ΤΟΠΙΚΑ

Ψάχνουν μάνικα… χρηματοδότησης

ψάχνουν-μάνικα-χρηματοδότησης-1663

Την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Γεωργακόπουλος βρίσκονταν χθες το απόγευμα στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, συνομιλώντας με τους πυροσβέστες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εργασιακή τους καθημερινότητα, τις σειρήνες του ενεργοποίησε όχημα της υπηρεσίας, όταν έλαβε κλήση για εκδήλωση φωτιάς.

Το πυροσβεστικό όχημα αναγκάστηκε να κινηθεί κάτω από δύσκολες συνθήκες, μέσα στον κεντρικό ιστό της πόλης, σε μονοδρόμους με διπλοπαρκαρίσματα, ώστε να φτάσει το συντομότερο δυνατό στο σημείο του συμβάντος. Ξεκινώντας από ένα παμπάλαιο και ακατάλληλο κτίριο για να στεγάσει τις ανάγκες της υπηρεσίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

(Φωτό : Ηλίας Καράτσαλος)

Ενα κτίριο, από το οποίο παραμένει άγνωστο ακόμη πότε θα απαλλαγεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου. Ιδιαίτερα τώρα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, που τα υπουργεία ψάχνουν κονδύλια με το ματογυάλι… Υπάρχει μέλλον, όπως άφησε να εννοηθεί ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας χθες στους πυροσβέστες του Βόλου, παρουσία του Περιφερειακού Διοικητή της Π.Υ. Θεσσαλίας Ν. Μιχαλάκη και του νέου διοικητή της Π.Υ. Βόλου Χαρ. Πόζογλου.

«Βλέπω έως το τέλος του 2013 να καταλήγουμε σε ένα σχέδιο για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε σχετικά με τη χρηματοδότηση του νέου κτιρίου, που θα στεγάσει την Πυροσβεστική», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη δυσκολία χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με τις εναλλακτικές λύσεις να στρέφονται είτε σε σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, είτε στο ΕΣΠΑ. Χαρακτήρισε, πάντως, την κατασκευή νέου κτιρίου ως πρώτη προτεραιότητα, έχοντας πλέον ιδία άποψη για τις σημερινές ακατάλληλες κτιριακές υποδομές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου.

Ενημέρωσε, πάντως, ότι ξεμπλόκαραν διαγωνισμοί 69 εκατ. ευρώ, που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από το 2010 και έως το τέλος του έτους, εάν οι διαδικασίες δεν μπλοκάρουν από ενστάσεις, το Πυροσβεστικό Σώμα θα ενισχυθεί με νέα πυροσβεστικά οχήματα και λοιπό εξοπλισμό.

Ο Γ.Γ. με τον νέο Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος περιοδεύουν τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια η συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων για ετοιμότητα ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, να λάβει ακόμη πιο ουσιαστικό περιεχόμενο, με την καταγραφή κάθε πρόβλημα που υπάρχει, ώστε να αντιμετωπιστεί.

Καταγράφουν ταυτόχρονα τις απόψεις των πυροσβεστών σχετικά με το νέο νόμο για τη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και πρόκειται να περάσει σταδιακά σε εφαρμογή.

«Δίνουμε βαρύτητα σε προβλήματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα του πυροσβέστη, σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση», δήλωσε ο Αρχηγός του Π.Σ.

Ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας εξήρε το έργο που επιτελούν οι πυροσβέστες και κάλεσε τον καθένα από την πλευρά του να συμβάλει, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα ανθρώπινης αμέλειας, άγνοιας ή και πρόθεσης, που αποτελούν στη συντριπτική πλειονότητα των δασικών πυρκαγιών, την αιτία πρόκλησής τους.

Στο Δήμο Βόλου

Μετά την επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, μετέβησαν στο Δημαρχείο Βόλου, όπου συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Π. Σκοτινιώτη. Στη συνάντηση κυριάρχησε το θέμα στάθμευσης πυροσβεστικών αεροπλάνων στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και η ανέγερση νέου κτιρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε οικόπεδο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Βόλου.

Ο κ. Σκοτινιώτης προέταξε ως κεντρική επιδίωξη του Δήμου Βόλου τη στάθμευση τουλάχιστον ενός, αν όχι δύο αεροπλάνων, στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, ενώ έθεσε την ανάγκη να προχωρήσει η ανέγερση του νέου πυροσβεστικού κτιρίου σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Βόλου, κοντά στον Περιφερειακό, τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή αποδίδει τεράστια σημασία στο ζήτημα αυτό, αφού θα σημάνει την αποδέσμευση ενός οικοπέδου στο κέντρο της πόλης και θα βοηθήσει να αναπνεύσει κυκλοφοριακά η περιοχή, αλλά θα επιτρέψει και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία να ασκήσει πιο αποτελεσματικά τον επιχειρησιακό της ρόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου