ΛΑΡΙΣΑ

ΛΑΣ Θεσσαλίας: Εγκυμονούν κίνδυνους οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Θεσσαλία

λασ-θεσσαλίας-εγκυμονούν-κίνδυνους-ο-172249

Θέση και επερώτηση για την στάση της περιφερειακής αρχής και του περιφερειακού συμβουλίου εξέδωσε η ΛΑΣ Θεσσαλίας, με θέμα την λειτουργία των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ, σε Λάρισα, Στεφανοβίκει και Βόλο.

Αναλυτικά το κείμενο της επερώτησης:

«Με βάση την χρονική επέκταση και ενίσχυση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, που ετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η κυβέρνηση της Ν.Δ, η χώρα μας αποτελεί πλέον μια τεράστια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, αφού πέρα από την αναβάθμιση της αεροναυτικής βάσης της Σούδας – που θεωρείται Αμερικανική, προστέθηκαν αμερικανικές βάσεις στην 110 Π.Μ της Λάρισας για τα DRONES MQ 9 και πολεμικά αεροσκάφη, το στρατόπεδο της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο για ελικόπτερα ΑΠΑΤΣΙ, το λιμάνι και το στρατόπεδο Γεωργούλα στο Βόλο για την έλευση και εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, της αεροπορικής βάσης στον Άραξο για υποδοχή πυρηνικών όπλων και άλλες.

Πριν λίγο καιρό, αντιπροσωπεία του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, μαζί με στελέχη της αμερικανικής κατασκευαστικής εταιρείας «Environmental Chemical Corporation» και της ελληνικής «Άκτωρ», επισκέφθηκε την 110 Π.Μ της Λάρισας και ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έργα αναβάθμισης της αεροπορικής βάσης, ύψους 33,5 εκατ. δολαρίων.

Είναι προφανές ότι η ανάπτυξη των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ, στην 110 Π.Μ της Λάρισας, στο Στεφανοβίκειο, στο Βόλο, στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη και σε όλη τη χώρα, δεν έχει να κάνει με την ενίσχυση της άμυνας της χώρας μας, αλλά με την εξυπηρέτηση των άκρως επικίνδυνων για το λαό μας και τους άλλους λαούς, ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ στους αδυσώπητους ανταγωνισμούς τους, με την Ρωσία, την Κίνα, από την Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια, την Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή ως την Αφρική.

Ο λαός μας γνωρίζει μέσα από τα ιστορικά γεγονότα και την πείρα των τελευταίων χρόνων, ότι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε, ποτέ δεν προστάτευσαν τα σύνορα της χώρας μας και καμιάς άλλης χώρας. Το αντίθετο, αυτοί ευθύνονται με τις πολεμικές επεμβάσεις τους για την αλλαγή των συνόρων, την δολοφονία λαών, την διάλυση χωρών, από την Γιουγκοσλαβία, την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Λιβύη, για την επιθετικότητα της Τουρκικής αστικής τάξης, για την εισβολή και κατοχή του 40% της Κύπρου, τα πραξικοπήματα και τις χούντες σε Ελλάδα, Κύπρο και αλλού.

Η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε και η υψηλού επιπέδου σχέσεις με τις ΗΠΑ, δεν αποτρέπουν την επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας, στο Αιγαίο και γενικότερα, αλλά την ενθαρρύνουν και οδηγούν στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με βαριές συνέπειες για το λαό μας και άλλους λαούς.

Η απόλυτη στοίχιση της σημερινής και όλων των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, με τους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, προσδοκώντας οικονομικά και πολιτικά οφέλη για την αστική τάξη της χώρας μας, δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και άλλους λαούς, από την μονιμοποίηση και αναβάθμιση της λειτουργίας των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ, σε Σούδα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, και την συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ειδικά τώρα που η μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε, με τη Ρωσία, φέρνει πολύ κοντά μια πολεμική σύγκρουση, η λειτουργία των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη Λάρισα, στην Μαγνησία και σε όλη τη χώρα μας, ενάντια στη Ρωσία, τις μετατρέπει σε υπ’ αριθμό ένα στόχο πολεμικών αντιποίνων, όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση της Ρωσίας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το λαό μας.

Τα όσα εκστομίζονται από την κυβέρνηση και άλλους πρόθυμους ντελάληδες των δολοφονικών σχεδίων των ΗΠΑ, περί οικονομικών ωφελειών από τις αμερικάνικες πολεμικές επενδύσεις, αποτελούν αισχρό εμπαιγμό προς τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που υποφέρουν από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, την ακρίβεια, την ανεργία, το τσάκισμα μισθών, συντάξεων, τιμών αγροτοπαραγωγών, που πληρώνουν πάνω από 4 δις. κάθε χρόνο για τους Νατοϊκούς σχεδιασμούς και αποστολές, όπως και μεγάλα ποσά για τους εξοπλισμούς τύπου RAFALE και τώρα καλούνται να διακινδυνεύσουν και την ζωή τους, για χάρη των συμφερόντων των καπιταλιστών.

Με δεδομένους τους μεγάλους κινδύνους για το λαό της Θεσσαλίας και όλης της χώρας μας, που εγκυμονεί η λειτουργία και αναβάθμιση των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ σε Λάρισα, Μαγνησία και την υπόλοιπη χώρα, η εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης, ζητάμε από την περιφερειακή αρχή και το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, να τοποθετηθούν με σαφήνεια αν τάσσονται:

  • Υπέρ του κλεισίματος των αμερικανικών βάσεων στην 110 Π.Μ της Λάρισας, στο Στεφανοβίκειο, στον Βόλο, στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη και όλη τη χώρα και της κατάργησης της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας;
  • Κατά της συμμετοχής της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές έξω από τα σύνορα της;
  • Ενάντια σε αλλαγές συνόρων χωρών και των συνθηκών που τα καθορίζουν;
  • Ενάντια στην καταβολή από τη χώρα μας στο ΝΑΤΟ πάνω από 4 δις. το χρόνο και υπέρ της αποδέσμευσης από τον δολοφονικό αυτό οργανισμό;

κι αν ναι τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να εκφράσει αυτή τη θέση προς την κυβέρνηση;»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου