ΤΟΠΙΚΑ

Αυλαία στη δωρεάν πλαστική σακούλα

αυλαία-στη-δωρεάν-πλαστική-σακούλα-175270

Στο επίκεντρο του σχολιασμού βρίσκεται, για επαγγελματίες και καταναλωτές, η παύση της δωρεάν διάθεσης πλαστικής σακούλας από τα σούπερ μάρκετ και όλα τα εμπορικά καταστήματα, από την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς. Τρία λεπτά του ευρώ συν ΦΠΑ 24% καλούνται να πληρώσουν πλέον, όσοι θα αγοράσουν πλαστικές σακούλες για τη μεταφορά προϊόντων ή εμπορευμάτων, ενώ συνολικά θα προκύπτει επιβάρυνση 3,72 λεπτών ανά σακούλα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Κοινή θέση είναι και στις δύο περιπτώσεις ότι το νέο μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή από προχθές, θα αποβεί προς όφελος του περιβάλλοντος, ενώ αρκετοί αναφέρουν ότι θα χρησιμοποιούν την πλαστική σακούλα της προηγούμενης μέρας για τα ψώνια της επόμενης, προκειμένου να αποφύγουν το επιπλέον κόστος.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τις σκέψεις και τις θέσεις επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους της τοπικής αγοράς, και υπογραμμίζουν ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα από την πολιτεία, προκειμένου να ενισχυθεί, αντίστοιχα, η χρήση της χάρτινης σακούλας.

Οι αρτοποιοί ενημερώνουν ήδη τους πελάτες τους για το νέο μέτρο, ενώ όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας, Κώστας Τσουράπας, «η κατάργηση της πλαστικής σακούλας δεν θα αλλάξει την καθημερινότητα επαγγελματιών και καταναλωτών». Παράλληλα ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το μέτρο είναι στη σωστή κατεύθυνση, από περιβαλλοντικής άποψης, αλλά τα πρώτα σχόλια αρκετών καταναλωτών είναι αρνητικά, διότι θεωρούν ότι επιβαρύνεται, πλέον, το πορτοφόλι τους. «Ειδικά οι νοικοκυρές, θα φέρνουν από το σπίτι τη σακούλα της προηγούμενης μέρας, για να μη χρεώνονται περαιτέρω» επισημαίνει ο ίδιος, ενώ προσθέτει ότι το ζητούμενο είναι ο περιορισμός στη χρήση της πλαστικής σακούλας.

Υπέρ του νέου μέτρου τάσσεται ο ζαχαροπλάστης Στέφανος Καϊσαρλής, ο οποίος τόνισε ότι ήδη από τις αρχές του Δεκεμβρίου, αρκετοί καταναλωτές αγόραζαν κουτιά με γλυκά και ζητούσαν να μην τοποθετούνται σε πλαστική σακούλα, ενόψει της εφαρμογής του νέου μέτρου. «Το πλαστικό επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά πέρα από τις πλαστικές σακούλες, υπάρχουν πολλά ακόμη είδη σε πλαστική συσκευασία» υπογραμμίζει ο ίδιος, ενώ σημειώνει, παράλληλα, ότι πρέπει να αναπτυχθεί περιβαλλοντική συνείδηση από το θρανίο, με τις αντίστοιχες ενημερωτικές δράσεις και πρωτοβουλίες, που απευθύνονται στα παιδιά αλλά και τους ενήλικες.

Ο Βολιώτης έμπορος Νίκος Σοφιάδης εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι να επιβαρυνθεί ο έμπορος στις μικρές επιχειρήσεις, ενώ τονίζει ότι το μέτρο είναι θετικό για το περιβάλλον, αλλά «πρέπει αντίστοιχα να μειωθεί η τιμή στις χάρτινες σακούλες, για να μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε». Ο ίδιος έμπορος υιοθέτησε, σημειωτέον, τις πάνινες, επετειακές σακούλες πριν από τρία χρόνια, ενώ όπως τονίζει «κάτι παρόμοιο θα επιχειρήσω να κάνω και φέτος, και θα προσπαθώ να τυλίγω τα είδη που αγοράζουν οι καταναλωτές μόνο σε χαρτί, για να καταργήσω, όσο μπορώ, την πλαστική σακούλα».

«Κάθε νέο μέτρο που εφαρμόζεται αλλάζει την καθημερινότητα καταναλωτή και επαγγελματία, αρκεί να εφαρμοστεί σωστά» επισημαίνει ο Κώστας Τσέλιος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Θεσσαλίας. «Στον δικό μας κλάδο, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, κάνουμε χρήση της χάρτινης σακούλας για αισθητικούς κυρίως λόγους, στα είδη ένδυσης και υπόδησης, αλλά σαφώς θεωρούμε ότι η κατάργηση της πλαστικής σακούλας θα αποβεί υπέρ του περιβάλλοντος, αρκεί να εφαρμοστεί. Παρόλα ταύτα, θεωρώ ότι πρέπει να δοθούν τα ανάλογα κίνητρα και να μειωθεί, παράλληλα, το κόστος της χάρτινης σακούλας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου