ΤΟΠΙΚΑ

Στη Βουλή από τον Αλ. Μεϊκόπουλο η ξαφνική διακοπή αναπηρικών συντάξεων

στη-βουλή-από-τον-αλ-μεϊκόπουλο-η-ξαφνι-170645

«Για ποιο λόγο δικαιούχοι σύνταξης αναπηρίας, που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του νόμου και έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση για παράταση καταβολής της αναπηρικής σύνταξης είδαν τις συντάξεις τους να διακόπτονται χωρίς καμία εξήγηση, ενόσω εκκρεμεί η επαναπιστοποίηση της αναπηρίας τους από τις Επιτροπές ΚΕΠΑ;», ρώτησε τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο Βουλευτής, κατέθεσε κοινοβουλευτική Ερώτηση με τη συνυπογραφή 41 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά από σχετική ενημέρωση που είχε από δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης στη Μαγνησία που ξαφνικά είδαν τη σύνταξή τους να διακόπτεται.

Όπως εξήγησε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, οι Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ αποφασίζουν για το ποσοστό της αναπηρίας του κάθε πολίτη που αιτείται αναπηρική σύνταξη και τη χρονική διάρκεια αυτής, μετά την παρέλευση της οποίας κανονικά λήγει και η αναπηρική σύνταξη. Ο δικαιούχος αναπηρικής σύνταξης θα πρέπει να ξαναπροσέλθει για εξέταση από τις Επιτροπές ΚΕΠΑ και επαναπιστοποίηση της αναπηρίας και του ποσοστού αυτής.

«Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για να μην υπάρχουν κενά στην καταβολή των αναπηρικών συντάξεων και να μην μένουν δικαιούχοι χωρίς αναπηρική σύνταξη, θεσπίστηκε, το χρονικό διάστημα που αναμένουν την επαναπιστοποίηση της αναπηρίας, η αυτόματη παράταση 6 μηνών, ώστε να ολοκληρώνεται η διαδικασία της πιστοποίησης χωρίς οικονομικό πρόβλημα στον δικαιούχο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Στη Μαγνησία, καταγράφονται το τελευταίο διάστημα περιστατικά πολιτών που είχαν αρχικό χρόνο πιστοποίησης δικαιώματος και καταβολής σύνταξης έως 31.01.2022 και από 01.02.2022 σταμάτησαν να λαμβάνουν την αναπηρική τους σύνταξη, παρότι υπέβαλαν εμπρόθεσμα την αίτηση για παράταση της καταβολής.

«Η μη παράταση καταβολής της σύνταξης αναπηρίας σε δικαιούχους για όσο χρονικό διάστημα εκκρεμεί η επαναπιστοποίηση της αναπηρίας τους σημαίνει πρακτικά ότι οι εν λόγω πολίτες χάνουν μία βασική, και για πολλούς μοναδική, πηγή εισοδήματος για δύο και πλέον μήνες», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να παρέμβει άμεσα για να μην στερούνται άδικα την αναπηρική τους σύνταξη πολίτες εν μέσω ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου