ΤΟΠΙΚΑ

«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ οι αγρότες

ζεσταίνουν-τα-τρακτέρ-οι-αγρότες-173975

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες. Στη Μαγνησία περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις που θα ληφθούν από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων στις 14 Ιανουαρίου, για να καθορίσουν τη στάση τους.

Σε πρώτη φάση αναμένεται να διοργανωθεί μια σειρά από συσκέψεις στα χωριά της περιοχής του Βελεστίνου αλλά και στο Πήλιο το αμέσως επόμενο διάστημα, με σκοπό να γίνει ενημέρωση για τα προβλήματα που οξύνονται και, όπως αναφέρθηκε, να οργανωθεί η αγωνιστική απάντηση των αγροτών στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

«Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είναι οξυμένα. Ο μικρομεσαίος αγρότης ξεκληρίζεται. Τα χαράτσια όμως είναι μπροστά μας. Πρέπει να παλέψουμε για να διεκδικήσουμε λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Αγγελής, αγροτοσυνδικαλιστής από την περιοχή του Βελεστίνου, ο οποίος συμμετέχει στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. Ο ίδιος επίσης εκτιμά πως οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές ως προς τη μορφή που θα έχουν οι κινητοποιήσεις.

Τα βασικά προβλήματα που συνιστούν και το διεκδικητικό πλαίσιο των διαφαινόμενων αγροτικών κινητοποιήσεων αφορούν στο υψηλό κόστος παραγωγής, στις χαμηλές τιμές στα προϊόντα και στα φορολογικά.

«Θα αγωνιστούμε για να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής στα μέσα και τα εφόδια, καθώς και να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ στα χωράφια και στα σπίτια. Χρειαζόμαστε ως αγρότες και παραγωγοί το αφορολόγητο πετρέλαιο όπως παίρνουν οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι, ενώ επίσης θα πρέπει να ισχύσει το αφορολόγητο ατομικό ετήσιο εισόδημα 12.000 € προσαυξημένο με 3.000 € για κάθε παιδί, να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης ώστε η φορολόγηση να γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι τα τεκμήρια», σημειώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Αγγελής.

Επίσης πολύ σοβαρό θέμα σύμφωνα με τους αγρότες είναι το «πράσινο χαράτσι», όπως αποκαλούν το περιβαλλοντικό τέλος, που θα κληθούν να πληρώσουν από το 2020.

Σημειώνεται πως για την καλλιέργεια βαμβακιού αλλά και για το κριθάρι, το σιτάρι, το καλαμπόκι και τη βιομηχανική ντομάτα απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού. Η θεσμοθέτηση του περιβαλλοντικού τέλους εκτιμάται ότι θα πλήξει ιδιαίτερα τις περιοχές του Αλμυρού και της ευρύτερης νοτιοδυτικής Μαγνησίας, καθώς και τον κάμπο και τις περιοχές Βελεστίνου και των παρακάρλιων κοινοτήτων.

«Μετά τον ΕΝΦΙΑ, την υψηλή φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, οι μικρομεσαίοι αγρότες φορτώνονται και το νέο χαράτσι που αφορά στα τιμολόγια άρδευσης που προωθούνται. Με αυτά τα μέτρα ο αφανισμός της υπαίθρου είναι πλέον δεδομένος» εκτιμά ο κ. Αγγελής, προσβλέποντας πως οι συνάδελφοί του θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα για πανελλαδικό συντονισμό δράσης και κινητοποιήσεων μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου