ΤΟΠΙΚΑ

Παγκόσμια πρωτιά για 16χρονο Βολιώτη

παγκόσμια-πρωτιά-για-16χρονο-βολιώτη-171729

Ο Ανάργυρος Χλίτσιος στα χνάρια του πατέρα του Χρόνη, ο οποίος έβαψε με τα ελληνικά χρώματα το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης με σκανταλόπετρα

Παγκόσμια πρωτιά κατέγραψε 16χρονος Βολιώτης μαθητής, ο οποίος άγγιξε τα πέντε λεπτά στατικής άπνοιας σε παρουσίαση που έγινε πριν από δύο εβδομάδες περίπου, στο συγκρότημα Monte Mare στο Ράινμπαχ της Γερμανίας. Πρόκειται για τον μαθητή του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου και αθλητή του τάε κβο ντο του «Νικόμαχου», Ανάργυρο Χλίτσιο, ο οποίος βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του Χρόνη, που ήταν εκείνος έβαψε με τα ελληνικά χρώματα το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης με σκανταλόπετρα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, ο Ανάργυρος Χλίτσιος πραγματοποίησε στη βαθιά πισίνα του Monte Mare στη Γερμανία, στατική άπνοια. Βούτηξε με μία ανάσα και έμεινε κάτω από το νερό για 4 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα. Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που καταγράφεται παρόμοια επίδοση από 16χρονο, ο οποίος έστρεψε πάνω του το παγκόσμιο ενδιαφέρον αθλητών του χώρου.

Ο Ανάργυρος Χλίτσιος ασχολείται με τη στατική άπνοια από την ηλικία των δύο ετών, ενώ ταυτόχρονα είναι αθλητής του τάε κβο ντο στον «Νικόμαχο». Προσφάτως μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα τάε κβο ντο στην κατηγορία εφήβων.

Ο ίδιος από το περασμένο καλοκαίρι ακολουθούσε πρόγραμμα της ομάδας Apnea King, προκειμένου πατέρας (Χρόνης) και γιος (Ανάργυρος) να εμφανίζοντας στη μεγαλύτερη έκθεση καταδυτικού τουρισμού στο Ντίσελντορφ. Εκεί θα πραγματοποιούσε την πρώτη καταγεγραμμένη επίδοση στατικης άπνοιας από αθλητή αυτής της ηλικίας, ενώ θα παρουσιαζόταν στο κοινό μία συμβολική κατάδυση με σκανταλόπετρα. Η έκθεση ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο, ο Ανάργυρος Χλίτσιος, δεν έχασε την παγκόσμια πρωτιά.

Βούτηξε στην ίδια πισίνα, στο Ράινπαχ στο συγκρότημα Monte Mare, όπου ο πατέρας του Χρόνης, είχε πετύχει το περασμένο φθινόπωρο παγκόσμιο ρεκόρ, παραμένοντας στον βυθό της πισίνας για 11 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα.

O Ανάργυρος ήταν προετοιμασμένος για επίδοση στα 5,5 λεπτά. «Διαπίστωσα όμως ότι ο κόσμος, οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι που είχαν συγκεντρωθεί για να καταγράψουν την επίδοση του είχαν δημιουργήσει αρκετό άγχος. Γι΄αυτό του ζήτησα να βγει σχεδόν στα πέντε λεπτά. Εχουμε πάντα ως γνώμονα την ασφάλεια και ποτέ δεν ρισκάρουμε», αναφέρει ο κ. Χρόνης Χλίτσιος, που βρέθηκε στο πλευρό του γιου του μέσα στην πισίνα να τον στηρίζει για να πετύχει παγκόσμια πρωτιά.

Η σκανταλόπετρα πέρασε στη νέα γενιά

Πατέρας και γιος όμως συγκίνησαν με μία συμβολική κατάδυση στην οποία προχώρησαν. Βούτηξαν στην πισίνα βάθους δέκα μέτρων με σκανταλόπετρα, με τον Χρόνη να την παραδίδει στον βυθό, στο γιο του, Ανάργυρο. «Το νόημα της κατάδυσης ήταν ότι η παλαιότερη γενιά παραδίδει στη νεότερη, προκειμένου η σκανταλόπετρα να συνεχίσει το ταξίδι που ξεκίνησε από την Ελλάδα, χιλιάδες χρόνια πριν. Η ιστορία της σκανταλόπετρας μάλιστα, όπως την εξήγησε ο marketing manager Κώστας Ξανθόπουλος μέσω του τηλεοπτικού δικτύου RTL έγινε γνωστή σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Και αυτό αποτελεί ακόμα ένα λιθαράκι στην αναγνώριση της σκανταλόπετρας ως ένα ξεχωριστό άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης. Εύχομαι αυτή η παρουσίαση να συμβάλει προς την πραγματοποίηση του ονείρου του αείμνηστου Νικόλα Τροικίλη, να γίνει δηλαδή η κατάδυση με την σκανταλόπετρα ολυμπιακό αγώνισμα», υπογραμμίζει ο Χρόνης Χλίτσιος.

Περήφανος για την επίδοση του γιου του και άξιου συνεχιστή του στον χώρο, τονίζει ότι οι «επιδόσεις του Ανάργυρου σε αυτή την ηλικία προέκυψαν μετά από προσεκτική και μεθοδική δουλειά, επί σειρά ετών». «Συστήνω στα νέα παιδιά να αγκαλιάσουν το άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης και να το κάνουν μέσα από τις ασφαλείς διαδικασίες που προσφέρουν αρκετές σχολές ελεύθερης κατάδυσης με καταξιωμένους δασκάλους», επισημαίνει ο κ. Χλίτσιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου