ΤΟΠΙΚΑ

Η ενεργειακή κρίση χτυπά τις λαϊκές

η-ενεργειακή-κρίση-χτυπά-τις-λαϊκές-160965

Ετοιμοι να εγκαταλείψουν αρκετοί παραγωγοί – Προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στις ανατιμήσεις, που φέρνουν οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΗ

Ασύμφορη, μετά και τις δυσβάστακτες αυξήσεις στην ενέργεια, κυρίως στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, κρίνεται από αρκετούς παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών και στον Βόλο η συνέχιση της διαδικασίας καλλιέργειας και παραγωγής οπωρολαχανικών. Οι παραγωγοί καταβάλλουν προσπάθεια να συγκρατούν τις τιμές, ενώ αρκετοί βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της εγκατάλειψης.

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με οπωρολαχανικά, προϊόντα που καλλιεργούνται και παράγονται για διάθεση στις λαϊκές αγορές, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, του Αλμυρού και της Νέας Αγχιάλου κυρίως, είναι αρδευόμενες με γεωτρήσεις, οι οποίες λειτουργούν με τη χρήση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος.

Αντίθετα, οι αντίστοιχες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου αρδεύονται κυρίως με πηγαίο νερό, με την ευθύνη των κατά τόπους Κοινοτικών Συμβουλίων, που αναθέτουν τη σχετική αρμοδιότητα στους υδρονομείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κατανάλωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος για την τακτική λειτουργία των αρδευτικών γεωτρήσεων στις καλλιεργούμενες εκτάσεις κρίνεται πλέον, μετά και τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ενέργειας, ως ασύμφορη για τους περισσότερους τουλάχιστον παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών, πάντα στην περίπτωση κατά την οποία δεν εφαρμοστούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα στήριξης με αποτύπωμα.

«Καλλιεργούμε και παράγουμε κυρίως με τη χρήση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας Απόστολος Τσακανίκας «καθώς οι καλλιέργειές μας στο σύνολό τους αρδεύονται από γεωτρήσεις, οι οποίες λειτουργούν με αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα. Οι καλλιεργούμενες με κηπευτικά κυρίως εκτάσεις είναι ποτιστικές και χρειαζόμαστε αρκετό νερό για την άρδευση, με συνέπεια να καταναλώνουμε αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα. Στον Βόλο, στον Αλμυρό και τη Νέα Αγχίαλο κυρίως όλες οι καλλιεργούμενες με οπωροκηπευτικά εκτάσεις αρδεύονται με γεωτρήσεις με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Δουλεύουμε με το ηλεκτρικό ρεύμα και πλέον με τις αυξήσειςστα τιμολόγια το κόστος εκτινάχθηκε στα ύψη, με συνέπεια η καλλιέργεια να είναι πια ασύμφορη, συνυπολογιζομένων και των ανατιμήσεων στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης και στα αγροτικά εφόδια, όπως λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Με τέτοιες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι δύσκολο να συνεχίσουμε» σημειώνει ο Απ. Τσακανίκας.

Σχετικά με τον ορατό πλέον κίνδυνο παραγωγοί να εγκαταλείψουν τις λαϊκές αγορές μετά τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, αλλά και τη γενικότερη αύξηση του κόστους παραγωγής, ο ίδιος τονίζει ότι «πράγματι, κάποιοι συνάδελφοι, προς το παρόν λίγοι, εγκατέλειψαν την παραγωγή και τις λαϊκές αγορές και κάποιοι άλλοι το σκέφτονται. Το κόστος είναι πλέον ιδιαίτερα υψηλό και η καλλιέργεια τείνει πια να καταστεί ασύμφορη. Ας ληφθεί μόνο υπόψη ότι τα προϊόντα, τα οποία παράγουμε, είναι φρέσκα και αν δεν πωληθούν στη λαϊκή, είμαστε αναγκασμένοι να τα πετάξουμε. Πρέπει να διατεθούν άμεσα, αλλιώς πετιούνται, δεν γίνεται διαφορετικά.Το κόστος είναι και αυτό δυσβάστακτο, όπως οι ανατιμήσεις. Στη λαϊκή πουλάμε με ΦΠΑ 13%, αλλά τις πρώτες ύλες τις αγοράζουμε με 24% και αυτό είναι το παράδοξο» αναφέρει.

Μειώνεται η κίνηση

Οι επιπτώσεις στη λειτουργία της λαϊκής αγοράς είναι πλέον αλυσιδωτές, καθώς οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, αλλά και το κόστος παραγωγής πλήττουν τον κλάδο, όπως και τους ίδιους τους καταναλωτές.

Ανατιμήσεις σημειώνονται στο σύνολο των βασικών προϊόντων, που χρειάζεται το νοικοκυριό για να καλύπτει τις ανάγκες του καθημερινά, με τους καταναλωτές να περιορίζουν τις αγορές τους στις απολύτως απαραίτητες.

«Δίχως ίχνος υπερβολής» δηλώνει ο Απ. Τσακανίκας «καταβάλλουμε υπερπροσπάθεια, προκειμένου να συγκρατούμε τις τιμές. Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει μετακύλιση στους καταναλωτές. Ο κόσμος βρίσκεται ήδη σε δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω της υγειονομικής κρίσης, αλλά και των ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας και το αντίστοιχο των βασικών καταναλωτικών αγαθών και δεν πρόκειται να τον επιβαρύνουμε. Την αύξηση του κόστους θα την επιβαρυνθούμε εμείς» σημειώνει.

Αναφερόμενος στην κίνηση στη λαϊκή αγορά δείχνει προβληματισμένος, τονίζοντας ότι «το περασμένο καλοκαίρι και το φθινόπωρο η κατάσταση ήταν καλύτερη. Πλέον, τον τρέχοντα χειμώνα, η κίνηση είναι μειωμένη στο ποσοστό της τάξης του 50%. Είναι απερίγραπτη η κατάσταση. Με την πανδημία ο κόσμος ζει στην αβεβαιότητα. Προέκυψαν πλέον και οι ανατιμήσεις, με συνέπεια να μειώνεται κάθετα η κίνηση στη λαϊκή αγορά. Ο κόσμος είναι συγκρατημένος και αγοράζει αποκλειστικά και μόνο τα αναγκαία και τα βασικά και αυτά σε περιορισμένες ποσότητες. Τι να πω τώρα; Να πω, ενδεικτικά, ότι πουλάμε το κουνουπίδι από 0,50 έως 0,80 ευρώ και δεν φεύγει; Αυτή είναι η κατάσταση» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία

«Οι νέες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος απειλούν τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και την συνέχιση της αγροτικής παραγωγής σε όλη τη χώρα» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και πρώτων υλών – εφοδίων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κατάρρευση το μεγαλύτερο μέρος των μονάδων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Συγκεκριμένα, ο διπλασιασμός στα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος, ο τριπλασιασμός στο κόστος των λιπασμάτων και η αύξηση άνω του 50% στο αγροτικό πετρέλαιο είναι παράμετροι, που δεν αφομοιώνονται από την εν γένει οικονομική λειτουργία των αγροτικών επιχειρήσεων και φυσικά δεν αντισταθμίζονται από την όποια αύξηση των αγροτικών προϊόντων. Αντίθετα, η δραστική επιβάρυνση του κόστους παραγωγής διαχέεται σε όλο το φάσμα της αγροτικής δραστηριότητας, δηλαδή σε όλα τα προϊόντα.

Πρόκειται για τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα λόγω της ενεργοποίησης της ρήτρας αναπροσαρμογής (από 2.000 έως 3.000 ευρώ οι λογαριασμοί έχουν ανέβει στις 8.000 με 10.000 ευρώ). Το ποσό είναι δυσβάστακτο και αδύνατον να πληρωθεί και μάλιστα χωρίς να συνυπολογιστούν τα ποτίσματα, που θα αρχίσουν την άνοιξη, που σημαίνει ότι το κόστος άρδευσης θα ξεφύγει από τοπλαίσιο του λογικού και το αποτέλεσμα θα είναι να οδηγηθούν στο κλείσιμο οι περισσότερες μονάδες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, με φυσικό επακόλουθο την αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων.

Επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος, να επιδοτήσουν την ρήτρα αναπροσαρμογής και να μειώσουν τις υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των Αγροτικών Τιμολογίων», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου