ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς ασφάλιση τέσσερις στους δέκα δικηγόρους

χωρίς-ασφάλιση-τέσσερις-στους-δέκα-δι-164690

Ενας στους δέκα δικηγόρους εμφανίζει το 2013 μηδενικό εισόδημα. Σύμφωνα με στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, η οικονομική κατάσταση λόγω της κρίσης στον κλάδο των νομικών είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Δικηγόροι έχουν φτάσει να έχουν μηδενικές παραστάσεις… Μάλιστα η υφιστάμενη κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς το πρώτο 7μηνο του 2014 το ποσοστό των δικηγόρων με μηδενικά εισοδήματα ανεβαίνει στο 22%!

Την ίδια στιγμή το τέλος επιτηδεύματος αποτελεί βρόχο που σφίγγει ολοένα και πιο πολύ γύρω από το λαιμό των δικηγόρων.

Το ποσό των 650 ευρώ εάν δεν καταβληθεί στην Εφορία θα έχει ως αποτέλεσμα οι δικηγόροι με μηδενικές παραστάσεις να χάσουν ακόμη και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Ηδη πάντως κρατά σε ομηρία νέα μέλη του κλάδου, τουλάχιστον έντεκα στον αριθμό, αφού τους αποτρέπει να κάνουν έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος.

Η κρίση πέρασε και το κατώφλι των νομικών και εγκαταστάθηκε στον κλάδο. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης, ανέφερε ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει από το Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσουν οι κατασχέσεις από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών για οφειλόμενα ποσά άνω των 5.000 ευρώ.

Προς επίρρωση ο κ. Γαϊτάνης επικαλέστηκε τα στοιχεία του Συλλόγου για την ασφαλιστική κάλυψη υγείας και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Οπως είπε, οι 54 από τους 580 δικηγόρους το 2013 δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη υγείας. Πρόκειται για αδρανοποιημένους δικηγόρους, νέους νομικούς, δικηγόρους που υποαπασχολούνται.

Τα ποσά για την ασφαλιστική κάλυψη υγείας είναι πλέον δυσβάσταχτα. Ο κ. Γαϊτάνης τόνισε ότι για την κατηγορία για πάνω από πέντε χρόνια εργασίας είναι 654 ευρώ το χρόνο, ενώ κάτω από πέντε χρόνια 327 ευρώ.

Η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί και στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, αφού τέσσερις στους δέκα δικηγόρους δεν έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου τόνισε ότι από τους 580 δικηγόρους οι 233 (ποσοστό 40,47%) δεν κατέβαλαν το 2013 τις ασφαλιστικές τους εισφορές και ως εκ τούτου δεν μπορούν να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ο κίνδυνος κατασχέσεων από το Κ.Ε.Α.Ε. είναι υπαρκτός. Η συρρίκνωση των αμοιβών των δικηγόρων σε συνδυασμό με την κατάργηση των υποχρεωτικών παραστάσεων στα συμβόλαια μεταβιβάσεων είχε μεγάλο αντίκτυπο στα οικονομικά του κλάδου. Το 2012 το ποσοστό των δικηγόρων που δεν είχαν καταβάλλει εισφορές ήταν 36,3%.

Ο Σύλλογος έχει ζητήσει να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, η φορολογία από το πρώτο ευρώ με 26% και η πληρωμή της προκαταβολής κατά 55% για την επόμενη χρονιά. Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί λύση» κατέληξε ο κ. Βολιώτης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου