ΤΟΠΙΚΑ

Μπαίνει εργολάβος στην Πανεπιστημιούπολη

μπαίνει-εργολάβος-στην-πανεπιστημιο-169430

Το έργο θα αρχίσει σε έναν μήνα, με στόχο την αναβάθμιση της Πολυτεχνικής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής – Υλοποιείται το όραμα του πρώην πρύτανη Γ. Πετράκου

Το σήμα της έναρξης των εργασιών, σε έναν μήνα από σήμερα, για τη δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης στην περιοχή του Πεδίου Αρεως δόθηκε χθες με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της εταιρείας P&C Development, που ανέλαβε με διαγωνισμό την κατασκευή του κτιρίου, που θα στεγάσει το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών σε ιδιόκτητη έκταση πίσω από τα ΚΤΕΛ Μαγνησίας. Είναι το ένα από τα δύο κτίρια, που θα αρχίσει να αναγείρεται στην περιοχή, σηματοδοτώντας την αναβάθμιση της Πολυτεχνικής Σχολής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε με κάθε επισημότητα στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρυτανικού συμβουλίου μεταξύ του πρύτανη Ζήση Μαμούρη και του ιδιοκτήτη της εταιρείας, πολιτικού μηχανικού Χρήστου Παναγιωτόπουλου.

Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη, πρόκειται για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που εμπνεύστηκε και δρομολόγησε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος και το οποίο αρχίζει να υλοποιείται. Μάλιστα όπως ανέφερε θα είναι το πρώτο από μια σειρά έργων που θα δρομολογηθούν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το οποίο παρουσιάζει, όπως είπε, αλματώδη ανάπτυξη.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο και δύσκολο έργο» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτόπουλος, δηλώνοντας ωστόσο ότι η εταιρεία του έχει την εμπειρία για να φέρει το εγχείρημα σε πέρας. Το έργο προϋπολογισμού 28,5 εκατ. ευρώ (η σύμβαση που υπογράφηκε είναι ύψους 16 εκατ. ευρώ) έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τριών ετών και όπως δεσμεύτηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος θα δοθεί εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του αναπτυσσόμενου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το κτίριο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, που θα είναι το πρώτο που θα αρχίσει, έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 14.855 τ.μ. και περιλαμβάνει 15 αίθουσες διδασκαλίας, αναγνωστήριο, 10 εργαστήρια, 50 γραφεία, αμφιθέατρο 135 θέσεων, βοηθητικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους και πάρκινγκ 82 θέσεων, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργο Παπαϊωάννου.

Το «παρών» στην υπογραφή της σύμβασης έδωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συνεχάρη το ίδρυμα, μίλησε για μια δοκιμασμένη εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο και δήλωσε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό του Πανεπιστημίου για να το στηρίξει όπου χρειαστεί.

Καμαρώνει το «παιδί» του

Οραματιστής της Πανεπιστημιούπολης για την ολοκλήρωση και αναβάθμιση της Πολυτεχνικής Σχολής ήταν ο πρώην πρύτανης του Π.Θ. Γιώργος Πετράκος, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην υπογραφή της σύμβασης για να καμαρώσει το «παιδί» του.

Ο ίδιος δήλωσε χαρούμενος για τη δρομολόγηση ενός πολύ σημαντικού έργου, που, όπως είπε, αποτελεί προσπάθεια αρκετών ετών και μόλις ολοκληρωθεί θα αναβαθμίσει συνολικά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που ήδη συγκαταλέγεται στα τρία καλύτερα ιδρύματα της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. «Το συγκεκριμένο έργο έρχεται να αποδείξει ότι όπου υπάρχουν σχεδιασμός, συνεργασία, επιμονή και συνέχεια μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα», είπε ο κ. Πετράκος.

Τελειώνει η «Οδύσσεια»

Το έργο μέχρι να αρχίσει να υλοποιείται βίωσε… Οδύσσεια.

Το Πανεπιστήμιο απέκτησε σταδιακά την έκταση, ξεκινώντας από το 1998, με παραχωρήσεις από Δημόσιους Φορείς (πρώην ΥΕΒ) και αγορές γειτονικών ιδιοκτησιών και διαμόρφωσε ένα χώρο συνολικής επιφάνειας 19 στρεμμάτων. Το 2001 ενέκρινε το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Πολυτεχνικής Σχολής το οποίο προέβλεπε την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής με τη δημιουργία δύο νέων κτιριακών συγκροτημάτων για τις ανάγκες των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών. Να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά τμήματα στεγάζονται σε εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου Παπαρήγα και σε λυόμενα κτίσματα τα οποία εξυπηρετούν σε μικρό μόνο βαθμό τις ανάγκες τους. Στη συνέχεια ανέθεσε με διεθνή διαγωνισμό μελέτες για την ανέγερση των κτιρίων των πολιτικών μηχανικών και μηχανολόγων μηχανικών οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2006. Στο διάστημα που ακολούθησε το Πανεπιστήμιο προσπάθησε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα δύο αυτά έργα και να διευθετήσει μια σειρά από εκκρεμότητες που αφορούσαν στην κυριότητα των γηπέδων με το Υπουργείο Οικονομικών. Οι εκκρεμότητες διευθετήθηκαν το 2015 και η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε το 2017 με την ένταξη των έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκ. ευρώ και για τα δύο έργα. «Ηταν μία υπέροχη έμπνευση του Γιώργου Πετράκου η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω της οποίας χρηματοδοτούνται υποδομές στα ελληνικά πανεπιστήμια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμούρης. Για τη δημοπράτηση των έργων, προϋπόθεση ήταν η εκκαθάριση του γηπέδου από παλαιά κτίσματα τα οποία τελούσαν υπό κατάληψη από την Τερμίτα και ακολούθησαν οι γνωστές εντάσεις και επεισόδια από αντιδρώντες που έθεσαν στο στόχαστρο τον πρώην πρύτανη. «Ολα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Αντιμετωπίσαμε τα εμπόδια με κατανόηση και αποφασιστικότητα γιατί έχουμε ευθύνη απέναντι στην κοινωνία», σχολίασε ο κ. Πετράκος, ο οποίος εκτίμησε ότι οι νέες υποδομές θα καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες της Πολυτεχνικής Σχολής του Π.Θ. σε βάθος 20ετίας.

Στο ΣτΕ το κτίριο των πολιτικών μηχανικών

Την Πανεπιστημιούπολη θα ολοκληρώσει το κτίριο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών που θα έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 17.603 τ.μ. και περιλαμβάνει 17 αίθουσες διδασκαλίας, αναγνωστήριο, 15 ερευνητικά εργαστήρια, 44 γραφεία προσωπικού, αμφιθέατρα 105 και 250 θέσεων, βοηθητικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους και υπόγειο πάρκινγκ.

Για το συγκεκριμένο κτίριο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός. Εταιρείες κατέθεσαν ενστάσεις οι οποίες εξετάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και αναμένεται σύντομα η απόφαση του ΣτΕ.

Μπλακ άουτ από τη ΔΕΗ στο κτίριο των ηλεκτρολόγων

Οι εγκαταστάσεις στο Πεδίο Αρεως θα κουμπώσουν με τα δύο νέα κτίρια πίσω από τον σταθμό των ΚΤΕΛ, αλλά και με το νέο κτίριο των ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών που βρίσκεται απέναντι από τις σημερινές εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής.

Το συγκεκριμένο κτίριο έχει ολοκληρωθεί και εκτιμάται ότι έως τον Σεπτέμβριο θα μπορέσει να υποδεχθεί φοιτητές και να λειτουργήσει. Η καθυστέρηση οφείλεται στη ΔΕΗ, η οποία δεν έχει εγκαταστήσει τους απαραίτητους υποσταθμούς για να ηλεκτροδοτηθεί το κτίριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου