ΤΟΠΙΚΑ

Εμπόρους του Βόλου στα Δικαστήρια σύρει ο ΟΑΕΕ

εμπόρους-του-βόλου-στα-δικαστήρια-σύρ-171612

Κλήσεις για να παραστούν σε δίκη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου παραλαμβάνουν οι θιγόμενοι έμποροι συνταξιούχοι από την υπεξαίρεση ποσού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στο πρώην ΤΑΕ το 2005. Δεκαπέντε χρόνια μετά το σκάνδαλο ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) «κυνηγάει» τους εμπόρους προκειμένου να αποκαταστήσει τη ζημιά στα έσοδά του με την αφαίρεση χιλιάδων ενσήμων από τα βιβλιάρια των ασφαλισμένων παρά το γεγονός ότι ο εκλιπών πρώην επιμελητής εισπράξεων του παραρτήματος του ΤΑΕ στον Βόλο είχε καταδικαστεί για την υπόθεση. Μάλιστα κυνηγάει και ασφαλισμένους που δικαιώθηκαν από την Τοπική Διοικητική Επιτροπή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης των θιγόμενων από το σκάνδαλο που συγκλόνισε τον Βόλο όταν αποκαλύφθηκε η υπεξαίρεση. Συνταξιούχος έμπορος Βολιώτης ηλικίας 75 ετών μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Η Διοικητική Επιτροπή Λάρισας του ΟΑΕΕ του είχε αναγνωρίσει τα ένσημα τεσσάρων χρόνων από συνολικό διάστημα δέκα χρόνων στο οποίο φαινόταν να έχει αποκολλημένα ένσημα.

Ωστόσο, ο ΟΑΕΕ ζητάει να ακυρωθεί αυτή η απόφαση και να κληθεί ο θιγόμενος να καταβάλλει συνολικό ποσό ύψους 50.262 ευρώ για ένσημα που αντιστοιχούν σε δέκα χρόνια.

Ο 75χρονος λέει ότι έχει καταβάλει τα χρήματα για τις ασφαλιστικές εισφορές το επίδικο χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του ’89 έως τον Δεκέμβριο ’99 και έχει στα χέρια τους τις αποδείξεις πληρωμής. «Πρόκειται για χρήματα που έχω πληρώσει. Καταβάλλαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κανονικά και τώρα θα πληρώσουμε για δεύτερη φορά;», αναρωτιέται. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο γιος του, Βολιώτης ηλικίας 50 ετών, που σήμερα είναι άνεργος.

Ο κύριος όγκος των προσφυγών του ΕΦΚΑ θα συζητηθεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου εντός του Απρίλη με την αγωνία να κορυφώνεται για τους ασφαλισμένους. Οταν είχε σκάσει το σκάνδαλο οι θιγόμενοι ανέρχονταν στους 508. Οι 410 είχαν αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα αποκολλημένα ένσημα, είτε με δικαστικές αποφάσεις είτε καταβάλλοντας τα χρήματα που το Ταμείο έβγαζε ότι όφειλαν για ένσημα που φαινόταν να μην έχουν για συγκεκριμένα διαστήματα λόγω της υπεξαίρεσης.

Ομως δεκάδες ασφαλισμένοι του Ταμείου έμειναν στον αέρα. Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου σε μία προσπάθειά του να βοηθήσει τους θιγόμενους έμπορους συγκέντρωσε τους φακέλους τουλάχιστον 19 ασφαλισμένων του. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου ετοιμάζονται για «μάχη» τόσο οι θιγόμενοι έμποροι που οι προσφυγές τους είχαν απορριφτεί από τη Διοικητική Επιτροπή όσο και οι θιγόμενοι που είχαν δικαιωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγορικούς κύκλους, ο ΟΑΕΕ κυνηγάει τις υποθέσεις αποδίδοντας συνυπαιτιότητα στους θιγόμενους έμπορους επειδή είχαν εμπιστευτεί τα βιβλιάριά τους σε πρώην επιμελητή εισπράξεων που καταδικάστηκε για την υπόθεση με την αφαίρεση ενσήμων (έχει αποβιώσει).

Δυστυχώς, οι ενέργειες του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας για την αποκατάσταση των εμπόρων δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα καρπούς. Ο Εμπορικός Σύλλογος προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρεθεί κάποια λύσει πιστεύοντας ότι το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί πολιτικά. Εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους θα κινηθεί το επόμενο διάστημα αναγνωρίζοντας ότι οι ασφαλισμένοι έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, με αποτέλεσμα να βαρύνονται με υπέρογκες οφειλές και να μην μπορούν ακόμη να συνταξιοδοτηθούν. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει βρει ανταπόκριση ενώ χάθηκε και πολύτιμος χρόνος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου