ΤΟΠΙΚΑ

Συναγερμός για το χειμώνα λόγω του Ρωσικού εμπάργκο

συναγερμός-για-το-χειμώνα-λόγω-του-ρωσ-164621

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΠΑ Θεσσαλίας, το Ρωσικό εμπάργκο που αν συνεχιστεί εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στη θέρμανση των νοικοκυριών και δημοσίων κτιρίων που κάνουν χρήση φυσικού αερίου για το χειμώνα. Ηδη στελέχη της επιχείρησης βρίσκονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζοντας σενάρια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, εάν οι κάνουλες του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, παραμείνουν κλειστές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ανησυχία είναι διάχυτη για την επάρκεια του φυσικού αερίου για το χειμώνα. Σύμφωνα με το Διευθυντή Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, Λεωνίδα Μπακούρα, τις τελευταίες 20 ημέρες, γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της κρίσης, που συνιστά η διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Το κυρίαρχο σενάριο που υπάρχει για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης είναι η… ενεργοποίηση της Ρεβυθούσας, προκειμένου στο δίκτυο να «πέσει» υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Η Ρεβυθούσα είναι μικρό νησί του Σαρωνικού κόλπου, μη κατοικημένο με έκταση 1,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από το 1999 λειτουργεί στη Ρεβυθούσα Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εθνικές υποδομές της χώρας.

Είναι μία από τις τρεις πηγές τροφοδοσίας του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και συγκαταλέγεται στους δέκα αντίστοιχους σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, που λειτουργούν σήμερα σε όλο το χώρο της Μεσογείου και της Ευρώπης. Εκεί εκφορτώνονται και παραλαμβάνονται φορτία φυσικού αερίου, που φθάνουν στη χώρα μας με δεξαμενόπλοια σε υγρή μορφή. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο αποθηκεύεται σε δύο δεξαμενές, συνολικής χωρητικότητας 130.000 κ.μ. Στη συνέχεια, στις ειδικές εγκαταστάσεις της μονάδας, μετατρέπεται σε αέριο και τροφοδοτεί το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακούρα, μέσω της Ρεβυθούσας, μπορεί να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια για ένα μήνα αν πρόκειται για χειμερινή περίοδο οπότε και η κατανάλωση αερίου είναι αυξημένη και ακόμη και για πέντε μήνες, εάν η κατανάλωση αφορά πιο ήπιες κλιματικά περιόδους.

Σημειώνεται η Θεσσαλία, καταναλώνει περίπου 1 εκατομμύριο κυβικά φυσικού αερίου την ημέρα τη χειμερινή περίοδο και περίπου 200.000 κυβικά αερίου την ημέρα το καλοκαίρι.

Παρά τη διάχυτη ανησυχία, ο κ. Μπακούρας εκτιμά ότι δεν θα δημιουργηθεί τελικώς ενεργειακό πρόβλημα. «Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πριν από χρόνια. Το εμπάργκο όμως λύθηκε πριν την έλευση του χειμώνα. Αυτό ελπίζουμε ότι θα γίνει και τώρα. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να… κρυώσουν σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία», διεμήνυσε ο κ. Μπακούρας.

Επέκταση χρήσης

Η ρωσική απειλή, έρχεται σε μια περίοδο, στην οποία η χρήση φυσικού αερίου, έχει εκτοπίσει σε σημαντικό βαθμό άλλες μορφές ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΑ Θεσσαλίας, το 55% των αναγκών του Βόλου για θέρμανση κατά τη χειμερινή περίοδο, καλύπτεται από το φυσικό αέριο.

Μάλιστα, μέσα στο καλοκαίρι, ο ρυθμός των νέων συμβολαίων είναι πολύ υψηλός σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Οπως ανέφερε ο κ. Μπακούρας, μόνο μέσα στον Ιούλιο έχουν γίνει 700 νέες συμβάσεις σε όλη τη Θεσσαλία. Τα στοιχεία του Αυγούστου είναι ακόμη πιο θεματικά: 30 νέα συμβόλαια συνάπτονται σε καθημερινή βάση, κάτι που σημαίνει ότι οι ανάγκες για φυσικό αέριο θα αυξηθούν φέτος το χειμώνα!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου