ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις των δικηγόρων σε ενδεχόμενη κατάργηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου

αντιδράσεις-των-δικηγόρων-σε-ενδεχόμ-172676

Φωτιές βάζει στον δικηγορικό κόσμο η πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να συζητήσει με τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους τα προβλήματα στον χώρο της Διοικητικής Δικαιοσύνης και να αναζητήσει λύσεις σε αυτά. Πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία οι δικηγόροι βλέπουν ότι υπάρχει διάθεση για αναδιάρθρωση των Διοικητικών Δικαστηρίων. Φοβούνται νέο «Καλλικράτη» και κατάργηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος, απείχε από την τηλεδιάσκεψη με την αρμόδια ομάδα εργασίας προχθές Τρίτη σε συμμόρφωση με την σχετική απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Από την τηλεδιάσκεψη απείχαν όλοι οι πρόεδροι.

Επισημαίνεται ότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου εκδίδει σε ετήσια βάση πάνω από 2.000 αποφάσεις. Σε μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση, που προφανώς θα αφορά τα Πρωτοδικεία που δεν εδρεύουν στις εφετειακές έδρες, όλοι οι πολίτες που μέχρι σήμερα προσέφευγαν σε αυτό, θα πρέπει να μετακινούνται στη Λάρισα για να δικαιωθούν.

«Ως Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, θα αντιδράσουμε έντονα σε οποιοδήποτε σχεδιασμό που υιοθετεί ισοπεδωτικές λογικές χωρίς οποιαδήποτε τεκμηριωμένη ωφέλεια για το δημόσιο συμφέρον σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο», δήλωσε ο κ. Στρατηγόπουλος.

Οι δικηγόροι ζητούν εποπτεία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, η σχετική συζήτηση διεξάγεται χωρίς σαφή ημερήσια διάταξη και στόχευση, χωρίς την απολύτως απαραίτητη εποπτεία του υπουργείου Δικαιοσύνης και εν γένει με τρόπο που θα μπορούσε να αποτελέσει άλλοθι και νομιμοποίηση σχεδιασμών αναδιάρθρωσης στον χώρο της Διοικητικής Δικαιοσύνης, χωρίς συνολική προσέγγιση και επισήμανση των πραγματικών αιτίων που προκαλούν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες απονομής αυτής (Διοικητικής Δικαιοσύνης).

«Είναι γνωστό ότι η Διοικητική Δικαιοσύνη στη χώρα μας έχει συνδεθεί από το παρελθόν με πολύ συγκεκριμένες δυσκολίες, όσον αφορά στις συνθήκες απονομή της, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις τεράστιες καθυστερήσεις στον προσδιορισμό εκδίκασης των υποθέσεων και εξίσου μεγάλες καθυστερήσεις όσον αφορά στο χρόνο έκδοσης των αποφάσεων.

Οι συγκεκριμένες δυσλειτουργίες, έχουν διαχρονικά προκαλέσει την καχυποψία του μέσου πολίτη, για τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης και έχουν αποτρέψει άμεσα ή έμμεσα σημαντικό τμήμα ενδιαφερομένων από την προσφυγή σε αυτή».

Αντίστοιχα, είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση στον χώρο της Διοικητικής Δικαιοσύνης, φαίνεται να αλλάζει, με ακόμα αργό αλλά σταθερό ρυθμό, με αποτέλεσμα να έχουμε συγκριτικά πιο γρήγορη εκδίκαση και έκδοση αποφάσεων σε υποθέσεις αντιδικίας των διοικουμένων με το Δημόσιο και τους λοιπούς φορείς του δημόσιου τομέα.

Ακόμη, ότι σε πολλά Διοικητικά Πρωτοδικεία ανά την Ελλάδα, οι υποδομές και η στελέχωσή τους με έμψυχο δυναμικό, δικαστικό και υπαλληλικό, συνιστά αυτοτελώς κρίσιμο παράγοντα για τις επισημανθείσες αρρυθμίες στην απονομή της Διοικητικής Δικαιοσύνης.

«Είναι προφανές όμως, ότι η απάντηση στα προβλήματα λειτουργίας και απονομής της Διοικητικής Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να είναι οριζόντιες – απόλυτες και ισοπεδωτικές αποφάσεις ανασχεδιασμού των δικαστικών σχηματισμών, αλλά αντίθετα στοχευμένες ενέργειες αντιμετώπισης των συγκεκριμένων λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιμέρους δικαστικοί σχηματισμοί, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της υποδομής αυτών (περιλαμβανομένης της ψηφιακής) αλλά και της κάλυψης των κενών στελέχωσης με το απαραίτητο προσωπικό σε δικαστικό και υπαλληλικό επίπεδο», υπογράμμισε.

Απολύτως λειτουργικό το Πρωτοδικείο Βόλου

Ειδικά για το Πρωτοδικείο Βόλου, ανέφερε ότι όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, όσον αφορά στον όγκο των εκδικαζόμενων υποθέσεων, την εισαγωγή νέων υποθέσεων, τους χρόνους προσδιορισμού εκδίκασης και έκδοσης αποφάσεων, αλλά και τα στοιχεία που αφορούν στη στελέχωση αυτού (Διοικητικού Πρωτοδικείου) σε δικαστικό και υπαλληλικό προσωπικό, συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι πρόκειται για ένα απολύτως λειτουργικό Διοικητικό Πρωτοδικείο, που η παρουσία του αντιστοιχεί και ανταποκρίνεται σε υπαρκτές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αρμοδιότητάς του.

«Συμπερασματικά, κανένα υπαρκτό πρόβλημα λειτουργίας δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για επιλογή “λύσεων” που αδικούν την τρέχουσα λειτουργία του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου και οδηγούν στην εντύπωση σχεδιασμών που αγνοούν την πραγματικότητα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας της Μαγνησίας», συμπλήρωσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου