ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντικά έργα σε εξέλιξη στο Δήμο Βόλου

σημαντικά-έργα-σε-εξέλιξη-στο-δήμο-βόλ-165909

Περιοδεία σε μερικά από τα έργα του Δήμου Βόλου που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν από την επόμενη Δημοτική Αρχή, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης, τρεις μόλις εβδομάδες πριν από την εκπνοή της θητείας του στο τιμόνι του Δήμου.

Συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φώτη Λαμπρινίδη, ο κ. Σκοτινιώτης διαπίστωσε από κοντά την πορεία των έργων και τα χρονοδιαγράμματα αποπεράτωσής τους, τονίζοντας ότι, παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, η παρούσα Δημοτική Αρχή διεκδίκησε και δρομολόγησε σημαντικά έργα κοινωνικών υποδομών, περιβαλλοντικής αναμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων και βελτίωσης της λειτουργικότητας της πόλης, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Η πλειονότητα των έργων αυτών υλοποιείται με χρηματοδότηση από κονδύλια του ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από δημοτικούς πόρους. «Σ’ αυτή τη δυσμενή συγκυρία, ο Δήμος Βόλου εξάντλησε κάθε περιθώριο αξιοποίησης του μόνου, ουσιαστικά, χρηματοδοτικού προγράμματος που υπήρχε, δηλαδή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, και παράλληλα αξιοποίησε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο ίδιους πόρους, για την υλοποίηση σημαντικών έργων στην πόλη. Η υλοποίηση των έργων αυτών, πέραν από την τόνωση της τοπικής οικονομίας σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, με την αγορά κυριολεκτικά να έχει στεγνώσει, υπηρετεί πάνω από όλα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκοτινιώτης

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Δημάρχου Βόλου ήταν οι εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης Αγριάς, όπου σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανακατασκευής και αναβάθμισης δύο ισόγειων κτιρίων, για τη δημιουργία δομών Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 491.309,23 € (προϋπολογισμός μελέτης 1.010.000€) και κατασκευάζεται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ηδη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντικατάστασης της στέγης και στα δύο κτίρια, όπως επίσης η αποξήλωση των κουφωμάτων και προχωρούν πλέον η διαμόρφωση των χώρων υγιεινής, ηλεκτρολογικές εργασίες κ.α.

Ενα άλλο σημαντικό έργο που εκτελείται στην περιοχή της Αγριάς είναι το Κλειστό Γυμναστήριο, ένα έργο το οποίο είχε ξεκινήσει το 2004, ωστόσο η παρούσα Δημοτική Αρχή το παρέλαβε ημιτελές, σταματημένο και χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Η ολοκλήρωση του έργου εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με πίστωση 790.000 ευρώ, έπειτα από σχετικό αίτημα του Δήμου Βόλου προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το έργο προχωράει κανονικά, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εργασίες, όπως επίσης οι τοιχοποιίες και το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν τα σοβατίσματα. Το έργο προβλέπεται να παραδοθεί σε χρήση την άνοιξη του 2015.

Ο Δήμαρχος επισκέφθηκε στη συνέχεια τα έργα διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων στις συνοικίες Αγ. Παρασκευής και Καραγάτς (Αγ. Αντώνιος), συνολικής δαπάνης 570.400€ από το ΕΣΠΑ (προϋπολογισμός μελέτης 620.000€), και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών από τους επιβλέποντες μηχανικούς. Στην πλατεία του Καραγάτς έχει ολοκληρωθεί το σύνολο σχεδόν των εργασιών, καθώς υπολείπεται μόνο η τοποθέτηση βρύσης και οι φυτεύσεις, ενώ στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής το έργο συνεχίζεται με τις απαιτούμενες οικοδομικές και ηλεκτρολογικές εργασίες.

Επίσης, συνοδευόμενος και από τον Αντιδήμαρχο Ν. Ιωνίας Χ. Τσαμπάζη, ο κ. Σκοτινιώτης επισκέφθηκε το έργο διαμόρφωσης πλατείας στο Νέο Δέλτα της Νέας Ιωνίας, συνολικής δαπάνης 328.651,45€, το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί, αναβαθμίζοντας περιβαλλοντικά μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του ενιαίου Δήμου. Η συγκεκριμένη πλατεία περιλαμβάνει χώρο πρασίνου, παιδική χαρά, μπασκέτα, μικρό χώρο συνάντησης και θέσεις στάθμευσης για τα οχήματα των περιοίκων, δεδομένου ότι οι υπάρχοντες δρόμοι είναι στενοί και δεν επαρκούν για τη στάθμευση των αυτοκινήτων.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω πλατείες αποτελούν τρία από τα οκτώ συνολικά έργα διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων σε υποβαθμισμένες περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Βόλου και Νέας Ιωνίας, με χρήσεις οικολογικών στοιχείων, που υλοποιήθηκαν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έπειτα από τεκμηριωμένες προτάσεις του Δήμου Βόλου.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο Δήμαρχος Βόλου επισκέφθηκε επίσης το 5ο Λύκειο Βόλου και το 8ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εργασίες αντικατάστασης στέγης, συνολικής δαπάνης 96.331,35€, από ίδιους πόρους του Δήμου, που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Συντήρηση οικοδομικών και Η/Μ σχολικών κτιρίων 2013». Στο 5ο Λύκειο ήδη έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση, ενώ στο 8ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας οι εργασίες συνεχίζονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου το διδακτήριο να είναι έτοιμο για την υποδοχή των μαθητών στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας ήταν η οδός Φερών, απ’ όπου ξεκίνησε το έργο βελτίωσης και επέκτασης του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατοδρόμων, ώστε να αποδοθεί στους χρήστες του λειτουργικό και ασφαλές. Υπενθυμίζεται ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση του δικτύου, η οποία επίσης εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και υλοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου. Ηδη έχουν δημοπρατηθεί δύο τμήματα της μελέτης, συνολικού προϋπολογισμού 100.000€, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του Δήμου. Το πρώτο έργο, συμβατικής δαπάνης 37.000 ευρώ, προβλέπει αναμόρφωση του δικτύου στην οδό Φερών και μεταφορά του ποδηλατόδρομου επί του πεζοδρομίου καθώς και αποξήλωση στην οδό Γιαννιτσών και στο τμήμα της οδού Μεταμορφώσεως, από την οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη έως και Παλαμά. Συγκεκριμένα προβλέπεται αποξήλωση του παλιού ασφαλτοτάπητα και αποκατάσταση, διαγράμμιση για τη δημιουργία λωρίδας ποδηλάτου, χρωματισμός σύμβολου ποδηλάτου, τοποθέτηση μεταλλικών μόνιμων ανακλαστήρων οδοστρώματος. Ηδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποξήλωσης και αποκατάστασης του ασφαλτοτάπητα.

Τέλος, ο κ. Σκοτινιώτης επισκέφθηκε δημοτικά έργα οδοποιίας στο Διμήνι και τις Αλυκές, όπου σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες διάνοιξης οδών και κατασκευής νέων, όπως η οδός Θάλειας (Αλυκές) και η οδός πέριξ του 10ου Γυμνασίου επί της οδού Διμηνίου. Πρόκειται για δυο διαφορετικές εργολαβίες που εξελίσσονται παράλληλα, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του Δήμου. Η πρώτη αφορά διανοίξεις νέων οδών συνολικής δαπάνης 301.508,39€ και η δεύτερη την κατασκευή οδών συνολικής δαπάνης 283.365,90€, με στόχο τη βελτίωση των οδοστρωμάτων και της οδικής ασφάλειας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου