ΤΟΠΙΚΑ

Περιγράφουν λειτουργία στα κόκκινα οι επικεφαλής των ΤΕΠ 26 νοσοκομείων

περιγράφουν-λειτουργία-στα-κόκκινα-ο-171783

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της δραματικής αποδόμησης των υπηρεσιών επείγουσας ιατρικής και της υποτίμησης των πραγματικών αναγκών των πολιτών, όχι μόνο για τα περιστατικά κορονοϊού, αλλά και για τα non covid, αναδεικνύουν οι επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνοι 26 ΤΕΠ Νοσοκομείων Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Ηλίας Καραμέτος, διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου.

Σε μία προσπάθεια να αφυπνίσουν το υπουργείο Υγείας προκειμένου να βρει λύσεις σε ζητήματα που αφορούν στην ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία της χώρας, οι επικεφαλής 26 Νοσοκομείων σε κοινή επιστολή τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Όπως τονίζουν το προσωπικό είναι εξουθενωμένο και απογοητευμένο από την αδιαφορία της πολιτείας, καθώς τα ΤΕΠ αποτελούν την υποτιμημένη πρώτη γραμμή της πανδημίας.

«Οι ιατροί των ΤΕΠ θεωρήθηκαν ως μια τεράστια δεξαμενή για την άντληση «ανταλλακτικών», έμψυχων και υλικών, για το προσωρινό μπάλωμα των όποιων κενών στα νοσηλευτικά τμήματα» επισημαίνουν.

«Όταν τα κρεβάτια των ΜΕΘ γέμιζαν οι ΜΕΘ δεν δέχονταν άλλους ασθενείς, προφανώς, και οι ασθενείς παρέμεναν στα απλά νοσηλευτικά τμήματα. Όταν τα απλά νοσηλευτικά τμήματα γέμιζαν δεν δέχονταν άλλους ασθενείς, προφανώς, και οι ασθενείς παρέμεναν στα ΤΕΠ. Αλλά τα ΤΕΠ όσο γεμάτα και αν ήταν συνέχιζαν να δέχονται και άλλους ασθενείς. Συνεχώς. Η κατάσταση αυτή είχε ως συνέπεια, περίπου το ένα τρίτο του ιατρικού προσωπικού των ελληνικών ΤΕΠ προ πανδημίας να έχει μετακινηθεί ή παραιτηθεί μην αντέχοντας την εξαντλητική υπερεργασία», συνεχίζουν.

«Να μάθουμε από τα λάθη μας»

Οι ίδιο ζητούν από το υπουργείο να λάβει δραστικές αποφάσεις ώστε τα λάθη και οι παραλείψεις να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για να δοθούν λύσεις.

«Σήμερα που οι ιδιαιτερότητες της omicron ρίχνουν τον προβολέα στα προβλήματα των ΤΕΠ, με τις τεράστιες αναμονές για εξέταση, με την πολύωρη παραμονή των ασθενών, με τη συνεχιζόμενη αύξηση της προσέλευσης ασθενών με λοιπή νοσηρότητα, πρέπει να δείξουμε

ότι μάθαμε από τα λάθη μας, γιατί αύριο θα είναι αργά», προειδοποιούν.

«Αυτό το προσωπικό που χειρίστηκε το 100% των περιστατικών COVID-19, έστειλε σπίτι το 80% των ασθενών που ήρθαν στα νοσοκομεία (πάνω από 90% της όμικρον) και πλέον είναι το κύριο τμήμα που δέχεται, και θα συνεχίσει να δέχεται, πίεση από το τρέχον πανδημικό κύμα» προσθέτουν.

Οι γιατροί ζητούν να επιστρέψει άμεσα όλο το προσωπικό των ΤΕΠ από τις θέσεις στις οποίες μετακινήθηκε και να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις των ΤΕΠ. Σημειώνεται πως στο Αχιλλοπούλειο παραμένουν χωρίς πλήρωση τουλάχιστον 10 θέσεις γιατρών.

Τέλος, επισημαίνουν πως θα πρέπει άμεσα να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΤΕΠ, διότι «μόνο έτσι σε βάθος χρόνου να χτίσουμε ένα σύστημα παροχής επείγουσας ιατρικής συμβατό με τα διεθνή πρότυπα, ικανό να ανταποκριθεί στις μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις πολύ καλύτερα από ότι ανταποκρίθηκε σε αυτή».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου