ΑΡΧΙΚΗ
ΤΟΠΙΚΑ

Δύο στους έξι δήμους με ναυαγοσώστες ~ Αρχίζει ελέγχους το Λιμεναρχείο Βόλου

Από την 1η Ιουλίου δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία – Πέρυσι σημειώθηκαν έντεκα πνιγμοί στις ακτές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Μαγνησίας

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για την υποχρεωτική εγκατάσταση ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες του νομού Μαγνησίας, όμως μέχρι στιγμής ναυαγοσωστική κάλυψη υπάρχει μόνο στους δήμους Βόλου και Ζαγοράς – Μουρεσίου. Από την Τετάρτη 1η Ιουλίου το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου και οι κατά τόπους λιμενικές αρχές αρχίζουν αυστηρούς ελέγχους και όπου διαπιστώνονται παραβάσεις θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Οι ναυαγοσώστες σώζουν κυριολεκτικά ζωές στη θάλασσα, ενώ συνδράμουν σημαντικά στο έργο των λιμενικών, όταν καλούνται να επέμβουν για ένα περιστατικό στη θάλασσα. Φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων προστασίας από την νόσο COVID-19 η διαδικασία πήγε πίσω ένα μήνα. Όμως τώρα οι δήμοι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην εγκατάσταση των ναυαγοσωστών.

Τα περιστατικά πνιγμών που σημειώνονται κάθε χρόνο δεν είναι λίγα. Το 2019 εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα στην ηπειρωτική Μαγνησία και ένας σώθηκε την τελευταία στιγμή. Επίσης είχαμε δύο πνιγμούς σε Σκιάθο, έναν σε Σκόπελο και έναν σε Αλόννησο.

Υποχρέωση για εγκατάσταση ναυαγοσωστών έχουν αυτή τη στιγμή οι δήμοι Νοτίου Πηλίου, Ρήγα Φεραίου, Σκιάθου και Σκοπέλου. «Ελπίζουμε φέτος να έχουν ναυαγοσώστες όλες οι πολυσύχναστες παραλίες του νομού και να μην έχουμε προβλήματα», είπε η τομεάρχης Λιμενικής Αστυνομίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, Αθηνά Κυρίτση. Είναι σημαντική ειδικά φέτος με τις συνθήκες που έχουμε λόγω των αυξημένων μέτρων προστασίας η παρουσία του ναυαγοσώστη στις ακτές. «Πέρα από το θέμα της διασφάλισης ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα βοηθάει και σε πρακτικά ζητήματα», επισήμανε η ίδια.

Στον δήμο Βόλου έχουν τοποθετηθεί ναυαγοσώστες σε Ν. Αγχίαλο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Μαμιδάκη, Αλυκές σε δύο σημεία, Πλάκες, Άναυρο, Καρνάγιο.

Επίσης, στις θέσεις τους είναι οι ναυαγοσώστες στις παραλίες του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και συγκεκριμένα σε Αη Γιάννη, Παπά Νερό, Μυλοπόταμο Χορευτό και Αγιους Σαράντα. Υποχρέωση εγκατάστασης ναυαγοσωστών υπάρχει και για τις παραλίες του δήμου Νοτίου Πηλίου Καλά Νερά, Μπούφα, Κορώπη, Καλιφτέρι, Αμποβός, Ξυνόβρυση – Ποτιστικά, του δήμου Ρήγα Φεραίου Καμάρι, του δήμου Σκιάθου Κουκουναριές, Τρούλος, Αγία Παρασκευή, Βρωμόλυμνος (μετά τη μείωση πολυσύχναστων παραλιών σε τέσσερις από οχτώ με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για τη μείωση των εξόδων), του δήμου Σκοπέλου Πάνορμος και Μηλιά. Οι δήμοι έχουν μερικές μέρες να τηρήσουν τη νομοθεσία και να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμού που για παράδειγμα στον δήμο Σκιάθου.

Χρήσιμες συμβουλές για τους λουόμενους

Μεγάλος αριθμός πολιτών θα μπορούσε να είχε σωθεί από πνιγμό αν τηρούσε τις συμβουλές του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου ώστε ούτε η κολύμβηση να έχει απρόοπτα, ούτε οι καλοκαιρινές δραπετεύσεις τραγικό τέλος. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια ή βήματα τα οποία μπορούν πραγματικά να σώσουν από μία δύσκολη στιγμή που μπορεί να εξελιχθεί μοιραία τόσο για το άτομο που κινδυνεύει όσο και για το άτομο που αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο λουόμενου και αποφασίζει να παρέμβει.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου συγκεκριμένα συμβουλεύει:

Οδηγίες για τα παιδιά

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου συμβουλεύει τους γονείς:

Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε χρόνο τόσο λίγο όσο είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεσαι για να απαντήσεις στο τηλέφωνο. Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από μία ίντσα νερό. Στο παιδί στο οποίο έγινε εγκαίρως καρδιοαναπνευστική ανάνηψη έχει 5πλάσια πιθανότητα να μην παρουσιάσει επιπλοκές μετά από έναν παρ’ ολίγον πνιγμό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ