οι βουλευτές ζήτησαν την αρωγή του κ. Βορίδη, διότι τα έσοδα των αγροτών της Μαγνησίας τα τελευταία τρία χρόνια και ιδιαίτερα των ελαιοπαραγωγών έχουν πληγεί από μια σειρά αιτιών με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική θέση.

Τέλος, ο κ. Βορίδης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι θα επισκεφθεί πολύ σύντομα και τη Μαγνησία, προκειμένου να παρουσιάσει το πλαίσιο της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου