ΤΟΠΙΚΑ

Τρέλα στο κέντρο του ΕΚΑΒ~4.500 κλήσεις το μήνα

τρέλα-στο-κέντρο-του-εκαβ4-500-κλήσεις-το-μ-167156

Τρομακτικός είναι ο αριθμός των κλήσεων προς το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας σε μηνιαία βάση. Οι εκκλήσεις για βοήθεια προς το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ είναι χιλιάδες, ωστόσο σε πολύ μικρό ποσοστό αφορούν στις επείγουσες διακομιδές.

Τηλεφωνήματα από συγγενείς ασθενών για τις ίδιες διακομιδές χρόνιων περιστατικών αλλά και οι κλήσεις – φάρσες καταλαμβάνουν τον πιο μεγάλο αριθμό των καταγραμμένων τηλεφώνων. Φτάνει μόνο να σκεφτεί κανείς ότι οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ σε μηνιαία βάση είναι περίπου 4.500 – 5.000!

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Μαγνησίας Παναγιώτης Δαρειώτης εξηγεί: «Από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή έχουμε πολλά τηλέφωνα από τους συγγενείς ασθενών, οι οποίοι νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο, είτε για τη μεταφορά τους στη Λάρισα για τη διενέργεια εξετάσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είτε γιατί διακομιδή στο σπίτι μετά το εξιτήριο.

Τα αιτήματα αποστέλλονται μέσω φαξ, αρχειοθετούνται και ταξινομούνται με σειρά προτεραιότητας. Εκτός από τα φαξ και τις νοσηλεύτριες που ενημερώνουν για αυτά, οι συγγενείς αιτούνται ένας ένας με τη σειρά για τη μεταφορά του ίδιου ασθενή!» προσθέτει ο ίδιος.

Οι κλήσεις για τα Κέντρα Υγείας

Εκτός των προαναφερόμενων που αφορούν σε αρμοδιότητα που μέχρι τον Απρίλιο ανήκε στο Νοσοκομείο Βόλου, το ΕΚΑΒ διαχειρίζεται και τις κλήσεις προς τα Κέντρα Υγείας.

Όπως εξηγεί ο κ. Δαρειώτης, «γραμμές εταιριών κινητής τηλεφωνίας βγαίνουν σε εμάς, ενώ οι κλήσεις γίνονται από άλλες περιοχές της Μαγνησίας. Μας καλούν για τραυματισμούς στη Σκιάθο, στον Πλάτανο καθώς η κλήση χτυπάει στο ΕΚΑΒ Βόλου λόγω του δορυφόρου. Ενημερώνουμε τα Κέντρα Υγείας και βέβαια διαχειριζόμαστε τις διακομιδές που φτάνουν στις πεδινές περιοχές της Μαγνησίας με πλωτά μέσα είτε με πλοία της γραμμής είτε με ιδιωτικά σκάφη» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι φάρσες

Καθημερινό φαινόμενο είναι οι φάρσες στο ΕΚΑΒ Βόλου. Ασυνείδητοι νεαροί απασχολούν επί ώρες το τηλεφωνικό κέντρο και μάλιστα μεταμεσονύχτια, σπάζοντας πλάκα.

Αγνοούν ότι στο διάστημα αυτό κάποιος πολίτης μπορεί να έχει πραγματική ανάγκη, ξεψυχώντας στο οδόστρωμα. Ότι αιφνίδια περιστατικά υγείας μπορεί να έχουν τραγική κατάληξη, όταν δεν γίνεται άμεση διακομιδή. Ότι τραυματισμοί επιφέρουν ανεπανόρθωτες βλάβες στη σωματική ακεραιότητα, όταν δεν αντιμετωπίζονται άμεσα.

Δυστυχώς το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση το καλοκαίρι. Την περασμένη Τρίτη συγκεκριμένα ανήλικοι από τη Ζαγορά έκαναν φάρσα στο ΕΚΑΒ από τις 12 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 2. Όπως εξηγεί ο κ. Δαρειώτης: «Τη μία μας είπαν ότι έπεσε η γιαγιά, την άλλη ότι πήρε φωτιά το σπίτι, την επόμενη ότι ο πατέρας μου τράκαρε με το αυτοκίνητο και χτύπησε, μετά ότι ο πατέρας μου έπαθε έμφραγμα.

Όλο αυτό το διάστημα το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ απασχολούνταν. Όταν δε τυγχάνει να απασχοληθεί και ασθενοφόρο για φάρσα, το φαινόμενο πλέον προσλαμβάνει πολύ σοβαρές διαστάσεις. Η απασχόληση ασθενοφόρου είναι απασχόληση ασθενοφόρου» προσθέτει ο ίδιος.

Πραγματικά, πληρώματα ασθενοφόρων έχει τύχει να μεταβούν σε τροχαίο και να μη βρουν κανένα. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Ορισμένοι φαρσέρ είναι ενήλικες και γι’ αυτό πείθουν. Πρόκειται για λίγες περιπτώσεις, όμως δυστυχώς υπάρχουν.

Επικαλούμενος άλλο παράδειγμα ο κ. Δαρειώτης αναφέρει: «Έχει τύχει να μας δώσουν ότι άτομο είναι πεσμένο στο δρόμο στην οδό 25η Συντάγματος με Μαγνήτων, να πάμε εκεί και να μη βρούμε κανένα. Τα πιτσιρίκια που κάνουν φάρσες τα καταλαβαίνουμε. Εξάλλου μετά από μία – δυο ερωτήσεις δειλιάζουν και κλείνουν το τηλέφωνο. Συνήθως τηλεφωνούν από καρτοτηλέφωνο. Ακούγονται και από τη φωνή» προσθέτει ο ίδιος.

Αλλα τηλέφωνα

Πάντως δεν λείπουν κι εκείνες οι κλήσεις που προφανώς οι καλούντες έχουν ξεχάσει ότι υπάρχουν και οι πληροφορίες του τηλεφωνικού καταλόγου Ελλάδας και απευθύνονται στο ΕΚΑΒ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων λέει χαρακτηριστικά: «Έχουμε κάποιους που μας καλούν για να πληροφορηθούν το τηλέφωνο της Πυροσβεστικής. Άλλους, που μας ρωτούν τι ώρα είναι. Αν και απίθανα ερωτήματα, ωστόσο απευθύνονται σε εμάς».

Τα πραγματικά περιστατικά

Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Το γεγονός αυτό στο ΕΚΑΒ το γνωρίζουν πολύ καλά. Πολίτες τρομοκρατημένοι αντί να απαντήσουν στις ψύχραιμες ερωτήσεις του τηλεφωνητή για τη σωστή διαχείριση του περιστατικού, συγχύζονται, εξυβρίζουν και τελικά διατάσσουν: «Ελάτε γρήγορα».

Τα ακριβή στοιχεία ενός περιστατικού, δηλαδή ο αριθμός των τραυματιών, η κατάστασή τους και μεταξύ άλλων εάν χρειάζονται απεγκλωβισμό, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, είναι το άλφα και το ωμέγα για την αντιμετώπισή του.

Το ΕΚΑΒ πρέπει να γνωρίζει αν πρέπει να στείλει ασθενοφόρο ή Κινητή Μονάδα. Καταφέρνει ωστόσο να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία μετά από δύο – τρεις κλήσεις συνήθως από πολίτες που είναι πιο ψύχραιμοι.

Όπως εξηγεί ο κ. Δαρειώτης, στην αρχή μας ενημερώνουν για ένα τροχαίο σε ένα συγκεκριμένο σημείο και το κλείνουν. Ο ίδιος συνεχίζει: «Στην πορεία παίρνει άλλο άτομο τηλέφωνο και επαναλαμβάνει το ίδιο. Μπορεί να δεχθούμε ακόμη και πέντε – έξι κλήσεις μέχρι να συγκεντρώσει ο τηλεφωνητής τα στοιχεία γιατί οι περισσότεροι χυδαιολογούν.

Θα πρέπει ο κόσμος που μας καλεί να δίνει τις πληροφορίες που ρωτάει ο τηλεφωνητής. Οι ερωτήσεις δεν καταλαμβάνουν σε χρόνο περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα ώστε να καλείται ο πιο κατάλληλος σταθμός, δηλαδή μονάδα ή ασθενοφόρο, και ασθενοφόρο από το πιο κοντινό σημείο.

Τελικά η διαδικασία που ακολουθείται στα επείγοντα περιστατικά έχει ως εξής: Στις δύο πρώτες κλήσεις ο τηλεφωνητής διαβιβάζει το μήνυμα στο σταθμό που είναι πιο κοντά. Από την ώρα της κλήσης σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα ξεκινάει το πλήρωμα του ασθενοφόρου να πηγαίνει στον τόπο. Κατά τη μεταφορά πιο ψύχραιμοι πολίτες δίνουν ακριβή στοιχεία, ώστε μέχρι να φτάσουν στο τόπο του συμβάντος, τα πληρώματα να έχουν ενημερωθεί από τον ασύρματο για την κρισιμότητα του περιστατικού και πώς θα το προσεγγίσουν καλύτερα, αφού μερικές φορές υπάρχουν λιποθυμικά επεισόδια σε συνωστισμένους χώρους» καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου