ΤΟΠΙΚΑ

Ταξίδι καθηγητών στη Μάλαγα ξεσήκωσε γονείς μαθητών στο 4ο Λύκειο Βόλου

ταξίδι-καθηγητών-στη-μάλαγα-ξεσήκωσε-170736

Το πρόγραμμα Erasmus αφορά σε αποστολή εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά πήγαν μόνο καθηγητές, κάνοντας χρήση κανονικής άδειας

Ξεσηκωμό γονέων μαθητών, που απειλούν να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, προκάλεσε εκπαιδευτικό ταξίδι τριών καθηγητών του 4ου Γενικού Λυκείου Βόλου στη Μάλαγα στην Ισπανία. Παρά τις συστάσεις του Υπουργείου Παιδείας για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, οι καθηγητές μετέβησαν στο εξωτερικό στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus, κάνοντας χρήση της κανονικής τους άδειας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η αποστολή των τριών καθηγητών ξεκίνησε από τον Βόλο για τη Μάλαγα την περασμένη Τρίτη και επιστρέφουν Ελλάδα σήμερα αργά το βράδυ. Η μετακίνηση έγινε στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus, στο οποίο συμμετέχει το 4ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας και θέμα έχει τις δράσεις που μπορούν να υιοθετηθούν για να γίνει το σχολείο πιο ελκυστικό.

Στη Μάλαγα επρόκειτο να ταξιδέψει αντιπροσωπεία καθηγητών, αλλά και μαθητών. Οι γονείς των μαθητών ακύρωσαν τη συμμετοχή των παιδιών τους στο ταξίδι λόγω κορονοϊού.

Ωστόσο, οι τρεις εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν κανονικά το ταξίδι τους και μάλιστα επειδή με οδηγία του Υπουργείου Παιδείας ανεστάλησαν όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό, οι καθηγητές έκαναν χρήση της κανονικής τους άδειας, προκειμένου να μεταβούν στη Μάλαγα.

Σημειώνεται ότι η κανονική άδεια είναι δέκα ημέρες τον χρόνο και γίνεται χρήση της σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η απόφαση των τριών καθηγητών να μην αναβάλουν το εκπαιδευτικό ταξίδι, στο οποίο επρόκειτο να συμμετέχουν και μαθητές έχει προκαλέσει ξεσηκωμό γονέων αφενός για τον «αποκλεισμό» μαθητών από τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα μπορούσε να γίνει αργότερα χρονικά κι εφόσον δεν υφίσταται απειλή από τον κορονοϊό, αφετέρου για τον κίνδυνο να προσβληθούν εκπαιδευτικοί από τον νέο ιό και να τον μεταφέρουν στο σχολείο με αποτέλεσμα την εξάπλωση της ασθένειας. Αντιδρούν επίσης και για τον λόγο ότι χάνονται μαθήματα εξαιτίας της απουσίας τους.

Αφήνουν δε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα από αύριο Τετάρτη, οπότε και οι εκπαιδευτικοί κανονικά θα πρέπει να επιστρέψουν στις αίθουσες διδασκαλίας.

Απαντώντας στις αντιδράσεις των γονέων ο διευθυντής του 4ου Γενικού Λυκείου Βόλου Νικ. Ιωαννίδης υπογράμμισε για το εκπαιδευτικό ταξίδι ότι έγινε, προκειμένου να διασφαλιστεί το χρηματικό ποσό που είχε δαπανηθεί για τη μετάβαση στη Μάλαγα, τη μίσθωση μεταφορικού μέσου και τα ξενοδοχεία και το οποίο αυξήθηκε με την αλλαγή των εισιτηρίων προκειμένου να αποφευχθεί η ανταπόκριση μέσω Ρώμης.

Σημείωσε δε ότι πριν την έναρξη του ταξιδιού λήφθηκαν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ απ’ όπου δόθηκε γνωμάτευση ότι μπορούν να συμμετέχουν στην κινητικότητα. «Η μετάβαση είχε οργανωθεί πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού και πριν υπάρξει η διευκρίνιση από το Υπουργείο Παιδείας ότι αναστέλλονται όλες οι εκδρομές και στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus. Λάβαμε όλα τα μέτρα, παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας και μάλιστα προχωρήσαμε και σε αδελφοποίηση του σχολείου μας με το σχολείο στη Μάλαγα. Δεν καταλαβαίνω πάντως τις αντιδράσεις. Ποια επαγγελματική κατηγορία απαγορεύεται αυτή τη στιγμή να ταξιδέψει για συγκεκριμένους λόγους; Ισχύει εμπάργκο για το σύνολο των Ελλήνων και άρα και για τους εκπαιδευτικούς;», διερωτήθηκε.

Σημειώνεται ότι για τη μετακίνηση της αντιπροσωπείας, σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σ. Σαβελίδη, βγήκε απόφαση από την περιφέρεια. Ο κ. Σαβελίδης μάλιστα μίλησε για νομικό κενό επί του θέματος.

Αναβρασμός και στο 4ο Γυμνάσιο

Αναβρασμός όμως επικρατεί και στο 4ο Γυμνάσιο Βόλου, όπου χθες μαθητής αναγκάστηκε να φύγει από το σχολείο μετά το πρώτο δίωρο μαθημάτων.

Ο μαθητής είχε επιστρέψει από εκδρομή μαζί με τους γονείς του από το εξωτερικό και όταν το πληροφορήθηκαν γονείς συμμαθητών του ξεσηκώθηκαν.

Διαμαρτυρήθηκαν στη διεύθυνση του σχολείου για τη μη λήψη προληπτικών μέτρων και την έκθεση σε ενδεχόμενο κίνδυνο των παιδιών τους.

Η αναστάτωση ήταν μεγάλη και υπό το βάρος των πιέσεων ο μαθητής αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα μαθήματα μετά το πρώτο δίωρο μαθημάτων.

Δεκάδες τέτοια περιστατικά στα σχολεία

Δεν είναι όμως το μοναδικό σχολείο στο οποίο υπήρξε αντίστοιχη αντίδραση από γονείς που ζητούν από εκπαιδευτικούς να επιβάλλουν… καραντίνα σε μαθητές, που παρά τον κορονοϊό εξακολουθούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σ. Σαβελίδη, υπάρχουν τουλάχιστον δέκα παρόμοια περιστατικά σε σχολεία της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας με τους εκπαιδευτικούς να απευθύνονται στη διεύθυνση για οδηγίες.

Συστάσεις για… καραντίνα

Μόλις χθες το ζήτημα που έχει φέρει τους γονείς αντιμέτωπους μεταξύ τους διευθετήθηκε με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας που παρέλαβε η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας και με τη σειρά της απέστειλε στις διευθύνσεις των σχολείων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο συστήνεται στα μέλη των εκπαιδευτικών μονάδων που έχουν ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές με κρούσματα κορονοϊού, έστω κι αν είναι ασυμπτωματικοί, να απέχουν από το σχολικό περιβάλλον έως και 14 ημέρες από την ημερομηνία της επιστροφής τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου