ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελική παρέμβαση για την εξισωτική ζητούν οι κτηνοτρόφο

εισαγγελική-παρέμβαση-για-την-εξισωτ-164659

Εισαγγελική παρέμβαση είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας, με αφορμή την «αδικία» όπως αναφέρουν που έγινε φέτος σε βάρος τους σχετικά με το θέμα της εξισωτικής. Ειδικότερα από τη φετινή πληρωμή της εξισωτικής χιλιάδες κτηνοτρόφοι αποκλείστηκαν με το επιχείρημα της έλλειψης βοσκότοπων ενώ όσοι την έλαβαν κάνουν λόγο για «μικροποσά ελεημοσύνης»…

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Σε αυτό το πλαίσιο, κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας προχώρησαν χθες το πρωί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι κτηνοτρόφοι στη συνέχεια μπήκαν στο εσωτερικό του κτιρίου ζητώντας από τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ να τους εξηγήσουν, τους λόγους που δεν έλαβαν φέτος εξισωτική αποζημίωση.

«Μπαλάκι»… οι κτηνοτρόφοι

Εξηγήσεις από τους υπαλλήλους τους ΟΠΕΚΕΠΕ ζητούσαν χθες οι κτηνοτρόφοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.«Εχει αλλάξει ο κανονισμός και βγαίνουν πολλά βοσκοτόπια μη επιλέξιμα» εξηγούσε προς τους κτηνοτρόφους υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ οι κτηνοτρόφοι τόνιζαν χαρακτηριστικά: «Κοπήκαμε επειδή δεν είχαμε προσκομίσει απαραίτητα δικαιολογητικά. Πότε σκοπεύατε να μας ενημερώσετε;».

Στο μεταξύ υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ σημείωσαν προς τους κτηνοτρόφους ότι οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί όφειλαν να έχουν ενημερώσει τους κτηνοτρόφους για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν.

«Εχουμε γίνει μπαλάκι» απαντούσαν από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι, εξηγώντας ότι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τους ζητούν να απευθυνθούν στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς για περαιτέρω διευκρινίσεις και από κει τους στέλνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μάλιστα οι κτηνοτρόφοι προειδοποίησαν πως σε περίπτωση που δεν δοθεί πολιτική λύση στο θέμα της εξισωτικής και στο πρόβλημα των βοσκοτόπων θα ζητήσουν την παρέμβαση του εισαγγελέα, διευκρινίζοντας ότι θα φτάσουν μέχρι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ζητήσουν τα χρήματά τους.

Ελλιπής ενημέρωση

«Θα γίνει χαμός εάν δεν πάρουμε τα χρήματα που δικαιούμαστε και θα φτάσουμε μέχρι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Δ.Ε. Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη, σημειώνοντας ότι 22.500 κτηνοτρόφοι δεν έλαβαν εξισωτική αποζημίωση εκ των οποίων οι 6.800 κτηνοτρόφοι δεν προσκόμισαν τα δικαιολογητικά τους. «Δεν νομίζω τόσες χιλιάδες άνθρωποι να είμαστε αμελείς. Οταν κάναμε τις δηλώσεις ΟΣΔΕ στις διάφορες ενώσεις, πληρώσαμε τα διπλάσια λεφτά για την εξισωτική, γιατί δεν μας ενημέρωσαν τότε ότι χρειάζονται έξτρα δικαιολογητικά; Γιατί δεν έκαναν έλεγχο νωρίτερα πριν καταθέσουμε τα δικαιολογητικά», δήλωσε η κ. Διβάνη.

Βοσκοτόπια … ως δασικές εκτάσεις

Αποκλεισμένοι έμειναν επίσης πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι στο Δήμο Ρήγα Φεραίου τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος του Δήμου και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γίδας Φυλής Σκοπέλου κ. Βασίλης Νικολάου.

Οπως επεσήμανε ο ίδιος το 80% του συνεταιρισμού δεν έχει λάβει εξισωτική αποζημίωση, δηλαδή περίπου 150 άτομα. Το πρόβλημα όπως ανέφερε δημιουργείται από το γεγονός ότι ορισμένα βοσκοτόπια εμφανίζονται στο σύστημα ως δασικές εκτάσεις. Μάλιστα τόνισε ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση διότι θα αποκλειστούν και από άλλες αποζημιώσεις που δικαιούνται λόγω του ότι εκτρέφουν την σπάνια φυλή της γίδας Σκοπέλου.

Οσον αφορά τα χρήματα που δικαιούνται, ο κ. Νικολάου ανάφερε ότι πρέπει άμεσα να δοθεί τραπεζική διευκόλυνση στους κτηνοτρόφους, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Μικροποσά αντί κανονικής αποζημίωσης

Ολα τα προηγούμενα χρόνια λάμβαναν κανονικά την εξισωτική αποζημίωση με τους ίδιους βοσκοτόπους, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νέας Αγχιάλου κ. Ηλίας Μπούτλας, προσθέτοντας ότι φέτος η κατάσταση διαφοροποιήθηκε χωρίς να γνωρίζουν τους λόγους.

Βέβαια διευκρίνισε ότι είναι άδικο βοσκότοποι που χρησιμοποιούνται από τους κτηνοτρόφους εκατοντάδες χρόνια, σήμερα να χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις και να μην υπολογίζονται.

Επίσης ο κ. Μπούτλας ανάφερε ότι φέτος από τους κτηνοτρόφους της Νέας Αγχιάλου κανένας δεν πήρε ολοκληρωμένη ενίσχυση. «Οσοι έλαβαν εξισωτική εννοούν κάποια μικροποσά, τα οποία δεν γνωρίζουν μάλιστα που ανταποκρίνονται. Ενδεικτικά κάποιος συνάδελφος έλαβε μόνο 50 ευρώ για 3 στρέμματα όταν συνολικά έχει δηλώσει 600 στρέμματα», επεσήμανε ο ίδιος.

Τέλος σχολιάζοντας την κατάσταση με τα ελλιπή δικαιολογητικά τόνισε ότι οι κτηνοτρόφοι κατέθεσαν ό,τι τους ζητήθηκε και δεν έλαβαν ενημέρωση για πρόσθετα δικαιολογητικά. «Από εδώ και πέρα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση ζητούμε να βρεθεί μια λύση και να λάβουμε τα χρήματα που δικαιούμαστε μέσα στο καλοκαίρι ώστε να μπορούμε να προμηθευτούμε ζωοτροφές τώρα που οι τιμές είναι χαμηλές. Πολύ φοβάμαι ότι θα αναγκαστούμε να αγοράσουμε ζωοτροφές μέσα στο χειμώνα κάτι που θα είναι καταστροφικό για εμάς», κατέληξε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου