ΤΟΠΙΚΑ

«Παγωμάρα» από το Lock Out

παγωμάρα-από-το-lock-out-1619

Ανησυχία, προβληματισμός, κατήφεια και κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο χθες στην πρώην VPI της ARTENIUS EΛΛΑΣ Α.Ε μετά την ανακοίνωση της λύσης και εκκαθάρισης της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι χθες παρουσία του Οργανωτικού Γραμματέα του ΕΚΒ Βαγγέλη Χατζιάρα που βρέθηκε νωρίς το πρωί στο εργοστάσιο είχαν συνάντηση με το διευθυντή της επιχείρησης προκειμένου να ενημερωθούν ενδελεχώς για τις εξελίξεις ενώ αργότερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση μέσα στο εργοστάσιο .

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Από τους 100 περίπου εργαζόμενους που απασχολούνταν στην πρώην VPI, η πλειοψηφία απασχολείται στο εργοστάσιο από το 1998 ενώ περίπου 20 άτομα έχουν μεγαλύτερη προϋπηρεσία από την Κόκα- Κόλα.

Η ARTENIUSEΛΛΑΣ Α.Ε χθες με νέο έγγραφο ζητά από τους εργαζόμενους να ορίσουν επιτροπή εκπροσώπων με την οποία θα συζητηθεί η διαδικασία των ομαδικών απολύσεων και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την καταβολή των αποζημιώσεων. Αποτελεί ωστόσο σημείο τριβής προς το παρόν το γεγονός ότι αυτή η «υπόδειξη» ουσιαστικά θίγει την ύπαρξη του εργοστασιακού σωματείου που δραστηριοποιείται στην πρώην VPI και είναι νόμιμα εκλεγμένο από τα μέλη του που είναι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Στόχος της ARTENIUSEΛΛΑΣ Α.Ε σύμφωνα με πληροφορίες είναι όλες οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαρτίου για να αποζημιωθούν όπως ορίζει ο νόμος οι εργαζόμενοι και να μπει και τυπικά τέλος στο εργοστάσιο της Β΄ΒΙΠΕ.

Την ερχόμενη Τρίτη στο Βόλο αναμένεται ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της ARTENIUS EΛΛΑΣ Α.Ε Η. Βαφόπουλος που θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους για να συζητήσει τις διαδικασίες ενώ το σωματείο προσανατολίζεται εκτός από τις άλλες πρωτοβουλίες που θα πάρει να ζητήσει συνάντηση και με εκπροσώπους των ΕΛ.ΠΕ καθώς το 35% ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Η πρώην VPI οδηγείται σε οριστική λύση και εκκαθάριση «λόγω των ανυπέρβλητων οικονομικών της υποχρεώσεων» όπως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των Μετόχων κρίνοντας ασύμφορη όπως λένε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ καλά πληροφορημένες πηγές την επαναλειτουργία τους. Μάλιστα άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τη λειτουργία τέτοιων Μονάδων τόνιζαν χθες στον «Τ» ότι από τη στιγμή που είχε σταματήσει η παραγωγική διαδικασία σε ένα τέτοιο εργοστάσιο για να επαναλειτουργήσει το κόστος υπολογίζεται σε ένα ποσό της τάξεως των 4 εκ. ευρώ, πόροι που κρίθηκαν απαγορευτικοί ειδικά από τους μεγαλομετόχους του ομίλου LΑSEDABARCELONA που ήδη εδώ και ένα χρόνο είχαν εκδηλώσει με διάφορους τρόπους τη βούλησή τους να αποχωρήσουν από το μετοχικό σχήμα.

Μάλιστα στο τελευταίο Δ.Σ της ARTENIUSEΛΛΑΣ Α.Ε περί τα τέλη Ιανουαρίου, είχε γίνει ανάλυση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας με τους μετόχους να επιφυλάσσονται να τα μελετήσουν για να τοποθετηθούν.

Στο εργοστάσιο της Β’ ΒΙΠΕ χθες κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ο Οργανωτικός Γραμματέας Β. Χατζιάρας εξέφρασε την αλληλεγγύη του Ε.Κ.Β και επισήμανε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια προκειμένου να ανατραπεί αυτή η άσχημη κατάσταση με γνώμονα πάνω από όλα να μην χαθούν θέσεις εργασίας και να διασφαλιστούν τα εργασιακά κεκτημένα του προσωπικού.

Στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της VPI επίσης παραβρέθηκε κλιμάκιο της γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κ. Στεργίου και ο πρόεδρος του σωματείου της Coca – cola Λ. Τσελεπής τόνισαν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα για το ποια είναι τα αποτελέσματα της διαβόητης ανάπτυξης στην οποία καλούνται οι εργαζόμενοι να υποταχθούν, εξέφρασαν τη στήριξη και αλληλεγγύη του ταξικού εργατικού κινήματος και τόνισαν την ανάγκη να οργανωθεί η ενιαία απάντηση της εργατικής τάξης στην επίθεση που δέχεται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου