ΤΟΠΙΚΑ

Μηνύματα ειρηνικής συμβίωσης των λαών στην επέτειο μνήμης του Ολοκαυτώματος

μηνύματα-ειρηνικής-συμβίωσης-των-λαώ-165915

Σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης και με τη δέουσα επισημότητα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω της πανδημίας, τιμήθηκε χθες η Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Στην εκδήλωση, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, κυριάρχησε το μήνυμα της ειρηνικής συμβίωσης των λαών.

Περίσσεψε η συγκίνηση στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε το πρωί στο Μνημείο του ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στον Βόλο, με τον ραβίνο Λάρισας Ηλία Σαμπετάϊ, να υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον. Μετά την τέλεση του μνημόσυνου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους τοπικών φορέων.

«Παρών» στην εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος έκανε λόγο για «ημέρα μνήμης και ευθύνης» με δήλωσή του. «Μνήμη γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τα εκατομμύρια θύματα του ολοκαυτώματος, αλλά και ευθύνης γιατί ο καθένας από το δικό του μετερίζι, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να μην προκύψει ποτέ και πάλι οποιαδήποτε προϋπόθεση να επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα», υπογράμμισε.

Ο Μητροπολίτης χαρακτήρισε «λυπηρό και πάλι να ακούγονται φωνές που οδηγούν σε εκείνο το αποτρόπαιο έγκλημα που έγινε τότε» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με σύνεση θα σταθούμε απέναντι στα σημερινά γεγονότα και κυρίως να επιδιώξουμε την ειρήνη, γιατί κάθε βία και κάθε πόλεμος οδηγεί σε αθώα θύματα».

«Ποτέ ξανά ολοκαύτωμα»

«Το ολοκαύτωμα ήταν αποτέλεσμα του αντισημιτισμού, του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και του φασισμού. Γι’ αυτόν το λόγο σήμερα, είμαι ταυτόχρονα απαισιόδοξος και αισιόδοξος. Απαισιόδοξος, γιατί και σήμερα, είναι διάχυτες αντισημιτικές απόψεις και στερεότυπα που δηλητηριάζουν την κοινωνία και δένουν με νέες συνομωσιολογίες, όπως η τρομερή με τα εμβόλια και την πανδημία», τόνισε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών.

Εκφράζοντας την ανησυχία του, χαρακτήρισε «απογοητευτικά και επικίνδυνα» τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που αναφέρουν ότι «το 17% των Ελλήνων δικαιολογούν τις βεβηλώσεις μνημείων, ενώ το 60% πιστεύουν ότι οι Εβραίοι έχουν μειωμένη εθνική συνείδηση».

Αναφερόμενος, ταυτόχρονα, στα αισιόδοξα μηνύματα, επεσήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική μεταστροφή της κοινωνίας. Ειδικότερα στην πόλη μας, το νομό μας, η συνεργασία που με την εκκλησία, τους φορείς, τις αρχές κυρίως με την εκπαιδευτική κοινότητα, έχει σαν αποτέλεσμα να περάσει στον κόσμο το μήνυμα και να κατανοήσουν το ολοκαύτωμα όχι μόνο σαν ιστορικό γεγονός, αλλά και σαν μήνυμα διαχρονικό. Το μήνυμα που θέλω να περάσω, κυρίως στους νέους, είναι να καταδικάσουν τη βία, το ρατσισμό και να δεχθούν τον άλλο, ώστε να περάσει το μήνυμα «ποτέ ξανά»».

Στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης αναφέρθηκε, από την πλευρά του, και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, καθιστώντας σαφές ότι «η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της αλήθειας, είναι η μεγαλύτερη προσφορά που μπορούμε να δώσουμε στις μελλοντικές γενιές. Σε μια εποχή που είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ιδιαίτερα ξεχωριστή, η εποχή μετά τον κορονοϊό, θα είναι μια διαφορετική εποχή, διότι η κρίση είναι πλανητική, η κρίση την οποία έχουμε είναι κρίση των κρατών, είναι οικονομική, κοινωνική, βιολογική, και βιοοικονομική κρίση. Ακολουθούμε μια νέα πολιτική, έναν ξεχωριστό νέο δρόμο, που οδηγεί σε μια νέα ζωή, τη ζωή του πραγματικού ουμανισμού αλλά και της αλληλέγγυας αλληλεγγύης, της πραγματικής αλληλεγγύης».

Τιμή σε εκατομμύρια ψυχές

Με δήλωσή της η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή επεσήμανε ότι «είναι μια σημαντική μέρα μνήμης, μια μέρα που μας επιβάλλει να θυμόμαστε. Δεν πρέπει να ξεχνούμε τις θηριωδίες που έγιναν σε βάρος των Εβραίων, των Ελλήνων Εβραίων, των Βολιωτών Εβραίων. Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι οι συμπατριώτες μου κάθε χρόνο παρίστανται και με την παρουσία τους, δεν επιτρέπουν να ξεχνούμε».

Στη σημασία της μέρας μνήμης αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, επισημαίνοντας ότι «τιμούμε σήμερα τους νεκρούς ήρωες του ολοκαυτώματος. Τα εκατομμύρια των αθώων θυμάτων, που δεν τους δόθηκε το δικαίωμα της επιλογής στη ζωή. Σήμερα όμως, και για την πόλη μας είναι μια ημέρα μνήμης, διότι η Ισραηλίτικη Κοινότητα Βόλου μέτρησε σχετικά μικρές απώλειες, 26% των μελών της χάθηκαν, όταν σε άλλες κοινότητες της χώρας χάθηκε πάνω από 90%. Αυτό οφείλεται στη γενναιότητα και στην αλληλεγγύη των Βολιωτών της εποχής εκείνης και κυρίως στη δραστηριότητα, τη γενναιότητα ψυχής και την φιλανθρωπία του τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Μακαριστού Ιωακείμ. Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων των θυμάτων. Ποτέ πια κανένα Ολοκαύτωμα».

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, των Βολιωτών συμπολιτών μας που χάθηκαν σε αυτή τη μεγάλη τραγωδία. Πρέπει όλοι να θυμόμαστε, ώστε η ιστορία να μην επαναληφθεί ως δεύτερη τραγωδία. Η μνήμη κυριαρχεί και θα συνεχίσει να κυριαρχεί σε κάθε Ελληνα πολίτη, σε κάθε Βολιώτη και θα ανακαλείται κάθε φορά που θα βρίσκει μπροστά της και αρνητές αυτών των γεγονότων», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.

Ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Θανάσης Λιούπης υπογράμμισε ότι «είναι η μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία τον 20ο αιώνα. Είναι κάτι που πρέπει να το θυμόμαστε και να προσπαθούμε να μην ξεχνούμε ποτέ ότι πρέπει να είμαστε κοντά στους ανθρώπους, να καταπολεμούμε ακραία φαινόμενα όπως είναι ο φασισμός και ο ναζισμός, και μέσω της δημοκρατίας να λύνουμε τις ανθρώπινες διαφορές».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, οι βουλευτές Μαγνησίας της ΝΔ Θανάσης Λιούπης και Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος και εκπρόσωποι του Δήμου Βόλου, ο επίτιμος πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλία Γιώργος Παπαρίζος, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, ο πρόεδρος Μαρσέλ Σολομών και μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου και άλλων πόλεων καθώς και κάτοικοι της περιοχής, με την Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου να πλαισιώνει την εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Διαδικτυακή εκδήλωση

Διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, εξάλλου, χθες το απόγευμα, την οποία παρουσίασε η εκπαιδευτικός Σοφία Κανταράκη, φιλόλογος στο 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι: Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών.

Ακολούθησε η εισήγηση με θέμα «Συκή 27 Μαρτίου 1944. Μια ψηφίδα στο ψηφιδωτό του Ολοκαυτώματος», από τον διευθυντή του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Βόλου Απόστολο Ζαχαρό.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Στράτος Δορδανάς, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με θέμα «Οι μεσεγγυούχοι εβραϊκών περιουσιών, ως πτυχή του γενοκτονικού μηχανισμού».

Η διαδικτυακή εκδήλωση πλαισιώθηκε από ανάγνωση ποιημάτων από μαθητές του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Βόλου και προβολή video της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου