ΤΟΠΙΚΑ

Ανάσα η μείωση του ΕΝΦΙΑ

ανάσα-η-μείωση-του-ενφια-169830

Ανάσα αναμένεται να αποτελέσει για την οικοδομή και το real estate γενικότερα η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία τίθεται σε ισχύ το 2022, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, με επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων να εκτιμούν ότι αποτελεί ένα πρώτο μεγάλο βήμα. Επαγγελματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο της οικοδομής και το real estate, μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και υπογραμμίζουν ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα αυξήσει το μέσο διαθέσιμο εισόδημα σε πολλά νοικοκυριά, εξέλιξη που θα λειτουργεί προς όφελος της αγοράς.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Αναμφίβολα είναι θετικό μέτρο, το οποίο ζητούσαν και οι ιδιοκτήτες και εμείς ως κατασκευαστές, διότι η εξορθολογισμένη φορολογία στα ακίνητα σίγουρα ενισχύει τη ζήτηση. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ανασταλτικός παράγοντας σε όσους θέλουν να επενδύσουν και έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ανασταλτικός παράγοντας ακόμη και για κάποιον, ο οποίος ενδιαφέρεται να αγοράσει μικρό σπίτι» αναφέρει ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου κατασκευαστών Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση που διατυπώνει ο ίδιος, οι οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες θα επωφεληθούν από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ αναμένεται να ευνοηθούν, ταυτόχρονα, αστικά ακίνητα σε διάφορες περιοχές, όπως το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, σε οικισμούς του Πηλίου, στις Αλυκές και αλλού, που είναι ενταγμένες στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Θετικός αναμένεται να είναι, ταυτόχρονα, ο αντίκτυπος στην οικοδομή και το real estate, με τον κ. Παπαγεωργίου να επισημαίνει ότι: «Οσο μειώνονται ή εξορθολογίζονται οι φόροι, αναζωπυρώνεται άμεσα η κίνηση στην κατασκευή και δίνεται ώθηση στις αγοραπωλησίες, τις μεταβιβάσεις. Η μείωση γραφειοκρατίας και φορολογίας σίγουρα βοηθά σε γρήγορες και πιο πολλές μεταβιβάσεις ακινήτων, είτε αυτά είναι μεταχειρισμένα, είτε νεόδμητα».

Πρώτο βήμα για ελάφρυνση φορολογίας

Το πρώτο βήμα για την ελάφρυνση της φορολογίας των ακινήτων χαρακτηρίζει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ η πρόεδρος του Σωματείου Κτηματομεσιτών Βόλου Σοφία Χαλκιά. Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επισημαίνει: «Μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% μεσοσταθμικά, που θα αφορά περίπου στους 8 στους 10 φορολογούμενους ύστερα από ανακοίνωσή του υπουργού Οικονομικών. Για πρώτη φορά θα έχουμε 10 δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου ακίνητης περιουσίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Αναλύοντας τον αντίκτυπο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα, η κ. Χαλκιά τονίζει ότι: «Κερδισμένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες των μικρών και μεσαίων ακινήτων, όπως και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, καθώς θα δουν μειώσεις ακόμη και άνω των 50% μεσοσταθμικά. Χαμένοι όσοι έχουν ακίνητα μεγάλης αξίας, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που μπήκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικών αξιών».

Παράλληλα επισημαίνει ότι «επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30%, που ισχύει έως σήμερα για την ακίνητη περιουσία έως 60.000€ στις 100.000€. Από το 2018 έως και σήμερα η συνολική μείωση στη φορολόγηση των ακινήτων είναι περίπου 34%. Τα ακίνητα στην Ελλάδα έχουν πολύ βαριά φορολογία. Ελπίζουμε αυτή να είναι η αρχή για μία ορθή, σταθερή και δίκαια φορολόγηση των ακινήτων».

Στις Βόρειες Σποράδες

Θετικά τα πρώτα σχόλια που διατυπώνονται από τις Βόρειες Σποράδες, με τον κτηματομεσίτη Κώστα Ζεϊμπέκη, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Σκιάθο να κάνει λόγο για ένα πολύ σημαντικό βήμα. Αναλύοντας τη σημασία της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι: «Θα τονώσει την αγορά. Είναι σε καλή κατεύθυνση και θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον του κόσμου για τα ακίνητα. Εχει πολλά έξοδα ένα ακίνητο. Βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση η απόφαση, διότι το ακίνητο πρέπει να είναι σε μια λογική βιωσιμότητας, γιατί ήδη η φορολογία είναι πολύ υψηλή».

Με το αίτημα της μείωσης της φορολογίας να διατυπώνεται επί σειρά ετών, ο κ. Ζεϊμπέκης εκτιμά ότι «το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η μείωση της φορολογίας των ακινήτων. Θα διευκολύνει τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές, γιατί η μείωση της φορολογίας ενός ακινήτου επηρεάζει θετικά όλες τις κατευθύνσεις. Θα έχει θετικές επιπτώσεις σε πολλούς κλάδους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου