ΤΟΠΙΚΑ

Εφτά οι Βολιώτες που εμπλέκονται στο κύκλωμα σε βάρος του ΟΣΕ

εφτά-οι-βολιώτες-που-εμπλέκονται-στο-κ-172369

Πολλοί Βολιώτες κατηγορούμενοι στην υπόθεση του σκραπ

Εφτά συνολικά Βολιώτες, μεταξύ των οποίων και δύο επιχειρηματίες Ρομά με αρχηγικό ρόλο, εμπλέκονται στο πολυμελές κύκλωμα που εκποιούσε τροχαίο υλικό, ζημιώνοντας τον ΟΣΕ με το υπέρογκο ποσό των 7 εκατ. ευρώ.

Οι έξι από τους εφτά συμπεριλαμβάνονταν στους δεκαεννέα συλληφθέντες της υπόθεσης διαφθοράς που προκάλεσε ιδιαίτερα αίσθηση στο πανελλήνιο, καθώς σε αυτή είχαν συμμετοχή και υπάλληλοι του ΟΣΕ, δέκα από τους οποίους μάλιστα προέρχονται από άλλες πόλεις της Θεσσαλίας. Συνολικά για την κομπίνα σε βάρος του ΟΣΕ που εξιχνιάστηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2017 κατηγορούνται τριάντα άτομα.

Αναλυτικά στο κομμάτι που αφορά τον Βόλο, από τους εφτά κατηγορούμενους οι δύο είναι επιχειρηματίες Ρομά που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι οι εργαζόμενοί τους, εναντίον των οποίων έχουν σχηματιστεί επίσης κατηγορίες.

Μάλιστα, ο ένας εκ των δύο Ρομά φέρεται να λάμβανε χρήματα από πράκτορα ΠΡΟΠΟ της Λάρισας, ο οποίος φέρεται να είχε συγκεκριμένο ρόλο στο κύκλωμα, και συγκεκριμένα «ξέπλενε» μέσω τυχερών λαχείων χρήματα.

Το κύκλωμα όπως είναι γνωστό αφαιρούσε μεγάλες ποσότητες εκποιήσιμου τροχαίου υλικού από σιδηροδρομικούς σταθμούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως και στον Βόλο, και είχε στη δούλεψή του επιχειρήσεις σε Βόλο, Θεσσαλονίκη και Λαμία.

Οι κατηγορίες

Οι 19 αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, όπως διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αφού φέρονται ότι εκποιούσαν ανακυκλώσιμο συγκοινωνιακό υλικό του ΟΣΕ, στήνοντας τους πλειστηριασμούς και κλέβοντας στο ζύγι. Η ζημία μέσα σε δύο χρόνια εκτιμάται ότι αγγίζει τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως οι κατηγορούμενοι, απολογούμενοι αρνήθηκαν τις πράξεις που τους βαρύνουν, με έναν εκ τον συνηγόρων τους, τον κ. Σάκη Κεγαχιόγλου, να δηλώνει ότι «ορισμένες μικροπαραβάσεις ανά την Ελλάδα είναι μεμονωμένα και μη συνδεόμενα περιστατικά σε διάφορες πόλεις της χώρας και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης».

Από το 2015 η παράνομη δράση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που σχηματίστηκε σε βάρος των 19, το κύκλωμα ξεκίνησε τη δράση του τον Φεβρουάριο του 2015, με τους υπαλλήλους να φέρονται ότι έπαιρναν μίζες από 100 έως 40.000 ευρώ, προκειμένου μεγάλες ποσότητες άχρηστου ανακυκλώσιμου υλικού να φτάσουν χωρίς παραστατικά στις εταιρείες που είχαν οι Ρομά.

Όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, από την παράνομη δράση των μελών της οργάνωσης το ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημία που υπερβαίνει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ οι ποσότητες των υλικών που εκλάπησαν και οι οποίες αποτελούσαν περιουσία του ελληνικού δημοσίου ξεπερνούν τα 3.500.000 κιλά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου