ΤΟΠΙΚΑ

Στη νέα εποχή το Πήλιο

στη-νέα-εποχή-το-πήλιο-172854

Δωρεάν ασύρματο ίντερνετ στις τοπικές κοινότητες μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος

Στη νέα εποχή μπαίνει ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου με την παροχή δωρεάν ασύρματου ίντερνετ σε δημότες και επισκέπτες της περιοχής. Πρόκειται για την υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος και συγκεκριμένα της δράσης «Wifi4EU – προώθηση της συνδεσιμότητας του διαδικτύου στις Τοπικές Κοινότητες».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου εγγράφηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος υποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αφορούσαν στην συστατική πράξη του οργανισμού καθώς και το δικαίωμα της νόμιμης εκπροσώπησής του. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε από το πρόγραμμα, η ημέρα (4 έως 5 Απριλίου 2019) κατά την οποία ήταν εφικτή η υποβολή σχετικού αιτήματος. Στο πρόγραμμα υποβλήθηκαν περίπου 10.000 αιτήσεις και εγκρίθηκαν τελικά προς χρηματοδότηση 3.400 αιτήματα Δήμων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου συγκαταλέγεται στους επιλέξιμους προς χρηματοδότηση οργανισμούς. Στην συνέχεια ο Δήμος κλήθηκε από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Καινοτομίας και Δικτύων (INEA) να υπογράψει συμφωνία επιχορήγησης, στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς οι όροι χρηματοδότησης και την απόκτηση του κουπονιού (voucher). Μέσα σε διάστημα ενάμιση έτους πρέπει να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση της εγκατάστασης και η έναρξη λειτουργίας του δικτύου.

Για την εγκατάσταση και λειτουργία του δικτύου ο Δήμος θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 15.000 ευρώ. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και λήφθηκε κατά πλειοψηφία απόφαση.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Τσαπράζης υποστήριξε ότι έχει γίνει παρόμοια προσπάθεια και παλιότερα. «Υπάρχει ανάγκη για δωρεάν internet για όλους. Τα χωριά μας είναι αραιοκατοικημένα. Και σε κεντρικό σημείο να μπει το δωρεάν wifi οι ωφελούμενοι θα είναι ελάχιστοι. Θέλουμε να είναι δωρεάν για όλους κάθε ενσύρματη γραμμή», είπε χαρακτηριστικά.

Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου

Στο ίδιο πρόγραμμα συμμετέχει και ο Δήμος Νοτίου Πηλίου ο οποίος με απόφαση δημάρχου ενέκρινε τις τεχνικές προδιαγραφές για την εγκατάσταση και εξοπλισμό ασύρματου δικτύου και ανέθεσε τις εργασίες μετά από προσφορά που έλαβε στην Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Δήμου Τρικκαίων e-Trikala Α.Ε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου