ΤΟΠΙΚΑ

Αναβίωσαν στο Πήλιο τα νυχτοκάλαντα των Φώτων

αναβίωσαν-στο-πήλιο-τα-νυχτοκάλαντα-τ-170448

Κορυφαία θέση κατέχουν μεταξύ των παλαιότερων εθίμων που διατηρούνται ζωντανά στο πέρασμα του χρόνου, τα νυχτοκάλαντα του Πηλίου, που ψάλλονται την παραμονή των Φώτων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με το έθιμο που αναβίωσε και φέτος, ομάδες ενηλίκων έψαλλαν τα κάλαντα των Φώτων σε όλα τα σπίτια, κρατώντας το κουτί του ενοριακού ναού της κάθε περιοχής, για την ενίσχυση του οποίου προορίζονται τα χρήματα που συγκεντρώνονται.

Τα μέλη του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας «ο Κένταυρος» πρωτοστάτησαν για μια ακόμη χρονιά στην αναβίωση των νυχτοκάλαντων των Φώτων, που ακούστηκαν στις γειτονιές της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Γεωργίου Νηλείας. Όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Ραμματάς, τέσσερις διαφορετικές ομάδες περιδιάβηκαν χθες το απόγευμα τα σπίτια των τεσσάρων οικισμών, ψάλλοντας τα κάλαντα για την ενίσχυση των ενοριακών ναών Αγίου Γεωργίου, Τιμίου Ιωάννη του Προδρόμου, Ευαγγελίστριας Άνω Γατζέας και Τιμίου Σταυρού στην Κάτω Γατζέα.

Εθιμο του παρελθόντος

Πολύτιμα στοιχεία για τα έθιμα του μακρινού παρελθόντος έχει καταγράψει στο έργο του, ο συγγραφέας και λαογράφος του Πηλίου Κώστας Λιάπης, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «παρέες-παρέες τα σχολιαρούδια τριγυρνούν το πουρνό αλλά και την νύχτα της παραμονής στους μαχαλάδες των χωριών, τραγουδώντας από σπίτι σε σπίτι».

Η δράση των καλαντάρηδων έχει κοινωνικό χαρακτήρα, ενώ το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των νυχτοκάλαντων της Γατζέας έγκειται στο γεγονός ότι οι μεγάλοι τραγουδιστάδες περιδιαβαίνουν τα σπίτια στην Άνω και την Κάτω Γατζέα την παραμονή των Φώτων, κρατώντας το κουτί της εκκλησίας, ενώ τα χρήματα που συγκεντρώνονται, προορίζονται για την ενίσχυση των ναών. Συγκεκριμένα την εκκλησία της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στην Άνω Γατζέα και την Ευαγγελίστρια στην Κάτω Γατζέα, αντίστοιχα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου