ΤΟΠΙΚΑ

Ελπίζουν να παραμείνουν… ζωντανοί στη δικηγορία

ελπίζουν-να-παραμείνουν-ζωντανοί-στ-165857

Να κερδίσουν τη χαμένη τους ελπίδα το 2016 και να παραμείνουν ζωντανοί στη δικηγορία ελπίζουν οι δικηγόροι του Βόλου για το καινούργιο έτος που μόλις ξεκίνησε. Η κρίση έχει κάνει καθημερινό αγώνα την παραμονή στη δικηγορία. Τα ποσοστά των δικηγόρων με μηδενικές παραστάσεις χρόνο με το χρόνο αυξάνουν. Η συνταξιοδότηση έχει καταστεί δυσχερής.

Στο μήνυμά του για τον καινούργιο χρόνο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης, σημειώνει ότι πρόκειται για ένα στόχο που με τις μικρές του δυνάμεις προσπαθεί να πετύχει για τα μέλη του ο Δικηγορικός Σύλλογος, κάνοντας την καθημερινότητα πιο εύκολη, το λειτούργημά πιο ελκυστικό.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου προσπαθεί να το καταφέρει αυτό, λέγοντας όμως «αφτιασίδωτη» την αλήθεια για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι δικηγόροι. «Απαιτώντας από τους κυβερνώντες λύσεις και όχι υποσχέσεις, που αποδεικνύονται ψέματα. Διότι ο ευκολότερος τρόπος να πει κάποιος ψέματα είναι το να υποσχεθεί. Η κατάσταση όμως που βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός απαιτεί πλέον μόνο την αλήθεια. Και η αλήθεια έχει οπαδούς «ορκισμένους». Το κακό είναι ότι στην πράξη οι περισσότεροι αποδεικνύονται «επίορκοι»» επισημαίνει.

Σε μια κοινωνία σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, σε μια κοινωνία όπου λίγοι ευημερούν, η πλειοψηφία των δικηγόρων δεν είναι μεταξύ αυτών που ευημερούν, σημειώνει ο κ. Γαϊτάνης, όταν τα ποσοστά των δικηγόρων με μηδενικές παραστάσεις χρόνο με το χρόνο αυξάνουν, όταν η παραμονή στη δικηγορία έχει γίνει αγώνας καθημερινός, όταν νέοι δικηγόροι αναζητούν ως λύση τη φυγή στο εξωτερικό, όταν η λύση της συνταξιοδότησης, λόγω αύξησης των ορίων ηλικίας και μείωσης των συντάξεων, έχει καταστεί δυσχερής.

Ο ίδιος τονίζει ότι: «πλέον στην Ελλάδα το ασφαλιστικό είναι σαν μια πόρτα, την οποία οι εκάστοτε κυβερνήσεις ανοίγουν και κλείνουν παραλείποντας να κλειδώσουν, κάνοντας την να φαίνεται κλειστή, ενώ στην πραγματικότητα είναι ανοικτή. Άραγε προβληματίζεται κάποιος αρμόδιος ότι κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αυτών που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές;» διερωτάται, και τονίζει ότι: «το 2016 οι δικηγόροι περιμένουν να κερδίσουν τη χαμένη τους ελπίδα. Να βρουν τη δύναμη να παραμείνουν ζωντανοί στη δικηγορία».

Οπως σημειώνει, με την ελληνική οικονομία να συμπληρώνει 8 χρόνια ύφεσης, με τους δανειστές να επιβάλλουν τους κανόνες του παιχνιδιού, ο αγώνας για μια Δικαιοσύνη καλύτερη επαφίεται πλέον στο ανθρώπινο δυναμικό της.

Ο κ. Γαϊτάνης τονίζει ότι: «όταν κριτήριο των νομοσχεδίων για τη Δικαιοσύνη είναι και η είσπραξη εσόδων. Όταν η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, λόγω του αυξημένου κόστους της, γίνεται προνόμιο των λίγων. Λένε κάποιοι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα είναι οι αργοί ρυθμοί απονομής της. Ελάχιστοι όμως είναι αυτοί που αισιοδοξούν ότι το πρόβλημα, έστω στην πολιτική δίκη, θα το λύσει ο νέος Κ.Πολ.Δ.

Θα το λύσει πώς; Με τη σύντμηση των προθεσμιών; Τη στιγμή που υπάρχουν ελλείψεις δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και υλικοτεχνικών υποδομών; Είναι σαν να παίρνει κάποιος από τις πίστες μονοθέσιο της φόρμουλα 1, να το βάζει να τρέξει σε κακοσυντηρημένους επαρχιακούς δρόμους και να περιμένει ότι θα αναπτύξει τις ίδιες ταχύτητες.

Ο Κ.Πολ.Δ. θα αποδειχθεί στην πράξη ανεφάρμοστος. Ο στόχος της επιτάχυνσης κρύβει επιμελώς τους πραγματικούς στόχους: Να ενισχυθούν τα προνόμια των τραπεζών έναντι του Δημοσίου, του ΙΚΑ και των εργαζόμενων. Να εκποιηθούν ευκολότερα περιουσιακά στοιχεία των οικονομικά ανίσχυρων», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου