ΤΟΠΙΚΑ

Πέντε αναφορές στο ΣΕΠΕ Μαγνησίας για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων

πέντε-αναφορές-στο-σεπε-μαγνησίας-για-168853

Εργοδότης κατέβαλε τα χρήματα στην Τράπεζα και μετά τα ζητούσε πίσω, διστάζουν οι εργαζόμενοι να προβούν σε επίσημες καταγγελίες

Πέντε εργατικές αναφορές, υποβλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην Επιθεώρηση Εργασίας στο Βόλο, οι τέσσερις για μη καταβολή μισθών και η μία για μη καταβολή Δώρου Χριστουγέννων, όπου κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου.

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου εκτιμά ότι εκτός από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα εργοστάσια όπου καταβλήθηκαν κανονικά αποδοχές και δώρο, κυρίως στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δεν κατέβαλαν ως όφειλαν το δώρο, ωστόσο οι εργαζόμενοι μπροστά στο φόβο της απόλυσης δεν προέβησαν σε καταγγελία.

Υπήρξαν ωστόσο αρκετές ανώνυμες καταγγελίες για τεχνάσματα και τρόπους που χρησιμοποίησαν εργοδότες προκειμένου να τρενάρουν την καταβολή του δώρου, όπως στην περίπτωση επιχείρησης εστίασης που το δώρο κατατέθηκε μεν στην τράπεζα, ο επιχειρηματίας όμως ζητούσε από τους εργαζόμενους να το επιστρέψουν και να αποδεχτούν να πληρωθούν τμηματικά, ενώ σε άλλη επιχείρηση φέρεται να έγινε πρόταση αντί δώρου να δοθεί δωροεπιταγή. Η συγκεκριμένη αναφορά έγινε μεν στο ΕΚΒ, αλλά ποτέ δεν υποβλήθηκε επίσημα στην αρμόδια υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας.

«Η όξυνση της κρίσης είναι η μεγάλη αφορμή για την εκτεταμένη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενες την υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών και το φόβο των εργαζομένων μπροστά στο φάσμα της ανεργίας παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος, δίνοντας βαρύτητα ειδικά στο θέμα του φόβου που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων που προκειμένου να μην χάσουν τη δουλειά τους επιλέγουν να μην αντιδράσουν και να μην προβούν σε επίσημη καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες. Πανελλαδικά, οι καταγγελίες των εργαζομένων για μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από τους εργοδότες τους, αυξήθηκαν περίπου κατά 25% σε σύγκριση με το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).

Η ΓΣΕΕ, για άλλη μια χρονιά επίσης ενημέρωσε τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται με σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε οποιοδήποτε εργοδότη, προκειμένου να αποφεύγονται αυθαίρετες «παρερμηνείες» ως προς την ισχύουσα νομοθεσία, ότι η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων είναι υποχρεωτική.

Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Ετσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο δηλαδή από την 1η Μαΐου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Οσων μισθωτών η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, είτε γιατί απολύθηκαν δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σε αυτή την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, ενώ ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου