ΤΟΠΙΚΑ

Μειωμένη κατά 30% η φαρμακευτική δαπάνη

μειωμένη-κατά-30-η-φαρμακευτική-δαπάνη-169508
Μειωμένη κατά πολύ η φαρμακευτική δαπάνη του ΙΚΑ στο Βόλο που είναι το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο του ενοποιημένου πλέον ΕΟΠΥΥ. Υπολογίζεται μέχρι και 30% σε σχέση με παλαιότερες χρονιές που μηνιαίως ξεπερνούσε ακόμη και τα 2,5 εκ. ευρώ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η μείωση επετεύχθη καθώς έχει υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος από την Επιθεώρηση στα φαρμακεία αλλά και στους γιατρούς για τις συνταγές που γράφονται για ποια φάρμακα και πώς εκτελούνται, αλλά και χάρις στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που απέφερε καρπούς. Εκτιμάται μάλιστα πλέον ότι η δαπάνη αυτή θα μειωθεί ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση να συνταγογραφούνται περισσότερα γενόσημα φάρμακα στο πλαίσιο των νέων περικοπών που έχουν επιβληθεί από την τρόικα.

Επίσης θα μπει και ένα φρένο σε φάρμακα στα οποία παρατηρούνταν συνεχείς ανατιμήσεις από τις εταιρίες και έχουν εντοπιστεί πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όπως φάρμακου για τον σακχαρώδη διαβήτη που από 2,41 ευρώ που στοίχιζε πριν από λίγα χρόνια, σήμερα στοιχίζει 130,26 ευρώ! Aλλά και τα αντιυπερτασικά από 2,25 – 3,5 ευρώ που στοίχιζαν, σήμερα κυμαίνονται από 45,12 – 72,32 ευρώ. Aντίστοιχα, φάρμακα για τις πνευμονοπάθειες από 3,33 – 8,98 ευρώ πωλούνται πλέον 56,15 – 58,45 ευρώ, ενώ αντιψυχωτικά σκευάσματα έφθασαν να στοιχίζουν πάνω από 144 ευρώ όταν το ακριβότερο δεν ξεπερνούσε πριν από πέντε με έξι χρόνια τα 3,5 ευρώ.

Στο πλαίσιο εξάλλου της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης κινείται και εγκύκλιος που έχει αποσταλεί σε όλες τις μονάδες ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με ην οποία οι γιατροί θα πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά τα στοιχεία τα οποία αναγράφονται στο βιβλιάριο ασθενείας και αν υπάρχουν υπόνοιες ότι το βιβλιάριο χρησιμοποιείται από άτομο που δεν είναι ασφαλισμένο, να προχωρούν σε έλεγχο της αστυνομικής ταυτότητας.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε μετά καταγγελίες ασφαλισμένων, σύμφωνα με τις οποίες διαπιστώθηκε χρήση ατομικών βιβλιαρίων υγείας για τη χορήγηση είτε φαρμάκων είτε άλλων παροχών από άτομα που δεν ήταν δικαιούχοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει οικονομική αιμορραγία του Ιδρύματος, όπως αναφέρεται.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ άλλωστε είναι πλέον ουσιαστικά είναι «δεμένοι» με το πλαφόν και αναγκάζονται πολλές φορές να παραπέμπουν για τον επόμενο μήνα σταθερούς ασθενείς τους, αφού εκτός από τον περιορισμό των επισκέψεων υφίσταται πλέον και περιορισμός φαρμάκων που έχουν τεθεί εκτός λίστας είναι όμως απαραίτητα για τους χρόνιους πάσχοντες.

Τόσο οι παθολόγοι όσο και άλλες νευραλγικές ειδικότητες γιατρών όπως ενδοκρινολόγοι, καρδιολόγοι και ορθοπαιδικοί κάθε μήνα έρχονται αντιμέτωποι με τους ίδιους τους ασθενείς τους, αφού οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της ανάγκης να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, ουσιαστικά προκαλεί προβλήματα σε όσους έχουν ανάγκη και τις 30 ημέρες να είναι καλυμμένοι σε συγκεκριμένα σκευάσματα.

Εάν ληφθεί υπόψη ότι κατά μέσο όρο ο κάθε γιατρός εξετάζει περίπου το μήνα 1.500 ασφαλισμένους γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι δημιουργείται πρόβλημα, αφού οι περισσότεροι είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν για να εξυπηρετηθούν στο πλαίσιο του πλαφόν, ενώ πολλές φορές πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους ή αφήνουν «φέσι» στα φαρμακεία μέχρι να μπορέσουν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα που τους χρειάζονται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου