ΤΟΠΙΚΑ

«Τσουνάμι» ενδοοικογενειακής διασποράς του κορονοϊού

τσουνάμι-ενδοοικογενειακής-διασπο-174111

Η νέα παραλλαγή Ομικρον μπορεί να μην προκαλεί σοβαρά συμπτώματα σε άτομα που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα και είναι εμβολιασμένα με τις τρεις δόσεις, παρουσιάζει όμως τεράστια υπερμεταδοτικότητα, με αποτέλεσμα ολόκληρες οικογένειες να προσβάλλονται από τη μετάλλαξη.

Την ενδοοικογενειακή διασπορά προκαλούν κυρίως τα παιδιά που κολλάνε εν ριπή οφθαλμού στο σχολείο και μεταφέρουν τον ιό σε παππούδες και γονείς. Είναι χαρακτηριστικό πως οι γιατροί καθημερινά λαμβάνουν μηνύματα που παραπέμπουν σε αυξημένο συναγερμό. Αυτό που επισημαίνουν είναι πως οι πλέον ευάλωτοι είναι οι ανεμβολίαστοι, αλλά και εκείνοι που δεν έχουν κάνει την τρίτη, αναμνηστική, δόση.

Στο Νοσοκομείο Βόλου οι υγειονομικοί που διαχειρίζονται την πανδημία είναι σε ετοιμότητα. Η υψηλή πληρότητα σε κλινικές και ΜΕΘ δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, καθώς σε κάθε εφημερία καταγράφονται εισαγωγές κυρίως ηλικιωμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν και άλλες συνοσηρότητες. «Αυτό είναι επικίνδυνο διότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες και επιπλοκές στον οργανισμό τους», εξηγούν.

Στις κλινικές κορονοϊού νοσηλεύονται 69 ασθενείς, στους θαλάμους αρνητικής πίεσης δύο άτομα, ενώ πέντε ασθενείς δίνουν τη μάχη διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Χθες, η Μαγνησία κατέγραψε πάντως 289 νέα κρούσματα και τα 26 είναι στις Σποράδες και επιπλέον 72 μολύνσεις από τα χθεσινά rapid tests σε άνδρες και γυναίκες , ηλικίας από 29 έως 39 χρόνων.

Ενθαρρυντικό πάντως είναι ότι την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή το διάστημα 24-30/01/22, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον Βόλο παρουσίασε οριακή μείωση (-16%) σε σχέση με την εβδομάδα 17-23/01/22.

Πού θα γίνουν δωρεάν έλεγχοι σήμερα

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους και τον ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το πρόγραμμα δράσεων των ΚΟΜΥ για δωρεάν μαζικό δειγματοληπτικό έλεγχο στον γενικό πληθυσμό της Μαγνησίας.

Ετσι σήμερα Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου δωρεάν rapid tests θα γίνουν στα εξής σημεία:

*08:30-15:30 μαζική δειγματοληψία στο ΚΑΠΗ Αγίου Βασιλείου

*08:30-15:30 μαζική δειγματοληψία στο Πανθεσσαλικό Στάδιο

*09:30-14:30 μαζική δειγματοληψία στο δημαρχείο Ν. Αγχιάλου

*08:00-15:30 μαζική δειγματοληψία στο λιμάνι της Σκιάθου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου