ΤΟΠΙΚΑ

Γεμάτες οι αποθήκες καυσόξυλων

γεμάτες-οι-αποθήκες-καυσόξυλων-162426

Ασφυκτικά γεμάτες με τόνους καυσόξυλων είναι μέχρι στιγμής οι αποθήκες της Μαγνησίας. Ο περσινός ήπιος χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές να μην κάψουν πολλά ξύλα στο τζάκι και στις σόμπες των σπιτιών τους και ως εκ τούτου η ζήτηση είναι μειωμένη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα», λένε οι ιδιοκτήτες αποθηκών με καυσόξυλα, που βλέπουν την κίνηση στις μάντρες τους να είναι υποτονική. Αλλες χρονιές, οι νοικοκύρηδες φρόντιζαν από το καλοκαίρι για την προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων καυσόξυλων ενόψει του χειμώνα.

Φέτος, στις μάντρες δεν χωράνε ούτε να… στρίψουν από τους τόνους των αποθηκευμένων ξύλων που στοιβάζονται όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος. Οι ιδιοκτήτες περιμένουν στωικά πότε θα πατήσει πελάτης το πόδι του στη μάντρα τους για να κάνει την παραγγελία για το χειμώνα. Μάταια όμως…

Οπως εκτιμούν, ο ήπιος χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην εξαντλήσουν τις προμήθειές τους. Οι αποθήκες τους είναι μισογεμάτες και όπως υπολογίζουν, μπορούν να τη βγάλουν μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι φρόντιζαν από το καλοκαίρι να προμηθευτούν με καυσόξυλα. Φέτος έχουν εξαφανιστεί όλοι», ανέφερε ιδιοκτήτης μάντρας με καυσόξυλα, ο οποίος εκτιμά ότι η κίνηση θα ξεκινήσει δειλά – δειλά από το Σεπτέμβριο.

Και πάλι όμως οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα ακόμη και για καυσόξυλα που θεωρούνται φθηνή λύση για τη θέρμανση των σπιτιών το χειμώνα και οι παραγγελίες αναμένονται με το… σταγονόμετρο.

Ηδη, σύμφωνα με στοιχεία από μάντρες, οι τζίροι έχουν μειωθεί κατά 50% τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο λόγω του περιορισμού των ποσοτήτων ξύλων που παραγγέλνουν οι καταναλωτές, όσο και εξαιτίας της έναρξης λειτουργίας πολλών αποθηκών.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα ξύλα δεν πωλούνται πλέον με τον τόνο όπως γινόταν, αλλά με το κυβικό (περίπου 500 κιλά) που κυμαίνεται από 60 έως 70 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου