ΤΟΠΙΚΑ

«Ανάσες ζωής» για το συνεταιριστικό κίνημα

ανάσες-ζωής-για-το-συνεταιριστικό-κ-164724

«Ανάσες ζωής» στα συνεταιριστικά κινήματα εικάζεται ότι θα δοθούν με τις τροποποιήσεις του ν. 4015, αφού φαίνεται ότι απαλλάσσει πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς από πρόστιμα του παρελθόντος ενώ παράλληλα προσφέρει φορολογικές απαλλαγές.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε εισηγητική έκθεση τροπολογίας κατά την υλοποίηση του ν. 4015/2011 διαπιστώθηκαν πρακτικές δυσχέρειες και ασάφειες. Οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν συμπληρώνουν και καταργούν διατάξεις των ν. 4015/2011 και 2810/2000, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενό τους και να αντιμετωπιστούν τα νομοτεχνικά και πρακτικά προβλήματα που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή τους.

Οι τροπολογίες αναφέρονται κυρίως σε διατάξεις που αφορούν φορολογικές απαλλαγές στους συνεταιρισμούς, οι οποίοι δεν έχουν προϋποθέσεις να είναι ενεργοί και σε συνεταιρισμούς οι οποίοι δεν συγχωνεύτηκαν με άλλους ενεργούς ΑΣ. Σε τέτοιες περιπτώσεις δίνεται περιθώριο 2 μηνών για υποβολή φορολογικών δηλώσεων και έτσι απαλλάσσονται από πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν για διάφορους λόγους π.χ. λόγω της μη υποβολής παντός είδους φορολογικών δηλώσεων, όπως εισοδήματος, ΦΠΑ κ.α.

Στις σχετικές τροπολογίες δίνεται περιθώριο σε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), Κεντρικές Συνεταιριστικές Ενώσεις (ΚΕΣΕ) και Κοινοπραξίες Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΑΣΟ), οι οποίες έχουν ήδη μετατραπεί σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), μπορούν μέσα σε τρεις (3) μήνες από τη δημοσίευση της παρούσας διάταξης να διενεργήσουν εκ νέου οποιαδήποτε πράξη είτε παρέλειψαν να διενεργήσουν είτε διενήργησαν πλημμελώς, η οποία αφορά στη διαδικασία συγχωνεύσεως ή και μετατροπής τους. Οι διατάξεις αφορούν και όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν εν όψει δικαστηρίων.

Αγροτικοί και κτηνοτροφικοί κύκλοι του Ν. Μαγνησίας, σχολιάζοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις τροπολογίες για το ν. 4015, αναφέρουν ότι ευνοούν το συνεταιριστικό κίνημα καθώς απαλλάσσει τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς από τα πρόστιμα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν 6.500 πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί και σήμερα έχουν απομείνει μόλις 1.700 πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί. Μάλιστα ως γνωστόν οι συνεταιρισμοί είχαν ηρωικό παρελθόν και έχουν προσφέρει πολλά στον αγροτικό κόσμο.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου