ΤΟΠΙΚΑ

Παπανάτσιου: Η κυβέρνηση της ΝΔ αγνοεί επιδεικτικά τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο

παπανάτσιου-η-κυβέρνηση-της-νδ-αγνοεί-169093

Σε μακροσκελή δήλωση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις πραγματοποίησε η Κατερίνα Παπανάτσιου, Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρακάτω η δήλωση της:

«Καμία έκπληξη δεν προκαλούν οι αποφάσεις αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων να προβούν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την κυβερνητική ολιγωρία και αδιαφορία απέναντι στα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

Ο αγροτικός κόσμος συνειδητοποιεί σταδιακά και με τραγικό τρόπο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ του έχει γυρίσει τη πλάτη και τον έχει αφήσει αβοήθητο να παλεύει απέναντι στις απανωτές καταστροφές και δυσκολίες.

Οι υπέρμετρες αυξήσεις στα εφόδια, τις ζωοτροφές, το ρεύμα και το πετρέλαιο δίνουν τη χαριστική βολή στον ήδη χειμαζόμενο από τις φυσικές καταστροφές, κλιματική κρίση και πανδημία πρωτογενή τομέα της Ελλάδας. Αυξήσεις που διαφαίνονταν ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2021 και για τις οποίες η κυβέρνηση θεωρούσε ότι μπορούσαν να ελεγχθούν από μόνες τους χωρίς καμία δική της παρέμβαση και προετοιμασία. Αλλά ακόμη και όταν αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος τα μέτρα στήριξης που πήρε αποδείχθηκαν ανεπαρκή και αναποτελεσματικά.

Ακόμη και στις περιπτώσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και συνεπειών της κλιματικής κρίσης και της πανδημίας, το μόνο που υπάρχει είναι υποσχέσεις για αποζημιώσεις και ενισχύσεις που στη συνέχεια αποδεικνύονται, με διάφορα προσχήματα και τρικ, πολύ κατώτερες των περιστάσεων ή ανύπαρκτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε κυβέρνηση το 2015 ήρθε αντιμέτωπος με τεράστιες πολυετής καθυστερήσεις πληρωμών σε μια σειρά από σημαντικά μέτρα του ΠΑΑ. Με μεγάλη προσπάθεια και επιμονή κατάφερε φεύγοντας από τη κυβέρνηση το 2019 να έχουν πληρωθεί όλα σχεδόν τα καθυστερούμενα και να έχει δημιουργήσει ένα σταθερό και συνεπές σύστημα πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων ώστε ο κάθε αγρότης να γνωρίζει πότε και πόσα χρήματα θα λάβει. Ακόμη και αυτό το ρυθμισμένο σύστημα η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε μέσα στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης να το αποσταθεροποιήσει.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π.Σ ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2021 είχε με συνεχείς παρεμβάσεις ζητήσει από την κυβέρνηση της ΝΔ να λάβει μέτρα αναχαίτισης της αυξήσεως των τιμών σε βασικά εφόδια και υπηρεσίες του πρωτογενή τομέα. Στην έκθεση της Θεσσαλονίκης κατέθεσε κοστολογημένες προτάσεις για την ενίσχυση και στήριξη των αγροτών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της Ε.Ε., σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, η ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης του αγροτικού ρεύματος, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης και πολλά άλλα.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δικές της προτεραιότητες. Το πρόγραμμα που υλοποιεί αγνοεί επιδεικτικά τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο που καθημερινά παλεύει για να επιβιώσει. Θα προτιμούσε να μην ασχοληθεί καθόλου μαζί τους όπως δεν θέλει να ασχοληθεί και με το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας της χώρας μας. Τελευταία απόδειξη αυτής της κυβερνητικής στάσης είναι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη Νέα ΚΑΠ που κατέθεσε στην Ε.Ε. σύμφωνα με το οποίο θα επιβιώσουν μόνο οι μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας έχει πολλαπλά πληγεί τα τελευταία χρόνια και χρειάζεται την προσοχή και την υποστήριξη της Πολιτείας. Η κατάρρευσή του δεν θα βοηθήσει κανένα μας. Η ενδυνάμωσή του θα ευνοήσει το σύνολο της οικονομίας της χώρας μας. Είμαστε δίπλα στους αγρότες και κτηνοτρόφους, στηρίζουμε την προσπάθειά τους για την λήψη μέτρων ανακούφισης και ενδυνάμωσής τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου