ΤΟΠΙΚΑ

Στους δρόμους τα πρώτα τρακτέρ στη Μαγνησία

στους-δρόμους-τα-πρώτα-τρακτέρ-στη-μαγ-173967

Το υψηλό κόστος παραγωγής, η εκτόξευση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, τα ακριβά αγροτοεφόδια και οι μειωμένες τιμές βγάζουν τους αγρότες στον δρόμο. Οπως είχε προαναγγελθεί, ο Φεβρουάριος θα είναι μήνας κινητοποιήσεων.

Στη Μαγνησία, υπό την ομπρέλα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, ήδη τα πρώτα τρακτέρ έκαναν την εμφάνισή τους στον Ριζόμυλο. Περίπου 30 αγροτικά μηχανήματα παρατάχθηκαν στην δεξιά και αριστερή πλευρά του δρόμου, στην παλιά εθνική οδό.

Από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή οι αγροτικοί σύλλογοι στον Αλμυρό, τη Σούρπη, το Στεφανοβίκειο, τη Ζαγορά και το Πουρί θα συνεδριάσουν προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει αναμένεται να αποφασίσουν κλιμάκωση. Κομβικό ρόλο στις αποφάσεις τους, αν θα στηθούν αγροτικά μπλόκα σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας, θα παίξει η συμμετοχή.

«Αν οι συνάδελφοι είναι αποφασισμένοι, θα προχωρήσουμε στο στήσιμο μπλόκων και σε άλλα σημεία, όπως ο Αλμυρός και το Βελεστίνο», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θεοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, πρόεδρος επίσης του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς.

Εκτός από τρακτέρ οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παρατάξουν στον δρόμο και αγροτικά μηχανήματα. Προς ώρας δεν έχουν ακόμη αποφασίσει κλείσιμο δρόμων.

Αυτό που προέχει για εκείνους είναι με τις κινητοποιήσεις να αναδείξουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και έχουν βάλει «φωτιά» στο αγροτικό εισόδημα.

«Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες σε μαζική συμμετοχή με τρακτέρ κατά τόπους» υπογράμμισε ο κ. Γεωργαδάκης. «Η κυβέρνηση πρέπει να στρέψει το βλέμμα της στα προβλήματά μας. Φτάνουν πλέον οι υποσχέσεις. Πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας», συμπλήρωσε.

Το κυρίαρχο αίτημα των κινητοποιήσεων που μόλις άρχισαν είναι να θεσπιστούν κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν ένα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Επίσης οι αγρότες ζητούν το πετρέλαιο να είναι αφορολόγητο πετρέλαιο και να μειωθεί η τιμή του αγροτικού ρεύματος κατά 50% και να επιδοτηθεί η αγορά ζωοτροφών.

Ακόμη θέτουν ως θέμα ζωτικής σημασίας να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Τέλος, επαναφέρεται το αίτημα για σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Δηλαδή, όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, εκείνοι να παίρνουν τις επιδοτήσεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου