ΤΟΠΙΚΑ

«Πράσινη» και «ρόδινη» απειλή για τα βαμβάκια

πράσινη-και-ρόδινη-απειλή-για-τα-β-163751

Απειλή για τις βαμβακοκαλλιέργειες του Αερινού και του Αγίου Δημητρίου φαίνεται ότι αποτελεί η εμφάνιση του πράσινου σκουληκιού στις καλλιέργειες. Η αύξηση πληθυσμού πράσινου σκουληκιού προκύπτει από την παρακολούθηση παγίδων που είχαν τοποθετηθεί από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας.

Συγκεκριμένη η υπηρεσία είχε αναπτύξει δίκτυο παγίδων (φερομονικές παγίδες) που καλύπτουν τις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές των Δήμων Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού. Οσον αφορά στις βαμβακοκαλλιέργειες αυτή την εποχή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιo καρποφορίας (70% καρπόδεση) εκτός από τις περιοχές του Βελεστίνου (Αερινό-Αγιος Δημήτριος) που είναι όψιμες (30-50% καρπόδεση).

Από την παρακολούθηση των παγίδων, οι μέχρι τώρα συλλήψεις πράσινου σκουληκιού βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα εκτός από τις περιοχές Αερινού και του Αγίου Δημητρίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπου παρατηρήθηκαν αυξημένες συλλήψεις ακμαίων στις φερομονικές παγίδες (δεύτερη γενιά του εντόμου).

Μετά τη διαπίστωση οι γεωπόνοι της περιφέρειας συστήνουν στους παραγωγούς να παρακολουθούν συστηματικά, κάθε 3 ημέρες, την καλλιέργειά τους για τυχόν προσβολές από προνύμφες και να προβαίνουν σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστώνεται η παρουσία προνυμφών σε ποσοστό πάνω από 4 ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια μήκους μέχρι 1 εκατοστό) ανά 100 φυτά επιλεγμένα τυχαία από όλη την έκταση της φυτείας ή μία (1) νεαρή προνύμφη στα φυτά ενάμιση μέτρου επί της γραμμής κατά μέσο όρο.

Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, από την παρακολούθηση του δικτύου φερομονικών παγίδων προκύπτει ότι η πτήση των πεταλούδων (δεύτερη γενιά του εντόμου) εξελίσσεται σε υψηλούς πληθυσμούς στις περισσότερες περιοχές. Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις και δειγματοληψίες, που διενεργούν Γεωπόνοι της Υπηρεσίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας διαπιστώνεται κατά τόπους η ύπαρξη σε καρύδια πληθυσμού προνυμφών ρόδινου σκουληκιού μικρής ηλικίας (πρώτου και δευτέρου σταδίου) κοντά στο όριο της οικονομικής ζημιάς (5-8% προνύμφες σε 100 καρύδια).

Με σκοπό τη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων συνιστάται στους παραγωγούς να προβούν άμεσα σε σχολαστική επιθεώρηση των φυτειών τους και ιδίως του εσωτερικού των καρυδιών για τη διαπίστωση ύπαρξης προνυμφών ρόδινου σκουληκιού. Χρειάζεται προσοχή στη διαπίστωση της ύπαρξης προνυμφών στο εσωτερικό των καρυδιών γιατί είναι δυσδιάκριτες όταν είναι μικρές(έχουν υπόλευκο χρώμα και μαύρο κεφάλι).

Τέλος στόχος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της είναι η έγκαιρη ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο αλλά και η τακτική παρακολούθηση κάθε βαμβακοχώραφου ώστε να εφαρμόζονται οι καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας στο σωστό χρόνο και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου