ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματική η υγεία κυπαρισσιών της Αργαλαστής

προβληματική-η-υγεία-κυπαρισσιών-της-170437

Προβληματική χαρακτηρίζεται η υγεία αρκετών κυπαρισσιών της Αργαλαστής και της γύρω περιοχής, καθώς έχουν προσβληθεί από καρκίνο, γι’ αυτό και απαιτείται κόψιμο σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου, βάσει εγγράφου από τον πρώην τακτικό ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, δασολόγο και φυτοπαθολόγο, Δρ. Στέφανο Διαμαντή.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο που επικαλείται το Ινστιτούτο, «στην κατάσταση που βρίσκονται αποτελούν θλιβερή εικόνα για την αποκατάσταση της οποίας θα πρέπει να προβείτε σε εξυγιαντική παρέμβαση».

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «αρκετά από τα κυπαρίσσια στο κέντρο της Αργαλαστής έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Αρκετά άλλα δείχνουν συμπτώματα από άλλους παράγοντες όπως μηχανική βλάβη από την κατασκευή τοίχων αντιστηρίξεως οπότε κόβονται ρίζες των δένδρων κ.ά. Είναι προφανές ότι τα κυπαρίσσια με προβληματική υγεία πρέπει να υλοτομηθούν και απομακρυνθούν από τον οικισμό. Επειδή μια τέτοια επιχείρηση είναι αρκετά κοστοβόρα και χρειάζονται εξειδικευμένα συνεργεία και οχήματα με υδραυλικό σύστημα κάδου εργασίας (κουβά), σας προτείνω τα εξής:

-Ενημερώστε τη Δασική Υπηρεσία στον Βόλο για την υπόδειξη των δένδρων που πρέπει να υλοτομηθούν και την έκδοση σχετικής άδειας υλοτομίας.

-Αποταθείτε στον Δήμο σας ή στη ΔΕΗ για τη διάθεση καταλλήλου οχήματος.

-Εξασφαλίστε την απαιτούμενη δαπάνη και προκηρύξατε μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανάδειξη εργολήπτη δασολόγου, ο οποίος με έμπειρο προσωπικό θα διενεργήσει την υλοτομία και τη μεταφορά των δένδρων εκτός του οικισμού.

-Η υλοτομία των ασθενών δένδρων εκτός του οικισμού είναι ασφαλώς αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας, εκτός και αν τα δένδρα βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους. Εάν τα ασθενή δένδρα εκτός του οικισμού στην ευρύτερη περιοχή παραμείνουν, αυτά στη συνέχεια θα επαναφέρουν την ασθένεια στα εναπομείναντα δένδρα του οικισμού.

Η ασφαλής καταστροφή των υλοτομηθέντων ασθενών δένδρων είναι αναγκαία καθόσον ο μύκητας συνεχίζει να παράγει καρποσώματα και σπόρια στο φλοιό, ακόμη και στα νεκρά δένδρα για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Τα κυπαρίσσια (ιδιαίτερα τα ορθόκλαδα) μαζί με τα ελαιόδενδρα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του μεσογειακού τοπίου. Αποτελούσαν σίγουρα καμάρι των κατοίκων της Αργαλαστής όσο καιρό ήταν υγιή. Σήμερα στην κατάσταση που βρίσκονται αποτελούν θλιβερή εικόνα, για την αποκατάσταση της οποίας θα πρέπει να προβείτε σε εξυγιαντική παρέμβαση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου