ΤΟΠΙΚΑ

Το αδιαχώρητο στην Πορταριά για τον ΠηλιορείτικοΓάμο

το-αδιαχώρητο-στην-πορταριά-για-τον-πη-159498

Παλιές καλές εποχές ζωντάνεψαν στη διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων του Πηλιορείτικου Γάμου που σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, χρειάστηκε η συνδρομή της τροχαίας και δεκάδων εθελοντών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διέλευση οχημάτων διά μέσου της Πορταριάς. Οι διοργανωτές κάνουν λόγo για την πιο επιτυχημένη διοργάνωση της τελευταίας πενταετίας, γεγονός που μεταφράζεται σε 2.000 και πλέον θεατές, ντόπιους αλλά και επισκέπτες, οι οποίοι μετέβησαν για το συγκεκριμένο λόγο στην Πορταριά.

Οι δρόμοι και τα διαθέσιμα πάρκινγκ του χωριού γέμισαν ασφυκτικά από αυτοκίνητα, τα οποία, σημειωτέον, είχαν φτάσει μέχρι την πλατεία και την πάνω άκρη του χωριού, το βράδυ του Σαββάτου ειδικότερα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, το οποίο διευθετήθηκε, όπως προαναφέρθηκε, με τη συνδρομή ανδρών της τροχαίας και εθελοντών, ενώ «επιστρατεύτηκαν» ακόμη και καλντερίμια, προκειμένου να δοθεί διέξοδος στους χιλιάδες επισκέπτες, αλλά και να καταστεί, ταυτόχρονα δυνατή, η διέλευση οχημάτων που επέστρεφαν από το Ανατολικό Πήλιο.

Παράλληλα, ήταν ασφυκτικά γεμάτη η κεντρική πλατεία της Πορταριάς και όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, με πολύ δυσκολία προσέγγισαν την εξέδρα όπου πραγματοποιήθηκαν τα δρώμενα του γάμου, οι συμμετέχοντες.

Γαμπρός ήταν φέτος ο Πηλιορείτης Γιώργος Δρόσος και νύφη η Αγγελική Οικονόμου, από την Αθήνα, η οποία παραθερίζει στην Πορταριά και θέλησε να συμμετάσχει στην 41η αναβίωση των εθίμων του Πηλιορείτικου γάμου, ενσαρκώνοντας τη νύφη.

«Η πολύ μεγάλη συμμετοχή δείχνει ότι είναι ένα έθιμο που έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του κόσμου, διότι διασκεδάζουν όλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, Ελληνες και ξένοι» όπως υπογραμμίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γκουντέλιας, για να προσθέσει ότι «η φετινή διοργάνωση ήταν η πιο επιτυχημένη των πέντε τελευταίων χρόνων».

Προλογίζοντας, εξάλλου, την φετινή, 41η διοργάνωση, ο κ. Γκουντέλιας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο πασίγνωστος στον κόσμο, Πηλιορείτικος Γάμος, αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του καλοκαιριού, κι αποτελεί ευθύνη, χαρά και διασκέδαση όλου του χωριού και των επισκεπτών του, που επί δεκαετίες ζουν χαριτωμένα έθιμα, άλλων εποχών, τότε που η ζωή ήταν σκληρή αλλά και απλή και τρυφερή και ευρηματική». Ο ίδιος τόνισε παράλληλα ότι «αποτελεί επίσης το ζωντανό έκθεμα ενός νοητού μουσείου πράξεων, χρωμάτων, ήχων και γεύσεων».

Την απόλυτη ικανοποίησή του για τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η φετινή διοργάνωση εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Βλαχούτσος, τονίζοντας ότι «όλοι έμειναν ευχαριστημένοι, όπως μας ανέφεραν τουλάχιστον οι επισκέπτες. Ηταν γεμάτη η Πορταριά, από κόσμο και παρκαρισμένα οχήματα και η φετινή διοργάνωση μας θύμισε παλιές, καλές εποχές». Παράλληλα ο κ. Βλαχούτσος τονίζει ότι αρκετοί ταξίδεψαν μέχρι την Πορταριά μόνο και μόνο για να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο έθιμο, ενώ συμμετείχαν περισσότερα από 25 άτομα προκειμένου να υποστηρίξουν εθελοντικά τη φετινή διοργάνωση.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου