ΤΟΠΙΚΑ

Νέο κτίριο – κόσμημα απέκτησε το Π.Θ.

νέο-κτίριο-κόσμημα-απέκτησε-το-π-θ-173959

Νέο κτίριο – κόσμημα για τη στέγαση των υπηρεσιών του απέκτησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο κέντρο του Βόλου. Πρόκειται για το εξαώροφο κτίριο στην οδό Ιάσονος, μεταξύ Ελ. Βενιζέλου και Αντωνοπούλου, στο οποίο στεγαζόταν μέχρι πρότινος τραπεζικό υποκατάστημα και πλέον θα φιλοξενεί λειτουργίες του ιδρύματος. Το κτίριο στην κυριολεξία μεταμορφώθηκε και μάλιστα με πόρους από τον ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας) και αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που κατάφερε σε χρόνο – ρεκόρ να εκπονήσει τη μελέτη αποκατάστασης και να επιβλέψει την ολοκλήρωσή του.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης, φιλοξενεί φωτογραφίες του εντυπωσιακού κτιρίου, που μίσθωσε και αποκατέστησε το ίδρυμα για να στεγάσει υπηρεσίες του. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκεί θα στεγαστούν υπηρεσίες που αφορούν στη φοιτητική μέριμνα, όπως η «Πρόσβαση» για τους φοιτητές με αναπηρίες και ειδικές μαθησιακές ανάγκες, αλλά και δομές που θα στηρίξουν την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση του ιδρύματος όπως το Γραφείο Διεθνούς Εκπαίδευσης, Διεθνών Σχέσεων-Εράσμους+, την ερευνητική δραστηριότητα (Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο, ΙΑΣΩΝ), τη διασύνδεση (Γραφείο Αβερωφείου Αγροδιατροφικού-Τεχνολογικού Πάρκου).

«Η νέα εποχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προϋποθέτει την ανάπτυξη των κτιριακών υποδομών μας ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών και του ακαδημαϊκού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού του ιδρύματος», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρύτανης, προαναγγέλλοντας τα εγκαίνια του κτιρίου σε σύντομο χρόνο.

Το Π.Θ. στηρίχθηκε στις δυνάμεις του

Για την ανακαίνιση του κτιρίου άνοιξαν τα ταμεία του ΕΛΚΕ, υπεύθυνη του οποίου είναι η αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου και προϊστάμενος και διευθυντής της υπηρεσίας ο Δημήτρης Μεσσαλούρης.

Σύμβουλος και υπεύθυνος του προγράμματος ήταν ο καθηγητής αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Αδαμάκης και η ομάδα του που αποτελείται από τους Αρχοντή Ιωάννου υποψήφια διδάκτορα, Στέφανο Αδαμάκη υποψήφιο διδάκτορα και Εύη Βρούζα μεταπτυχιακή φοιτήτρια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κώστα Αδαμάκη, η μελέτη εκπονήθηκε σε δύο μήνες, τους περασμένους Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, μόλις τρεισήμισι μηνών.

Η ομάδα μελέτης ανέλαβε τα πάντα

Οπως εξηγεί ο καθηγητής, κ. Αδαμάκης το κτίριο μελετήθηκε σύμφωνα με τις νέες απόψεις για τη δημιουργία γραφειακών χώρων (open space). Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διακριτά χωρισμένα γραφεία, με στόχο όλοι οι χώροι να έχουν φυσικό φωτισμό και αερισμό. Επιλέχθηκε μία μορφή εσωτερικού διαχωριστικού των υπηρεσιών και γραφείων από ξύλινες κατακόρυφες περσίδες σε μεταλλικό σκελετό, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα φυσικού φωτισμού και εξαερισμού όλων των χώρων δημιουργώντας όμως ανεξάρτητες λειτουργικές ενότητες.

Η ομάδα μελέτης ανέλαβε την οργάνωση των χώρων, σύμφωνα με το οργανόγραμμα που δόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία, την οικοδομική και ενεργειακή αποκατάσταση του κτιρίου, τον φωτισμό καθώς και τον σχεδιασμό της επίπλωσης των γραφείων, (κινητά και σταθερά έπιπλα) ο οποίος υλοποιήθηκε με την αμέριστη βοήθεια της κ. Φράγκου, Διευθύντριας Οικονομικών Υπηρεσιών του Π.Θ.

Μάλιστα αυτή η ενιαία αντιμετώπιση του κελύφους, μαζί με την εσωτερική οργάνωση και την επίπλωση, οδήγησε στο επιτυχημένο τελικό αποτέλεσμα.

«Η μελετητική ομάδα ανέλαβε σε καθημερινή βάση την επίβλεψη και καθοδήγηση των τεχνιτών και συνεργείων που δούλεψαν στο κτίριο», σχολιάζει ο κ. Αδαμάκης, παρουσιάζοντας τις εργασίες που έγιναν. Κατασκευάστηκαν νέα κουφώματα από αλουμίνιο με διπλά ενεργειακά τζάμια, ανοιγόμενα και ανακλινόμενα και για να δημιουργούν βιοκλιματικούς όρους λειτουργίας του κτιρίου, έγινε ριζική ανασύνταξη του φωτισμού με νέα φωτιστικά τύπου led, τοποθετήθηκαν νέα δάπεδα από ξύλο τύπου laminate σε φυσικό χρώμα, έγιναν χρωματισμοί, ενδελεχής και λεπτομερειακός έλεγχος όλων των εγκαταστάσεων θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού και εξαερισμού, τοποθετήθηκε νέο σύστημα πυρανίχνευσης, ενώ παράλληλα διατηρήθηκαν όσα στοιχεία μπορούσαν να διατηρηθούν. Σημαντικό είναι ότι κάθε όροφος διαθέτει ξεχωριστές τουαλέτες ανδρών και γυναικών καθώς και μία οργανωμένη κουζίνα.

Το στοιχείο όμως που πραγματικά ξεχωρίζει και προσθέτει μία ιδιαίτερη πινελιά είναι η είσοδος προς τους ορόφους μέσα από ανεξάρτητο στενό διάδρομο, ο οποίος μετασχηματίστηκε πλήρως. Απέκτησε μία ενιαία φωτεινή επιφάνεια και στη μία πλευρά φιλοξενεί έκθεση των ιστορικών κτιρίων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ανακαινίστηκαν και χρησιμοποιούνται μαζί με ένα μικρό ιστορικό. Στην απέναντι πλευρά δε, υπάρχει σύνθεση με καθρέφτες που δίνουν την αίσθηση ότι μεγαλώνει ο χώρος.

«Ηταν ένα προσωπικό στοίχημα του πρύτανη, Ζήση Μαμούρη, ο οποίος πίστεψε ότι αυτό το κτίριο μπορεί να κλείσει την τριλογία των κτιρίων μαζί με τον Θόλο και το κτίριο Τσικρίκη, για τη συγκέντρωση των διοικητικών υπηρεσιών στο κέντρο του Βόλου και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους του ΕΛΚΕ (Κ. Μητρακόπουλος, Κ. Κατσιάρας, Ε. Σαίτη) που εργάστηκαν νυχθημερόν για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα», σημείωσε ο κ. Αδαμάκης.

Δείτε φωτογραφίες:

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου