ΤΟΠΙΚΑ

Σήμερα η μεγάλη έξοδος των τρακτέρ στον δρόμο

σήμερα-η-μεγάλη-έξοδος-των-τρακτέρ-στο-169931

Αγροτικά μηχανήματα κατεβαίνουν από το Πήλιο για να ενωθούν με τις δυνάμεις του Αλμυρού- Στον Ριζόμυλο το μπλόκο της Μαγνησίας- Kόστος παραγωγής και ρεύμα, «θηλιά» στο λαιμό για τους παραγωγούς

Τον πήχη ψηλά έχουν θέσει για σήμερα Παρασκευή οι αγρότες της Μαγνησίας. Είναι η ημέρα που θα επιχειρηθεί η μεγάλη έξοδος τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων,που θα ξεκινήσουν από διαφορετικές περιοχές με τελικό προορισμό συνάντησης την παλιά εθνική οδό Βόλου- Λάρισας, στο ύψος του Ριζομύλου, όπου ήδη υπάρχουν παρατεταγμένα μηχανήματα.

Τον τόνο της κλιμάκωσης δίνουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, σε συνεργασία με τους Αγροτικούς Συλλόγους Ζαγοράς, Μακρυράχης, Πουρίου, Αλμυρού, Σούρπης, Αερινού και Βελεστίνου.

Ο σχεδιασμός για τη σημερινή μέρα έχει ως εξής: Οι αγρότες του Ανατολικού Πηλίου στις 10.30 το πρωί θα συναντηθούν με τους συναδέλφους τους αγρότες από την περιοχή του Νοτίου Πηλίου στον περιφερειακό δρόμο, στο ύψος της Ιωλκού. Θα ακολουθήσει πορεία, με τον επόμενο σταθμό να έχει καθοριστεί στον κόμβο Βελεστίνου. Εκεί,υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού συνάντησης με τους αγρότες από την περιοχή του Αλμυρού και της Σούρπης. Στη συνέχεια, όλοι μαζί θα κατευθυνθούν με πορεία στο σημείο, όπου είναι παρατεταγμένα τα μηχανήματα στον Ριζόμυλο.

«Πιστοί στον προγραμματισμό που είχαμε θέσει εξαρχής, κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις και βγαίνουμε στον δρόμο. Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να συμμετέχουν δυναμικά στον αγώνα για να μπορέσουμε να μείνουμε στα χωριά μας και να καλλιεργήσουμε τη γη», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Θοδωρής Γεωργαδάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαδάκη οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Το μπλόκο της Μαγνησίας θα είναι σε άμεσο συντονισμό με το αντίστοιχο που θα επιχειρηθεί να στηθεί σήμερα στη Νίκαια, στη Λάρισα.

Το βασικό πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος παραγωγής που απειλεί τη βιωσιμότητά τους, όπως λένε οι αγρότες.

Οι αγρότες, που συζητούν όλα τα καυτά θέματα που τους απασχολούν και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζητούν μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, προστασία από τις φυσικές καταστροφής μέσω των αναγκαίων έργων υποδομής, αλλαγή του κανονισμού ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει παραγωγή και κεφάλαιο στο 100%, κατώτερες εγγυημένες τιμές κ.λπ.

Το κόστος παραγωγής και οι ανατιμήσεις στο αγροτικό ρεύμα τείνουν να γίνουν θηλιά στο λαιμό των παραγωγών και να πνίξουν κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος.

Ακόμη και χθες η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας πραγματοποιούσε επαρχιακές συσκέψεις σε Αλμυρό και Σούρπη για τον συντονισμό της κινητοποίησης και το στήσιμο του μπλόκου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου