ΤΟΠΙΚΑ

Παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων

παραμένουν-σε-αγωνιστική-ετοιμότητα-159484

Σε αγωνιστική ετοιμότητα παραμένουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και γραφείων της Μαγνησίας, ζητώντας να εισακουστούν τα αιτήματά τους, τα οποία δεν βρίσκουν μέχρι στιγμής ευήκοα ώτα. Με αναμμένες τις μηχανές, οι επαγγελματίες του πολύπαθου κλάδου, έχοντας δεχτεί πολύ ισχυρό χτύπημα από την πανδημία, κτυπούν καμπανάκι, ζητώντας από την κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα προβλήματά τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αναβρασμός και έντονη δυσαρέσκεια επικρατούν στον κλάδο, με το Υπουργείο Τουρισμού να «δείχνει» στους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων το Υπουργείο Οικονομικών ως αρμόδιο για την επίλυση των οικονομικών αιτημάτων του κλάδου και το δεύτερο να απαντά ότι πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα από το πρώτο.

Σε απόγνωση παραμένουν, στο μεταξύ, τα μέλη του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων και Γραφείων Μαγνησίας, με τον γραμματέα Θανάση Σιμώτα να δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση στα αιτήματά μας. Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη και είμαστε σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις».

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων του κλάδου η ένταξη των επαγγελματιών στον αναπτυξιακό νόμο, με τον κ. Σιμώτα να αναφέρει ότι «ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης άφησε ένα παράθυρο ελπίδας για το ενδεχόμενο τροποποίησης, προκειμένου να ενταχθούμε στον αναπτυξιακό, με την αβεβαιότητα να διατηρείται στον κλάδο».

Με τις αποφάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο για περαιτέρω αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου να εναπόκεινται στη συνεδρίαση της πανελλαδικής γενικής συνέλευσης, ο γραμματέας στο διοικητικό συμβούλιο του τοπικού Σωματείου υπογραμμίζει ότι «παραμένουμε χωρίς δουλειά. Ερχονται απόκριες και δεν υπάρχει ακόμη ζήτηση από τον κόσμο. Δεν γνωρίζουμε αν θα επιτραπεί να γίνουν εκδηλώσεις. Όλα βρίσκονται στον «αέρα» μέχρι στιγμής και ο κόσμος δεν γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη σχετικά με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις».

Με τον κλάδο να αντιμετωπίζει, πλέον, πρόβλημα επιβίωσης λόγω της πολύ μεγάλης πτώσης τζίρου, η κοινή θέση ότι «η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του κλάδου μας από την κυβέρνηση δεν είναι συμβατή με την ζημία των επιχειρήσεων μας» αποτυπώνει το βασικό αίτημα που διατυπώνεται πανελλαδικά.

Βασικά αιτήματα του κλάδου η τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με συνέχιση της αποζημίωσης στα τουριστικά λεωφορεία, τα οποία ουσιαστικά παραμένουν ακινητοποιημένα από την αρχή της πανδημίας.

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί, στο μεταξύ, ο «αποκλεισμός» των τουριστικών λεωφορείων από τον αναπτυξιακό νόμο, με το λειτουργικό κόστος να μην καλύπτεται πλέον. «Με μηδενικό εισόδημα τίθεται ξεκάθαρα θέμα επιβίωσης την στιγμή που τα τουριστικά γραφεία ανήκουν στις επιχειρήσεις που δεν έλαβαν καμία αποζημίωση» όπως υπογραμμίζεται σε σχετικό ψήφισμα.

Βασικά αιτήματα παραμένουν, εξάλλου, η συνέχιση του προγράμματος επιδότησης ενοικίου για τις επιχειρήσεις και η συνέχιση των αναστολών πληρωμής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου