ΤΟΠΙΚΑ

Στη γύρα κλιμάκια του ΙΚΑ Βόλου

στη-γύρα-κλιμάκια-του-ικα-βόλου-172600

Στο στόχαστρο κυρίως οι εποχιακές επιχειρήσεις όπου παραδοσιακά καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα μαύρης εργασίας

Εντατικούς ελέγχους στους χώρους εργασίας με στόχο την πάταξη της μαύρης εργασίας και κατ’ επέκταση της εισφοροδιαφυγής ξεκινούν άμεσα κλιμάκια του ΙΚΑ Βόλου. Το βάρος των ελέγχων αναμένεται να πέσει στις εποχιακές επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία προηγούμενων ετών δεν φροντίζουν για την ασφάλιση του συνόλου του προσωπικού που απασχολούν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στη… γύρα για να ελέγξουν αριθμό εργαζομένων που δηλώνονται και πόσοι απασχολούνται χωρίς ασφάλιση βγαίνουν από σήμερα κιόλας κλιμάκια του ΙΚΑ Βόλου. Πρόκειται για εντατικούς – στοχευμένους ελέγχους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ανασφάλιστης εργασίας, που σε περίοδο οικονομικής κρίσης φέρεται να είναι… κανόνας στην αγορά εργασίας.

Πληροφορίες από στελέχη της τοπικής υπηρεσίας κάνουν λόγο για αυξημένα ποσοστά μαύρης εργασίας ιδίως στις τουριστικές ζώνες: παραλιακό μέτωπο Βόλου, τουριστικοί προορισμοί του Πηλίου αλλά και νησιά, εμφανίζονται πρωταθλητές στην ανασφάλιστη εργασία και εκεί είναι που θα επικεντρωθούν οι έλεγχοι τω κλιμακίων του ΙΚΑ.

Η εμπειρία των στελεχών του ΙΚΑ Βόλου λέει ότι σχεδόν τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους είναι ανασφάλιστοι. Ο κανόνας υπαγορεύει ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά μαύρης εργασίας υπάρχουν στις λεγόμενες εποχιακές επιχειρήσεις, όπου οι ιδιοκτήτες επιδιώκουν να βγάλουν τα έξοδα μιας ολόκληρης χρονιάς σε μία σεζόν με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Τα κλιμάκια θα προβούν σε ελέγχους τόσο πρωί -κυρίως σε γραφεία, εργοστάσια, βιοτεχνίες- όσο και τα μεσημέρια και απογεύματα σε εμπορικά και επιχειρήσεις εστίασης. Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και θα διαρκέσουν έως τέλος Αυγούστου, οπότε και αναμένεται να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα για την έκταση της μαύρης εργασίας και κατ’ επέκταση της εισφοροδιαφυγής στο νομό.

Δεν αποκλείεται πάντως τα τσουχτερά πρόστιμα ύψους 10.500 ευρώ που προβλέπονται για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο να λειτούργησαν υπέρ των εργαζομένων, που εκτός από το μεροκάματο πρέπει να έχουν και ασφάλιση. «Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ασφαλιστική συνείδηση στους εργοδότες», ανέφερε ο Διευθυντής του ΙΚΑ Βόλου, κ. Δημ. Βάμβας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου