ΤΟΠΙΚΑ

Περισσότερες από 8.000 αιτήσεις για κοινωνικό τουρισμό

περισσότερες-από-8-000-αιτήσεις-για-κοινω-160218

Περισσότερες από 8.000 αιτήσεις κατατέθηκαν κυρίως ηλεκτρονικά για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού στη Μαγνησία. Πρόκειται για ανέργους, εργαζόμενους αλλά και συνταξιούχους, ωστόσο ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι αισθητά μειωμένος από την προηγούμενη χρονιά.

Συνολικά ο αριθμός των δικαιούχων του φετινού προγράμματος υπολογίζεται στους 130.000, άνεργους και εργαζόμενους, αριθμός αισθητά μικρότερος σε σύγκριση με εκείνους του παρελθόντος. Πριν την κατάργηση του ΟΕΕ (Οργανισμός Εργατικής Εστίας) το 2012, οι δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού ξεπερνούσαν τους 500.000 και είχαν φτάσει ακόμη και τους 700.000. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ και η διάρκειά του είναι από τις 15/9/2014 έως τις 31/8/2015.

Ωστόσο η χρονική έναρξη του προγράμματος αποτέλεσε σημείο τριβής με τους ξενοδόχους που διαμαρτυρήθηκαν για την «εκκίνηση» μέσα στο Σεπτέμβριο.

Για το Νομό Μαγνησίας τα τουριστικά καταλύματα που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αφορούν σε όλες σχεδόν τις περιοχές της ηπειρωτικής Μαγνησίας όπως επίσης και τις Βόρειες Σποράδες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο στη Μαγνησία μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και των εκδρομικών προγραμμάτων, ο ετήσιος τζίρος υπολογίζονταν γύρω στα 3 εκ. ευρώ.

Μόνο ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών στη Μαγνησία το 2011 που ήταν η τελευταία χρονιά που το πρόγραμμα εφαρμόστηκε καθώς μετά καταργήθηκε ο Οργανισμός, «στήριξε» την τοπική οικονομία με το ποσό των 2,7 εκ. ευρώ ενώ παράλληλα διατέθηκαν 8.500 δελτία κοινωνικού τουρισμού με εισοδηματικά κριτήρια σε αντίστοιχους δικαιούχους της περιοχής.

Στη Μαγνησία συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 210 καταλύματα στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού τα οποία μετά την επαναφορά του προγράμματος, ωφελήθηκαν και πάλι οικονομικά σημαντικά.

Στη Μαγνησία οι περιοχές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι τα νησιά των Βορείων Σποράδων, ο Βόλος, Αλυκές, Αλλη Μεριά, Ν. Αγχίαλος, Αφησσος, Ζαγορά, Πορταριά και Μακρυνίτσα, Αη Γιάννης, Αγ. Δημήτριος, Τσαγκαράδα, Κισσός, Αχίλλειο, Αγριά, Πηγάδι Πτελεού, Λευκή Πτελεού, Χάνια, Καλά Νερά, Χορευτό, Μακρυράχη, Ανήλιο, Μαλάκι, Μηλιές, Λεφόκαστρο, Μηλίνα, Βυζίτσα, Πινακάτες, Παπά Νερό, Κάλαμος κ.α.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής, ωστόσο, είναι πολύ συγκεκριμένες καθώς οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου και να έχουν πραγματοποιήσει το 2014 πενήντα μέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Επίσης θα πρέπει να έχουν καταβάλει εισφορά 0,35% υπέρ του καταργηθέντος ΟΕΕ. Οι άνεργοι εντάσσονται στους δικαιούχους εφόσον έχουν λάβει το 2014 τακτική επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα). Επίσης εντάσσονται στο πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2014, οι άνεργοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.

.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου