ΤΟΠΙΚΑ

Άνιση μεταχείριση των Δήμων της περιφέρειας

άνιση-μεταχείριση-των-δήμων-της-περιφ-173366

Καταγγέλλει ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης με αφορμή τις ρυθμίσεις προς τις ΔΕΥΑ

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου η κάλυψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των ληξιπρόθεσμων χρεών των Δήμων του Λεκανοπεδίου Αττικής και της μείζονος Θεσσαλονίκης προς τις εταιρίες ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και ΕΥΑΘ Α.Ε., να επεκταθεί ώστε να καλυφθούν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των υπολοίπων Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων προς τις οικείες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), επισημαίνει ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ. Πάνος Σκοτινιώτης σε έγγραφό του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλο, τον Υφυπουργό Γ. Ντόλιο και τον Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΣ Ι. Ιωαννίδη.

Ο κ. Σκοτινιώτης κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση των Δήμων της περιφέρειας έναντι των Δήμων των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας, παρότι αντιμετωπίζουν τουλάχιστον την ίδια οικονομική δυσχέρεια, όπως και των ΔΕΥΑ έναντι της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η διαφορετική αυτή μεταχείριση είναι παντελώς αυθαίρετη, άδικη και χωρίς κανένα απολύτως έρεισμα.

Ειδικότερα, στο έγγραφο του Δημάρχου Βόλου, το οποίο κοινοποιείται επίσης στην ΚΕΔΕ και την Ένωση ΔΕΥΑ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «σε αντίθεση με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για Αττική και Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που οι Δήμοι όλης της υπόλοιπης Ελλάδας και τα Νομικά τους Πρόσωπα έχουν δημιουργήσει απέναντι στις κατά τόπους ΔΕΥΑ, από τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης που αυτές υποχρεωτικά επιβάλλουν σε κτήρια όπου στεγάζονται δημοτικές υπηρεσίες, σε κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα των Δήμων, σε σχολεία, πλατείες, κοινόχρηστους χώρους πρασίνου κλπ, χρέη που σίγουρα είναι ασήμαντα μπροστά στα χρέη των Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, λόγω και του διαφορετικού νομοθετικού πλαισίου που ισχύει.

Όπως γνωρίζετε, οι ΔΕΥΑ επιτελούν τεράστιο έργο, σε ένα εξαιρετικά δυσμενές θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον. Οι Δήμοι της περιφέρειας, εξάλλου, αντιμετωπίζουν τουλάχιστον την ίδια οικονομική δυσχέρεια με τους Δήμους των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας. Η διαφορετική, κατά συνέπεια, μεταχείριση που επιφυλάσσεται με την ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση είναι παντελώς αυθαίρετη, άδικη και χωρίς κανένα απολύτως έρεισμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου