ΤΟΠΙΚΑ

Αποδέχτηκε μεγάλη δωρεά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

αποδέχτηκε-μεγάλη-δωρεά-το-πανεπιστή-159438

Μεγάλη δωρεά αποδέχτηκε επισήμως χθες το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στην περιουσία του ιδρύματος περιήλθε συλλογή 201 έργων χαρακτικής Ελλήνων και ξένων χαρακτών, όπως ο Ντε Κίρικο, ο Τσαρούχης και ο Φασιανός, που συνοδεύεται από 13 βιβλία τέχνης και περίπου 2.500 αντίστοιχα ιστορίας της τέχνης και βιογραφίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, τα οποία θα φιλοξενούνται σε ασφαλή χώρο, που έχει δημιουργηθεί ειδικά για τον σκοπό, στον πρώτο όροφο του κτιρίου «Τσικρίκη», με στόχο την ανάδειξη της συγκεκριμένης μορφής τέχνης, αλλά και την αξιοποίησή της, με στόχο να συμβάλλει στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την αποδοχή της δωρεάς υπέγραψε χθες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης σε επίσημη τελετή, που διοργανώθηκε στη αίθουσα συνεδριάσεων του πρυτανικού συμβουλίου, παρουσία της δωρήτριας Κατερίνας Παπαγεωργίου – Μπελλάζι.

Η πρώτη συζήτηση για τη δωρεά της μεγάλης συλλογής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που γίνεται το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα στη χώρα που ανοίγει τις πύλες του στην τέχνη σύμφωνα με τη δωρήτρια, είχε γίνει τον Αύγουστο του 2016 σε συναντήσεις των Πιέτρο Μπελλάζι, ομότιμου καθηγητή κοινωνιολογίας και κοινωνιολογίας της τέχνης του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και της συζύγου του Κατερίνας Παπαγεωργίου – Μπελλάζι, με τον πρώην πρύτανη του Π.Θ., Γιώργο Πετράκο.

Στις 24 Ιανουαρίου 2018 υπογράφηκε το προσύμφωνο και άρχισαν οι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες μεταφοράς των έργων από την Ιταλία στην Ελλάδα, αλλά και αντιμετώπισης όλων των τεχνικών, νομικών και διαδικαστικών προβλημάτων για την πραγματοποίηση της δωρεάς.

Τον Αύγουστο του 2018, ο Πιέτρο Μπελλάζι απεβίωσε, χωρίς να ευτυχήσει να δει την αίσια κατάληξη της επιθυμίας του για τη δωρεά. «Ευτυχώς για μας, η σύζυγός του Κατερίνα Παπαγεωργίου – Μπελλάζι, σε στενή και διαρκή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συνέχισε με ζήλο τις προσπάθειες, που κατέληξαν σε αποτέλεσμα. Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι ημέρα χαράς και τιμής για το Π.Θ., που αποδέχεται τη σημαντική συλλογή», τόνισε σε δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης.

Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη και σε ένδειξη τιμής προς τον Πιέτρο Μπελλάζι, το Π.Θ. αποφάσισε να δώσει στη συλλογή το όνομά του. «Συλλογή Πιέτρο Μπελλάζι και Κατερίνας Παπαγεωργίου – Μπελλάζι» θα λέγεται εφεξής η συλλογή, που θα φιλοξενείται στον πρώτο όροφο του κτιρίου «Τσικρίκη» και θα φυλάσσεται σε ασφαλή χώρο, που έχει διαμορφωθεί ειδικά για τον σκοπό. Στη μεγάλη αίθουσα του πρώτου ορόφου θα δημιουργηθεί μόνιμος εκθεσιακός χώρος, όπου θα εναλλάσσονται έργα της συλλογής.

«Στόχος μας και επιθυμία των δωρητών είναι να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του πολιτισμού και των τεχνών στον τόπο μας και σε ολόκληρη την Ελλάδα, ειδικότερα καθιστώντας το Π.Θ. κέντρο προβολής και ανάπτυξης της τέχνης της χαρακτικής», τόνισε ο κ. Μαμούρης.

Στολίδι για το Π.Θ.

Το Π.Θ., σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Οικονομικών και πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης Περιουσίας Μιχάλη Ζουμπουλάκη, αναλαμβάνει εφεξής την υποχρέωση να διαχειρίζεται, να προβάλλει και να αξιοποιεί τη συλλογή με σειρά δράσεων, εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει σε σχολές με συναφές περιεχόμενο, καθώς και ειδικούς επιστήμονες με τους οποίους θα συνεργαστεί. «Στην προσπάθεια αυτή θα μας βοηθήσει με τις εισηγήσεις και τις προτάσεις της η Επιτροπή Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Συλλογής, που αποτελείται από στελέχη του Π.Θ. και του ΕΚΠΑ (Πετράκος, Ζουμπουλάκης, Ψυχούλης, Τζιρτζιλάκης, Παυλόπουλος και η κ. Παπαγεωργίου – Μπελλάζι), καθώς και διακεκριμένους επιστήμονες και γνώστες της χαρακτικής τέχνης (Μαίρη Μιχαηλίδου). Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο εκάστοτε πρύτανης, υπογραμμίζοντας έτσι τη μεγάλη σημασία που δίνουμε στο εγχείρημα. Τη διοικητική και τεχνική υποστήριξη όλης της προσπάθειας έχουμε αναθέσει στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Π.Θ. (Ζουμπουλάκης, Δερβένης)», ανέφερε ο κ. Ζουμπουλάκης χαρακτηρίζοντας τη συλλογή Μπελλάζι ως στολίδι της περιουσίας του Π.Θ. που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.

Αφήγημα αγάπης για τα έργα τέχνης

Από την πλευρά του ο ζωγράφος και εικαστικός, καθηγητής τέχνης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αλέξανδρος Ψυχούλης, τόνισε ότι «η συλλογή είναι ένα αφήγημα δύο ανθρώπων που με αγάπη και σε μεγάλη έκταση χρόνου συγκέντρωσαν έργα, που θα ήταν αδύνατο σήμερα να συλλέξουμε, ακόμη κι αν είχαμε τα χρήματα ή θέλαμε.

Αυτό το αφήγημα είναι πολύ σημαντικό και μέσα από αυτό, δουλεύοντας κομμάτια του, μπορούμε να έχουμε πολλές αφηγήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Ψυχούλη, η συλλογή θα εμπλουτίσει το πολιτιστικό απόθεμα του Βόλου και θα φέρει την πόλη στο επίκεντρο της χαρακτικής τέχνης.

«Αφιερώνω τη δωρεά στη μνήμη του αγαπημένου μου συζύγου»

Βαθιά συγκινημένη υπέγραψε τη δωρεά η κ. Κατερίνα Παπαγεωργίου – Μπελλάζι, αφιερώνοντάς τη στη μνήμη του αγαπημένου της συζύγου, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Γεννημένη στον Βόλο η κ. Παπαγεωργίου – Μπελλάζι, ο πατέρας της ήταν γνωστός έμπορος στην οδό Δημητριάδος, αγάπησε την τέχνη, ενώ ήταν ακόμη μαθήτρια της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου. Συνέχισε τις σπουδές της στη σχολή ABC και μετά αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές καλών τεχνών στη Γενεύη, όπου γνωρίστηκε με τον σύζυγό της, Πιέτρο Μπελλάζι. Ο Πιέτρο Μπελλαζι ήταν σπουδαίος καθηγητής της κοινωνιολογίας της τέχνης και βραβεύτηκε για τη διδακτική του προσφορά. Εζησαν στην Ιταλία και σε χρονικό διάστημα 60 ετών περίπου απέκτησαν σημαντικό αριθμό με πρωτοποριακά έργα γνωστών και αγνώστων, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Οπως εξήγησε η κ. Μπελλάζι, για την εισαγωγή των έργων στην Ελλάδα χρειάστηκαν μελέτη και έγκριση από την κρατική επιτροπή Καλών Τεχνών της Ιταλίας.

«Η σημερινή (χθεσινή) ημέρα αποτελεί την υλοποίηση μιας ιδέας που είχα για την αγαπημένη μου γενέτειρα, ιδέα που δέχθηκε με ενθουσιασμό ο κ. Πετράκος και τη δωρεά αφιερώνω στη μνήμη του αγαπημένου μου συζύγου, Πιέτρο», είπε με δάκρυα στα μάτια η κ. Παπαγεωργίου – Μπελλάζι, ευχαριστώντας τη δικηγόρο της Ζωή Σπαθή και δηλώνοντας «υπερήφανη που η πατρίδα μου αποκτά έναν μοναδικό χώρο χαρακτικής μελέτης και προβολής της χαρακτικής τέχνης, που θα βοηθήσει κυρίως τους νέους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου