ΤΟΠΙΚΑ

Μαχαίρι στις συντάξεις ξεσήκωσε τους συνταξιούχους

μαχαίρι-στις-συντάξεις-ξεσήκωσε-τους-175003

Νέα κλίμακα φορολογίας και όχι σφαιρικό υπολογισμό σύνταξης αποτελούν οι περικοπές, απαντούν από το υπ. Εργασίας

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στην κοινότητα των πολιτικών συνταξιούχων. Η πληρωμή του Αυγούστου πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους μειωμένη κατά 50 – 60 ευρώ. Η περικοπή των συντάξεων ήταν αναμενόμενη. Όμως οι συνταξιούχοι πίστευαν ότι θα ήταν της τάξεως των 5 – 10 ευρώ και έμειναν έκπληκτοι στα ταμεία των τραπεζών που αποτάθηκαν για τις πληρωμές.

Ο κατά τα άλλα σφαιρικός νέος τρόπος υπολογισμού της παρακράτησης φόρου αποτελεί για το Σύλλογο Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Μαγνησίας νέα κλίμακα φόρου για το 2014 που ξεκινά για τους συνταξιούχους από 22% έναντι της περσινής χαμηλότερης.

Οι περικοπές στις συντάξεις των πολιτικών συνταξιούχων έχουν πλέον δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό από οικονομικής απόψεως περιβάλλον. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης μείωσαν τις συντάξεις κατά 500 – 600 ευρώ και απ’ ότι φαίνεται οι περικοπές δεν έχουν τέλος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Άγγελος Χριστοδούλου, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε πλέον να αντεπεξέλθουμε οικονομικά στις υποχρεώσεις μας. Ο ίδιος είπε: «Μετά φόβου Θεού έχουμε περιορίσει δραματικά την ποιότητα ζωής μας. Δεν περισσεύουν χρήματα για τίποτα. Ούτε για αγορές από καταστήματα ούτε βέβαια για διακοπές. Και δυστυχώς είμαστε ο μόνος κλάδος που δεν μπορεί να αντιδράσει. Άλλος έχει το μαχαίρι και άλλος το πεπόνι» κατέληξε ο κ. Χριστοδούλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το Σύλλογο, κατάργησε ακόμη και την εκτύπωση των ιατρικών δαπανών για τις συζύγους τους χωρίς εισόδημα.

«Στη σύζυγό μου δεν αναγνωρίστηκε εισόδημα το 2013 και γι’ αυτό δεν μπορεί να απευθύνεται παρά μόνο στο Νοσοκομείο και το ΠΕΔΥ» είπε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Ιωάννης Σκούρας, αναφερθείς στη μηδενική συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ στις ιατρικές δαπάνες σε ιδιωτικά ιατρεία.

Η ανακοίνωση διαμαρτυρίας

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Μαγνησίας αναφέρει τα εξής: «Οι πολιτικοί συνταξιούχοι της Μαγνησίας διαμαρτύρονται έντονα για τη διαπιστωθείσα τελευταία μείωση των συντάξεών τους, Αυγούστου 2014 και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις σοβαρές αυτές μειώσεις, που είναι ακατανόητες, ιδίως μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, που ισχυρίζεται ότι η μείωση αυτή οφείλεται στον «σφαιρικό νέο τρόπο» υπολογισμού της παρακράτησης του φόρου. Ότι δηλαδή, η παρακράτηση υπολογίζεται στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών των συνταξιούχων. Έτσι με αυτόν τον τρόπο, όπως υποστηρίζει, θα παρατηρηθούν μικρές μειώσεις ή και αυξήσεις.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η μείωση αυτή οφείλεται στην εφαρμογή νέας κλίμακας φόρου εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2014, που αρχίζει για τους συνταξιούχους από 22% έναντι της περσινής χαμηλότερης. Ως και ότι η μείωση αυτή οφείλεται στην κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης φόρου (5-15%) που ίσχυε στις επικουρικές συντάξεις.

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να πούμε στο υπουργείο Εργασίας, ότι στους συνταξιούχους μας έχουν καταργήσει πλέον την εκτύπωση των ιατρικών δαπανών για τις συζύγους τους χωρίς εισόδημα.

Αυτή είναι όλη η αλήθεια, ως απάντηση στο υπουργείο Εργασίας, για τις ανακοινώσεις του».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου