ΤΟΠΙΚΑ

«Ξήλωσαν» γιατρούς σε μία νύχτα

ξήλωσαν-γιατρούς-σε-μία-νύχτα-169098

Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει με τη στελέχωση της πρώτης Τοπικής Ομάδας Υγείας στη Νέα Ιωνία που εγκαινιάζεται επισήμως την ερχόμενη Παρασκευή 12 Ιανουαρίου από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Με απόφαση της 5ης ΥΠΕ εν μία νυκτί «ξηλώθηκαν» γιατροί από το ΠΕΔΥ Ν. Ιωνίας και Βόλου, προκειμένου να επανδρωθεί με γιατρούς η ΤΟΜΥ Ν. Ιωνίας. Η απόφαση της μετακίνησης ήρθε μετά την αποχώρηση των πέντε νέων επιστημόνων, οι οποίοι ενώ αρχικά συμμετείχαν στον διαγωνισμό και ανακοινώθηκαν στον πίνακα προσωρινά προσληφθέντων, τελικά, μόλις ενημερώθηκαν για το πλαίσιο λειτουργίας αποφάσισαν να μη δοκιμάσουν την τύχη τους στη νέα δομή. Οι μετακινήσεις μόνιμων γιατρών από τα ιατρεία του ΠΕΔΥ στο ΤΟΜΥ, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο, που κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για τη βιωσιμότητα της νέας δομής και θέτει θέμα νομιμότητας των αποφάσεων μετακίνησης μόνιμων γιατρών από το ΠΕΔΥ στις ΤΟΜΥ.

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, καθώς ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος κατέθεσε σχετική ερώτηση στον υπουργό, ζητώντας εξηγήσεις για το θέμα.

Μετακινήσεις… λόγω απροθυμίας

Στον Βόλο σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν η ΤΟΜΥ Νέας Ιωνίας και η ΤΟΜΥ Αγριάς. Στην ΤΟΜΥ Νέας Ιωνίας, μετά την απροθυμία ιδιωτών γιατρών να απασχοληθούν στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, με απόφαση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ μετακινούνται για να απασχοληθούν δύο παθολόγοι που εργάζονταν στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Νέας Ιωνίας, ο καθένας από τους οποίους εξετάζει μέχρι και 650 ασθενείς τον μήνα. Μετακινείται επίσης μία παιδίατρος η οποία προσέφερε τις υπηρεσίες της εκτός από τον Βόλο και τη Νέα Ιωνία, και στο Νοσοκομείο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί μετακινούνται αναγκαστικά και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Μάλιστα ένας εξ αυτών δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, να προσφύγει και δικαστικά κατά της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια μόλις την περασμένη Παρασκευή το πρωί, και οι γιατροί έλαβαν αυθημερόν «το φύλλο πορείας» για τα νέα καθήκοντά τους.

Στην ίδια ΤΟΜΥ στη Νέα Ιωνία θα απασχοληθεί και ένας αγροτικός γιατρός. Στην ΤΟΜΥ Αγριάς αντίστοιχα θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους αντίστοιχα δύο γιατροί από Κέντρα Υγείας.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως σε αντίθεση με τους γιατρούς όπου το ενδιαφέρον για απασχόληση στη συγκεκριμένη δομή ήταν ιδιαίτερα ισχνό, για τις άλλες θέσεις νοσηλευτριών, διοικητικών υπαλλήλων και κοινωνικών λειτουργών, υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή στον διαγωνισμό που προηγήθηκε των προσλήψεων.

Αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο

«Δεν είναι δυνατόν να μετακινούνται γιατροί από ένα ιατρείο προκειμένου να λειτουργήσει μία νέα δομή και να μη νοιάζεται κανείς τι θα γίνει με τους ασθενείς που παραμένουν ακάλυπτοι. Δεν επιτυγχάνεται έτσι η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ε. Τσάμης, έντονα δυσαρεστημένος με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα τόσο η 5η ΥΠΕ όσο και το Υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Τσάμης μάλιστα θέτει ευθέως θέμα νομιμότητας των αποφάσεων της 5ης ΥΠΕ, που αφορούν στη μετακίνηση μόνιμων γιατρών, και συνεχίζοντας τόνισε: «Είναι κρίμα ένα νέο εγχείρημα στο ξεκίνημά του να συνδυάζεται με αντιδράσεις. Ο ιατρικός κόσμος είχε εξαρχής εκφράσει τις επιφυλάξεις του, όμως δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, ενώ αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του νέου εγχειρήματος έσπευσε να επισημάνει πως είναι «μετέωρη, από τη στιγμή που το τοπίο παραμένει θολό, μετά τα δύο συν δύο χρόνια που έχει ανακοινωθεί ότι υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Στο ίδιο ύφος και οι επισημάνσεις του προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Μαγνησίας Ν. Χαυτούρα. «Αυτό που βιώνουμε είναι πραγματικά πρωτόγνωρο. Την ώρα που όλοι φωνάζουμε πως τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και όλες οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας είναι υποστελεχωμένες, έρχεται το υπουργείο και προκειμένου να παρουσιάσει έργο, μετακινεί γιατρούς από το ΠΕΔΥ για να λειτουργήσει νέες δομές. Δεν φτάνει όσα συμβαίνουν μέχρι σήμερα στις προβληματικές μονάδες υγείας, θέλουν τώρα να φορτώσουν ακόμη μία αποτυχία στις πλάτες των ασφαλισμένων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ν. Χαυτούρας.

Στη Βουλή φέρνει το θέμα ο Χρ. Μπουκώρος

Το θέμα που έχει ανακύψει αναμένεται σύντομα να απασχολήσει τη Βουλή, καθώς ο βουλευτής Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, χαρακτηρίζοντας «κωμωδία» τη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας.

«Προκειμένου να λειτουργήσουν οι νέες δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να ξεκινήσει, επιτέλους, το «μεγαλεπήβολο» σχέδιο του υπουργείου για τη μεταρρύθμιση στην υγεία, μεταφέρονται μόνιμοι γιατροί από τις υπάρχουσες δομές του ΕΣΥ προς τις ΤΟΜΥ, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος των νέων ιατρών να εργασθούν στις συγκεκριμένες μονάδες», τονίζει ο κ. Μπουκώρος.

«Η μεταφορά των μονίμων γιατρών του ΕΣΥ από τα ΠΕΔΥ στις ΤΟΜΥ αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ακόμη και αυτή η προσπάθεια αποσυμφόρησης των νοσοκομειακών μονάδων. Χωρίς κανένα προγραμματισμό αποδεκατίζουν τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, αφήνοντας χωρίς τακτικό γιατρό τους ασθενείς που προσέρχονται για εξέταση ή συνταγογράφηση.

Ο ρόλος των ΤΟΜΥ είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν των ΠΕΔΥ καθώς εισάγουν το ρόλο του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος θα λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας. Η μετακίνηση των ιατρών από τα ΠΕΔΥ στα ΤΟΜΥ δεν είναι μια απλή υπόθεση, διότι επιφέρει αλλαγή της εργασιακής σχέσης τους.

Επιπροσθέτως, δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα που παρεμποδίζουν τη λειτουργία τόσο των ΤΟΜΥ όσο και των ΠΕΔΥ. Ένας παθολόγος που υπηρετεί στο ΠΕΔΥ Βόλου και έχει υπό την εποπτεία του 700 περίπου άτομα, τα οποία παρακολουθεί συστηματικά μέσω των εξετάσεων και των συνταγογραφήσεων, θα αναγκαστεί να τους εγκαταλείψει.

Δημιουργούνται νέες μονάδες, αποδεκατίζοντας τις ήδη υπάρχουσες από ιατρικό προσωπικό. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ο κ. υπουργός τη Δευτέρα στον Βόλο δεν πρόκειται να εγκαινιάσει κάποια νέα δομή υγείας, απλά θα “εγκαινιάσει” μεταφερόμενους γιατρούς», καταλήγει στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου