ΤΟΠΙΚΑ

Νέα υπόθεση… «Αστέρια Αγριάς»

νέα-υπόθεση-αστέρια-αγριάς-167761

Φόβοι ότι μία νέα υπόθεση… «Αστέρια Αγριάς» θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ΔΕΥΑΜΒ, αυτή τη φορά στα Πλατανίδια, στην παραλιακή ζώνη των οποίων χωροθετείται αντλιοστάσιο στο πλαίσιο του έργου κατασκευής δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις δημοτικές ενότητες Ανω Λεχωνίων, Κάτω Λεχωνίων και Πλατανιδίων, εκφράστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Η χωροθέτηση του αντλιοστασίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, παρά την αρνητική θέση του τοπικού συμβουλίου Ανω Λεχωνίων όπου ανήκει διοικητικά η περιοχή, και τις ενστάσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος του συμβουλίου Νίκος Νομικός.

Η ΔΕΥΑΜΒ πρόκειται να υποβάλει πρόταση προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στις δημοτικές ενότητες Ανω Λεχωνίων, Κάτω Λεχωνίων και Πλατανιδίων. Το έργο εντάσσεται στην προσπάθεια για τη θωράκιση του Παγασητικού κόλπου και προβλέπει την κατασκευή κεντρικών αγωγών μεταφοράς ακαθάρτων, αποχετευτικούς αγωγούς καθώς και την κατασκευή δύο αντλιοστασίων Α2 και Α3 για τη συλλογή και μεταφορά των λυμάτων, που θα είναι προκατασκευασμένου τύπου και θα τοποθετηθούν υπόγεια. Το μεν Α2 χωροθετείται εντός του οικισμού των Πλατανιδίων, σε διαμορφωμένο πλάτωμα στο παραλιακό μέτωπο και το Α3 εκτός ορίων οικισμού των Κάτω Λεχωνίων, στη διασταύρωση δύο αγροτικών δρόμων.

Για την περιοχή των Κάτω Λεχωνίων δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Ωστόσο στα Πλατανίδια, που ανήκουν διοικητικά στην ενότητα των Ανω Λεχωνίων, έχουν εκφραστεί διαφωνίες σε γενική συνέλευση κατοίκων και επαγγελματιών.

Όπως μετέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ε.Π.Ζ., ο πρόεδρος του συμβουλίου Ανω Λεχωνίων, Νίκος Νομικός, κανείς δεν είναι αντίθετος στο έργο αποχέτευσης. Οι ενστάσεις περιορίζονται στη χωροθέτηση του αντλιοστασίου, που έχει γίνει πάνω στην παραλία, στο πλάτωμα όπου στρίβουν τα λεωφορεία, και το οποίο έχει δημιουργηθεί από προσχώσεις (άρα το έδαφος είναι σαθρό, όπως άφησε να εννοηθεί), ανάμεσα από τρία καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: ενός ξενοδοχείου και δύο επιχειρήσεων ενοικιάσεως δωματίων. Μάλιστα αντιπρότεινε τη μεταφορά του αντλιοστασίου 15 μέτρα πάνω από το σημείο.

Απαντώντας εκ μέρους της ΔΕΥΑΜΒ, ο διευθυντής προγραμματισμού της επιχείρησης Στέφανος Κανταρτζής σημείωσε ότι το αντλιοστάσιο θα είναι υπόγειο και δεν θα έχει επίπτωση στη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, και ότι επιπλέον είναι το μοναδικό ενδεδειγμένο σημείο για τη χωροθέτησή του προκειμένου να μπορεί να δεχθεί μέσω βαρύτητας τα λύματα από το σύνολο των 1.300 μέτρων ακτογραμμής.

Τον φόβο ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία δεύτερη υπόθεση «Αστέρια Αγριάς» εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Επιλογής Ευθύνης, Νίκος Στόικος. Ο ίδιος άφησε αιχμές ότι δεν έχει γίνει διαβούλευση με την τοπική κοινότητα, καθώς ζητήθηκε η γνώμη μόνο του συμβουλίου Κάτω Λεχωνίων και όχι του συμβουλίου Ανω Λεχωνίων στο οποίο ανήκουν τα Πλατανίδια. Υποστήριξε επίσης ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα δυσκολευτεί να πάρει άδειες για να κάνει έργο στην αιγιαλίτιδα ζώνη, και ακόμη έθεσε ζήτημα όχλησης των τουριστικών επιχειρήσεων ακόμη και κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Πρόταση αναβολής ψήφισης του θέματος για την αναζήτηση καλύτερης λύσης σχετικά με τη χωροθέτηση του αντλιοστασίου Πλατανιδίων, ζήτησε εξάλλου από την πλευρά του και ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς.

Η επιτροπή ψήφισε το θέμα κατά πλειοψηφία.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου